Δύο μοναχοί συνομιλοῦσαν γιά τή σωτηρία. Ὁ ἕνας ἔλεγε:

 Δύο μοναχοί συνομιλούσαν για τη σωτηρία. Ο ένας έλεγε:

-Η ψυχή μου δεν μπορεί να συμβιβαστεί με την σκέψη ότι κάποιος θα χαθεί αιώνια. Νομίζω πως ο Κύριος θα βρει τρόπο να τους σώσει όλους.

Ο άλλος απάντησε:

-Οι άγιοι Πατέρες λένε ότι ο Θεός μπορούσε να δημιουργήσει τον άνθρωπο χωρίς τη συνέργεια του, αλλά να τον σώσει χωρίς τη συμφωνία και τη συνεργεία του ίδιου του ανθρώπου είναι αδύνατο. Η σωτηρία και η απώλεια βρίσκονται στην ελευθερία του ανθρώπου.

Ο πρώτος:

-Νομίζω ότι ο Θεός με το πλήθος της αγάπης Του θα υπερβεί την αντίσταση του κτίσματος , χωρίς να καταλύσει την ελευθερία του.

Ο δεύτερος: Continue reading

Εἶπεν ὁ Γέρων

Κατά την διάρκεια της προσευχής υπέρ των ανθρώπων η καρδιά αισθάνεται μερικές φορές την πνευματική ή την ψυχική κατάσταση εκείνων, για τους οποίους απευθύνει στο Θεό την προσευχή.

Γέροντας Σωφρόνιος Σαχάρωφ.

 
http://omothimadon.gr/?p=41019

Τό παρελθόν ὡς γεγονός…

 Το παρελθόν όμως ως »γεγονός» δεν διαγράφεται από τη ζωή. Μπορούμε να το καλύψουμε με την Μετάνοια, να το καταστήσουμε ανίσχυρο απέναντι στην Αιωνιότητα, αλλά ως ιστορικό γεγονός μένει οριστικώς αμετάβλητο. Continue reading

Μήν ξεχνάτε αὐτά τά λόγια. Ὁ Θεός σᾶς ἔδωσε χρόνο γιά νά οἰκοδομήσετε τήν Αἰώνια Σωτηρία σας. Μήν τόν σπαταλάτε! Γέροντας Σωφρόνιος Σαχάρωφ.

Μήν ξεχνάτε αὐτά τά λόγια. Ὁ Θεός σᾶς ἔδωσε χρόνο γιά νά οἰκοδομήσετε τήν Αἰώνια Σωτηρία σας. Μήν τόν σπαταλάτε! 

Γέροντας Σωφρόνιος Σαχάρωφ.

http://apantaortodoxias.blogspot.gr/2017/10/blog-post_620.html

Ἔχει ἄραγε τό Εὐαγγέλιο «πολιτική διάσταση»;

Ἐλευθερία δέν εἶναι …

«Καταξίωσον, Κύριε, ἐν τῇ ἡμέρα ταύτη ἀναμαρτήτους φυλαχθῆναι ἡμᾶς»

«Καταξίωσον, Κύριε, εν τη ημέρα ταύτη αναμαρτήτους φυλαχθήναι ημάς».

Πολλές φορές επανέλαβα αυτή την προσευχή της Εκκλησίας. Η επί γης αναμάρτητη ζωή μας ανοίγει τις πύλες του Ουρανού. Δεν είναι ο πλούτος των γνώσεων που σώζει τον άνθρωπο. Είναι η αναμάρτητη ζωή, που μας προετοιμάζει για τη ζωή με τον Θεό, στο μέλλοντα αιώνα. Η χάρη του Αγίου Πνεύματος, μας διδάσκει τις αιώνιες αλήθειες, κατά το μέτρο που ζούμε σύμφωνα με τις εντολές…: «Αγαπήσεις τον Θεό σου, τον Δημιουργό σου, με όλο το είναι σου και αγαπήσεις τον πλησίον σου ως σεαυτόν». Ναί, κρατείτε πάντοτε αυτές τις εντολές. Continue reading

Γέροντας Σωφρόνιος τοῦ Ἔσσεξ: Πῶς διορθώνεται ὁ γάμος πού δέν πάει καλά

Ἁγιότητα καί ἁγιομαχία

Πώς μιλοῦν οἱ τέλειοι…

 

 [Κάποτε στόν Ἂθω ἒγινε διάλογος γιά πῶς μιλοῦν οἱ τέλειοι. Ὁ Γέροντας Σιλουανός εἶπε: «Αὐτοί δέ λένε τίποτε ἀφ’ ἑαυτοῦ τους.Λένε μόνο ὃ,τι τούς δίνει τό Πνεῦμα»].

Ἀρχιμανδρίτου ΣΩΦΡΟΝΙΟΥ (Σακχάρωφ) ΟΙΚΟΔΟΜΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΝΑΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ, Ἱερά Μονή Τιμίου Προδρόμου, Ἒσσεξ Ἀγγλίας, 2013, κεφάλαιο: Εἰσαγωγή σελ.18)
http://apantaortodoxias.blogspot.gr/2017/07/blog-post_629.html