Θαύματα τοῦ ὁσίου Γεωργίου Καρσλίδη

Ένας κύριος από τη Δράμα καταθέτει με βαθειά συγκίνηση πως θέλοντας να περάσει σ’ ένα κεντρικό δρόμο από το ένα πεζοδρόμιο στο άλλο, βρέθηκε στη μέση του δρόμου, δίχως να μπορεί να περάσει απέναντι, λόγω της μεγάλης κινήσεως των τροχοφόρων. Την ώρα εκείνη ερχόταν κατά επάνω του ένα αυτοκίνητο που έτρεχε πολύ μ’ ένα νέο…

Συνέχιση ανάγνωσης

Σκάβοντας τόν τάφο, τό χῶμα φλόγισε…

Το 1962, τρία χρόνια μετά την κοίμηση του Γέροντα, μία ὁμάδα θαρραλέων γυναικῶν μέ ἐπικεφαλῆς τήν Αὐγή Κωνσταντινίδου ἀπό τό Λειβαδερό δοκίμασαν να κάνουν ἀνακομιδή στόν Ἅγιο τήν νύκτα, μυστικά. Σκάβοντας τόν τάφο, τό χῶμα φλόγισε κι αυτές έντρομες σταμάτησαν κι ἔφυγαν. Πῆραν ἀπό τό φλογισμένο, ἁγιασμένο χώμα στα σπίτια τους καί τό τοποθέτησαν στο…

Συνέχιση ανάγνωσης

Ὁ Ἅγιος Γεώργιος Καρσλίδης τῆς Δράμας προβλέπει τόν πόλεμο

Την παραμονή του πολέμου με τους Ιταλούς, ο Όσιος Γεώργιος Καρσλίδης έκλαιγε συνεχώς.Του είπαν: «Τι έχεις, Γέροντα, και κλαις;» Απάντησε: «Έμεινα ορφανός». Κι όταν κηρύχθηκε ο πόλεμος είπε: «Έφυγε η Παναγία με τον άγιο Γεώργιο στο μέτωπο». Για τον Γέροντα [τον όσιο Γεώργιο (Καρσλίδη) της Δράμας], ο πόλεμος που ξέσπασε δεν ήταν ένα αναπάντεχο γεγονός….

Συνέχιση ανάγνωσης

Ἅγιος Γεώργιος Καρσλίδης: Μία ἀπό τίς σημαντικότερες ἁγίες μορφές τοῦ 20οῦ αἰώνα!

Ο άγιος Γεώργιος Καρσλίδης (1901-1959) αποτελεί μια από τις πιο ξεχωριστές, και σημαντικότερες αγίες μορφές του 20ού αιώνα! Η ζωή του μοιάζει σαν να ανακεφαλαιώνει πολλές άλλες μορφές αγίων βιοτών τις οποίες διαβάζουμε στον συναξαριστή. Άλλωστε, δεν είναι απλά ένας όσιος της εκκλησίας, αλλά και ένας ομολογητής-μάρτυρας ο οποίος έζησε ιδιαίτερα σκληρές μέρες δοκιμασίας και…

Συνέχιση ανάγνωσης

Εἶχε μία αὐστηρότητα ζυμωμένη μέ μία πηγαία ἀγάπη.

Περάσαμε ὄμορφα χρόνια μαζί του. Μικρά πού ἤμασταν πολλές φορές παίζαμε ἐκεῖ ἔξω καί φυσικά φωνάζαμε δυνατά καί τόν ἐνοχλούσαμε ὁπωσδήποτε στήν προσευχή του. Τότε μᾶς ἔβαζε μιά φωνή καί ἀμέσως σκορπίζαμε καί τό παιχνίδι σταματοῦσε. Εἶχε μία αὐστηρότητα ζυμωμένη μέ μία πηγαία ἀγάπη. Μέσα μας ἐμεῖς τό διαισθανόμασταν, γι’ αὐτό καί πιό πολύ τόν…

Συνέχιση ανάγνωσης

«Ὅποτε θέλει εὐωδιάζει, μέχρι ἔξω βγαίνει ἡ εὐωδιά».

Όσιος Γεώργιος Καρσλίδης   Ένας κύριος από τη Λεμεσό της Κύπρου επί μία διετία είχε σοβαρό πρόβλημα υγείας. Πάθαινε συνεχείς διακοπές της αναπνοής του κατά τη διάρκεια του ύπνου. Το πρόβλημά του ήταν άρκετά έντονο, με συνέπεια να μή μπορεί να κοιμηθεί καλά, να μή άποδίδει στην εργασία του και να κινδυνεύει κατά την οδήγηση,…

Συνέχιση ανάγνωσης

Ὁ διορατικός ὅσιος Γεώργιος Καρσλίδης

Μία ημέρα μία γυναίκα από το χωριό Λιβαδερό καθάριζε σιτάρι στην αυλή του μοναστηριού. Ο όσιος Γεώργιος ήταν στο κελλί του. Κάποια στιγμή της είπε: «Πήγαινε στην καρυδιά και να πεις σ’ αυτή, που παίρνει τα καρύδια δίχως ευλογία, ας αφήσει λίγα και για μας». Ας σημειωθεί ότι η καρυδιά δεν φαινόταν από εκεί που…

Συνέχιση ανάγνωσης

Παῦλε, αὐτό ἀπό ἐδῶ βγάλτο. Ὅπως ἐμεῖς ἔχουμε τόν σταυρό, ἔτσι κι αὐτοί τό ἔχουν αὐτό. Δέν θά σοῦ βγεῖ σέ καλό

Κάποιος μία φορά ἔκτιζε τίς σκάλες τοῦ σπιτιοῦ του καί εἶχε πάρει μία πλάκα ἀπό τά τούρκικα μνήματα, πού τήν εἶχαν στήν θέση τοῦ σταυροῦ, πού ἔχουμε ἐμεῖς, στό πάνω μέρος τοῦ τάφου. Τήν τοποθέτησε γιά σκαλοπάτι. Ὅταν πῆγε ὁ ὅσιος στό σπίτι του, τόν συμβούλεψε: «Παῦλε, αὐτό ἀπό ἐδῶ βγάλτο. Ὅπως ἐμεῖς ἔχουμε τόν…

Συνέχιση ανάγνωσης

Ὅσιος Γεώργιος Καρσλίδης: «Μή φοβᾶσαι, ἐγώ θά σέ κάνω καλά»

Είναι γεγονός πως η ακτινοβολία της αγάπης των αγίων δεν περιορίζεται σε όρια τοπικά, αλλά σαν αύρα λεπτή δροσίζει κι ευφραίνει κάθε ευλαβική ψυχή, που πλησιάζει στον τόπο της θαυμαστής βιοτής τους, ώστε ν’ αναφωνεί εκ βαθέων: «Θαυμαστός ο Θεός εν τοις αγίοις αυτού».   Μία οικογένεια από τον Πειραιά βρέθηκε στο μοναστήρι του οσίου…

Συνέχιση ανάγνωσης

Τρεῖς φορές προσπάθησαν νά …κάψουν τήν Σίψα… Ὅσιος Γεώργιος Καρσλίδης

Στήν περίοδο τῶν ἀνταρτῶν τό Καρά-Ντερέ ἦταν τό κέντρο τῶν ἐφόδων τους καί τό ἐπιτελεῖο τους. Μία ἡμέρα ξεκίνησαν οἱ ἀντάρτες ἀπό τό Καρά-Ντερέ γιά τή Σίψα, μέ σκοπό νά κάψουν τό χωριό καί νά φονεύσουν τούς κατοίκους του. Τά διπλανά χωριά τά εἶχαν κάψει καί εἶχαν φονεύσει πολλούς. Πῆγαν στή Σίψα καί ἦταν ἕτοιμοι…

Συνέχιση ανάγνωσης

Τήν διάσωσή τους καί τοῦ σπιτιοῦ τους τήν θεώρησαν ὡς θαῦμα τοῦ Γέροντα.

Η κ. Ιλιάδα, σύζυγος του κ. Αλεξάνδρου Όσσα, παθολόγου ιατρού στην Δράμα, ο οποίος υπήρξε προσωπικός ιατρός του Γέροντα, μας διηγήθηκε ότι αρκετά χρόνια μετά την κοίμηση του Γέρο­ντα τον είδε στον ύπνο της ολοζώ­ντανο, ενδεδυμένο με βυσσινιά χρυ­σοκέντητη ιερατική στολή, να στέκε­ται έξω από την πόρτα του σπιτιού της. Από την λαχτάρα της πετάχτηκε…

Συνέχιση ανάγνωσης

«Τώρα ἦλθε καί αὐτός στό τραπέζι»!

Ο ιερεύς Ιωάννης Λαφτσίδης από το χωριό Βαθύλακκο τελούσε σαρανταλείτουργο μαζί με τον όσιο Γεώργιο. Μία ημέρα του είπε ο όσιος: «Έχετε ένα συγγενή που δεν τον έχετε γράψει στα ονόματα και από μακριά βλέπει το τραπέζι. Ψάξτε να τον βρείτε και να τον φέρετε και αυτόν στο τραπέζι».

Συνέχιση ανάγνωσης

Ἡ μεγάλη βοήθεια τοῦ ὁσίου Γεωργίου Καρσλίδη

Μία κυρία από την Καβάλα αναφέρει πως δεν γνώριζε αρκετά για τον βίο του οσίου Γέροντα Γεωργίου Καρσλίδη. Μία ημέρα που ερχόταν στο μοναστήρι με τον σύζυγό της, που οδηγούσε το αυτοκίνητό τους και είχαν πλησιάσει, άκουσε ένα θρόισμα, έστρεψε τα μάτια της προς τα εκεί και είδε στο απέναντι βουνό ένα Γέροντα. Ήταν με…

Συνέχιση ανάγνωσης

Εἶδα τή μητέρα σου νά βρίσκεται στό μοναστήρι τῆς Σίψας μέσα σε φῶς!”

  «Ονομάζομαι Βασιλείου Μαρία καί εἶμαι ἀπό τά Τρίκαλα.   Το 1977 ἡ μητέρα μου νοσηλευόταν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, λόγῳ νεφρικῆς ἀνεπάρκειας. Παρόλο πού ἔπαιρνε πολλά υγρά, δέν ἔβγαζε καθόλου ούρα. Στόν ἴδιο θάλαμο με ἐμᾶς νοσηλευόταν και μία κοπέλα από τη Δράμα. Ένα βράδυ μᾶς εἶπαν οι γιατροί ὅτι ἡ μητέρα μας τελειώνει. Γύρω…

Συνέχιση ανάγνωσης

“Τριάντα ἑπτά δέν ἤσασταν μέσα Γρήγορη;”(Ἀπό τόν βίο τοῦ Ὁσίου Γεωργίου)

Ο Γ. Ε. από το Λειβαδερό, όταν ήταν δεκαεπτά ετών, γκρίνιαζε με την μητέρα του πού τον παρακαλούσε και τον πίεζε να την ακολουθήσει στον Γέροντα Γεώργιο Καρσλίδη, για να εξομολογηθεί. Στην προσπάθεια της αυτή του εκθείαζε τα πνευματικά χαρίσματα του Γέροντα και μάλιστα το προορατικό και το διορατικό πού γνώριζε την κάθε γωνιά της…

Συνέχιση ανάγνωσης

Τά πάντα στόν ὅσιο θύμιζαν πώς προέρχεται ἀπό ἀρχαία γενεά, πού ἔμβλημά της εἶχε τή φιλοθεΐα καί τή φιλανθρωπία.

Από 7 ετών που πήγε στο μοναστήρι, δεν έκοψε τα μαλλιά του, Και από τότε που βγήκαν τα γένια του δεν τα έκοψε (μόνο μία φορά αναγκάστηκε να τα κόψει κατά τόν ἐρχόμό του στήν Ἑλλάδα, γιά τήν ἔκδοση πιστοποιητικοῦ ἰθαγενείας). Εἶχε μία μοναδική εὐλάβεια καί ἱεροπρέπεια.

Συνέχιση ανάγνωσης

Πάσχα μέ τόν Ὅσιο Γεώργιο Καρσλίδη

”Προτού έρθει το Πάσχα μαζεύαμε τα αυγά από τις πολλές κότες πού εἶχε ὁ Γέροντας καί τόν βοηθούσαμε να βάψει τ᾽ αὐγά. Ἔβαζε κοντά στον μπαξέ το μεγάλο καζάνι καί τά βάφαμε με κρεμμυδόφυλλα. Μαζί φτιάχναμε καί τίς λαμπάδες. Ἔβαζε στη φωτιά κάτι τενεκεδάκια με κερί και μετά κρατοῦσε τήν κλωστή από πάνω τους καί…

Συνέχιση ανάγνωσης

Παναγία ἡ Ἐλεοῦσα.Σέ αὐτήν τήν εἰκόνα προσευχόταν ὁ Ἅγιος Γεώργιος Καρσλίδης.

Παναγία η Ελεούσα, (1823), εικόνα του παλαιού Καθολικού στην Ι.Μονή Αναλήψεως (Σίψα) Δράμας.Σε αυτήν την εικόνα προσευχόταν ο Άγιος Γεώργιος Καρσλίδης.     https://proskynitis.blogspot.com/2023/04/blog-post_63.html

Συνέχιση ανάγνωσης

Σημεῖα ἀπό τόν βίο τοῦ Ἁγ.Γεωργίου Καρσλίδη τά φοβερά χρόνια τοῦ ἀνταρτοπόλεμου

Από το βιβλίο ο ”Όσιος Γεώργιος της Δράμας. Ο Αγιος των πτωχων και των πονεμένων”. Ιερά Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος, Ταξιάρχες (Σίψα) Κάποια μέρα κατά τη διάρκεια του εμφυλίου συνέλαβαν τον Γέροντα και τον οδήγησαν προς την Παναγίτσα, ένα ξωκκλήσι έξω από το χωριό, για να τον σκοτώσουν. Εκείνος τους ζήτησε να τον αφήσουν να…

Συνέχιση ανάγνωσης

Δέν τά κρατῶ ἐγώ, οἱ Ἅγιοι τά κρατοῦν!

  Ο Όσιος Γεώργιος έψελνε κατανυκτικά και γλυκά. Όλος ήταν αμίλητος και προσεκτικός μέσα στην Εκκλησία. Όταν με απορία και θαυμασμό κάποιοι τον ρωτούσαν πώς μπορούσε και κρατούσε τα Τίμια Δώρα με την αναπηρία που είχε, τους απαντούσε με βεβαιότητα που δεν επιδεχόταν συζήτηση: – Δεν τα κρατώ εγώ, οι Άγιοι τα κρατούν! Όσιος Γεώργιος…

Συνέχιση ανάγνωσης

«Στάσου στήν ἄκρη. Μήν γίνεσαι ἐμπόδιο στούς οὐράνιους ἐπισκέπτες, στούς ἀγγέλους καί Ἁγίους, πού κυκλοφοροῦν ἐδῶ μέσα»

Στόν Θεόδωρο, τόν νεωκόρο του, ἔλεγε συχνά: «Στάσου στήν ἄκρη. Μήν γίνεσαι ἐμπόδιο στούς οὐράνιους ἐπισκέπτες, στούς ἀγγέλους καί Ἁγίους, πού κυκλοφοροῦν ἐδῶ μέσα». Εἰδικά τήν ὥρα τῆς ἀρτοκλασίας καί τοῦ εὐχελαίου τοῦ ζητοῦσε πάντα νά ἀπομακρύνεται ἀπό τό τραπέζι γιατί, καθώς ἔλεγε: «Ἄλλοι ἔρχονται». Όσιος Γεώργιος Καρσλίδης https://proskynitis.blogspot.com/2023/02/blog-post_46.html

Συνέχιση ανάγνωσης

9 Φεβρουαρίου ἀνάμνηση τῆς ἀνακομιδῆς τῶν ἱερῶν λειψάνων τοῦ Ὁσίου Γεωργίου Καρσλίδη

Σήμερα 9 Φεβρουαρίου ανάμνηση της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του αγαπημένου μας Οσίου πατρός ημών Γεωργίου , του Νέου Ομολογητού , του εν Δράμα , του Καρσλίδου….. Τις πρεσβείες και τις ευχές τού να εχουμε. Ήταν η ώρα ενάτη το πρωί. Ήμασταν στο πόδι από την νύχτα. Εναλλάσσονταν όσες μπορούσαν να σκάψουν. Εμείς ψέλναμε. Μέσα…

Συνέχιση ανάγνωσης

Γερόντισσα Ἄννα Μακκαβαίου ἡ Μικρασιάτισσα καί ὁ Ὅσιος Γεώργιος Καρσλίδης

Γερόντισσα Άννα Μακκαβαίου η Μικρασιάτισσα (+12 Ιανουαρίου 1981) Η Γερόντισσα Άννα Μακκαβαίου (Νέα Έφεσος Μικράς Ασίας, 1893 – Δράμα, 1981) ήταν Μικρασιάτισσα Ορθόδοξη μοναχή που έζησε στη Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος Δράμας και αποτέλεσε σημαντική μορφή του γυναικείου ορθόδοξου μοναχισμού.   Η κατά κόσμον Αθηνά Μακκαβαίου γεννήθηκε στη Νέα Έφεσο της Μικράς Ασίας το 1893….

Συνέχιση ανάγνωσης

Ὅταν ὁ Ἅγ.Γεώργιος Καρσλίδης συνάντησε κατά τρόπο θαυμαστό , ἕναν ἄσκητή, ποῦ ἦταν θεῖος του.

Το 1936 μετέβη ο όσιος, προσκυνητής στους Αγίους Τόπους. Στά συναξάρια και στους βίους πολλών ανθρώπων του Θεού παρατηρούμε τον διακαή πόθο να προσκυνήσουν τους τόπους όπου έζησε, δίδαξε και θαυματούργησε ο Κύριος. Ταπεινός προσκυνητής και ο όσιος Γεώργιος, με κατάνυξη και δέος επισκέπτεται τα ιερά προσκυνήματα.   Σ’ ένα άσκητήριο, παρά τη μονή του…

Συνέχιση ανάγνωσης

Τά μάθατε τά νέα;

-Τα μάθατε τα νέα; Το υπουργείο Γεωργίας παραχώρησε στον Γέροντα τέσσερα στρέμματα γης. Πρέπει όλοι να τον βοηθήσουμε να χτίσει ένα εκκλησάκι, που τόσο πολύ θέλει.   -Ο ναός πρέπει να χτιστεί. Να πάμε κι εμείς και τα παιδιά μας και οι γυναίκες μας ακόμα για να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι εργασίες.   Όλοι οι…

Συνέχιση ανάγνωσης

Μνήμη Ἁγίου Γεωργίου Καρσλίδη (φωτό – ἀφιέρωμα) (4 Νοεμβρίου †)

Ὁ Ὅσιος Γεώργιος Καρσλίδης ὁ ὁμολογητής, ὁ ἐν Δράμα (1901-1959).  Ἡ μνήμη του τιμᾶται στὶς 4 ΝοεμβρίουΣὲ μία ἐποχὴ πού ἐπικρατεῖ τόσο βαθὺ σκοτάδι μὲ ἔντονη διαφθορὰ καὶ ὑποκρισία, ἡ ἁγία μας Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία δὲν παύει ταπεινὰ καὶ ἀθόρυβα νὰ καλλιεργεῖ πνευματικὰ τὰ μέλη της, νὰ τὰ ὁδηγεῖ καὶ νὰ τὰ μορφώνει ἐν Χριστῷ καὶ…

Συνέχιση ανάγνωσης

Ὁ ἁη Γιώργης ὁ ταπεινός δέν ἔχει ἄλογο δικό του ἀλλά δανεικό.

”Ο Όσιος Γεώργιος της Δράμας. Ο Άγιος των πτωχών και των πονεμένων” έτσι επιγράφεται ένα από τα βιβλία που εμπεριέχουν συναξάρι και θαύματα του. Είναι ο Θεός των πτωχών και των πονεμένων ο Θεός του σύμπαντος κόσμου…   Μπροστά στους μεγάλους Αγίους σιωπάς. Ενώπιον του Λόγου, σιωπητήριο. Μπροστά στο άπλετο φως νιώθεις το απέραντο σκοτάδι…

Συνέχιση ανάγνωσης

Παιδί μου, ἡ προσευχή εἶναι ὅπλο κατά τοῦ διαβόλου, μή τήν ἀφήσεις ποτέ.

  Μία γυναίκα από τη Σίψα διηγήθηκε.   Ο πατέρας μου, μετά την επιστροφή του στόν Θεό , ήταν πολύ αυστηρός. Έκανε όλα του τα καθήκοντα καί πρό παντός τήν προσευχή του δεν την άφηνε και αυτό ζητούσε και από εμάς. Όταν γυρνούσε αργά το βράδυ από το χωράφι, όλο μας ρωτούσε άν κάναμε προσευχή….

Συνέχιση ανάγνωσης

«Καί αὐτοί πού θά ποῦν κάτι εἰς βάρος μου, κι αὐτοί χρειάζονται. Ἄν Ἐκεῖνον ἐσταύρωσαν, ἐγώ ποιός εἶμαι;».

Πολλές φορές κάποιοι περνοῦσαν ἀπό μπροστά του κι ἔκαναν πώς δέν τόν ἔβλεπαν. Δέν τόν ὑπολόγιζαν. Ὁ Γέροντας ὅμως ὅλους τούς συγχωροῦσε καί ὅλους τούς ἀγαποῦσε. Ἔλεγε χαρακτηριστικά: «Καί αὐτοί πού θά ποῦν κάτι εἰς βάρος μου, κι αὐτοί χρειάζονται. Ἄν Ἐκεῖνον ἐσταύρωσαν, ἐγώ ποιός εἶμαι;». Όσιος Γεώργιος Καρσλίδης   πηγή https://proskynitis.blogspot.com/2022/09/blog-post_7.html

Συνέχιση ανάγνωσης

Ἄν δέν μπορεῖς νά συγχωρέσεις, μήν κοινωνᾶς, γιατί παίρνεις φωτιά!».

Ο Όσιος Γεώργιος Καρσλίδης στούς μνησίκακους τόνιζε: «Ἄν δέν μπορεῖς νά συγχωρέσεις, μήν κοινωνᾶς, γιατί παίρνεις φωτιά!». Σέ αὐτούς πού ἦταν μόνο μαλωμένοι ἔλεγε νά πᾶνε νά συγχωρεθοῦν. Ἄν κάποιος τοῦ δικαιολογοῦνταν ὅτι ὁ ἄλλος δέν θά τόν δεχθεῖ, τοῦ ὑπεδείκνυε: «Ἐσύ θά πᾶς τρεῖς φορές νά τόν βρεῖς καί νά ἐπιχειρήσεις νά συμφιλιωθεῖς μαζί…

Συνέχιση ανάγνωσης