Κίεβο, 10 Μαρτίου 2023
 
Το κράτος της Ουκρανίας συνεχίζει ακάθεκτο την δίωξη της κανονικής Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας υπό τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριο.
Σύμφωνα με επιστολή του Υπουργείου Πολιτισμού της Ουκρανίας και του Εθνικού Αποθέματος της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου, η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει προθεσμία μέχρι τις 29 Μαρτίου να εγκαταλείψει πλήρως τις εγκαταστάσεις της Μονής των Σπηλαίων – τον ιερότερο τόπο σε ολόκληρη την Ουκρανία, στον οποίον η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία προσευχήθηκε και αγωνίστηκε ασκητικά επί 1.000 έτη.
 
Η Ουκρανική κυβέρνηση κληρονόμησε την ιδιοκτησία της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου από την Σοβιετική Ένωση. Tο «Εθνικό Απόθεμα», όπως το αποκαλεί το κράτος, χωρίζεται στην Άνω και Κάτω Λαύρα. Η Εκκλησία ήδη διώχθηκε στα τέλη της περασμένης χρονιάς από την Άνω Λαύρα, η οποία περιλαμβάνει τον Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και τον Ιερό Ναό των Αγίων Αντωνίου και Θεοδοσίου (Trapeza Church).
 
Η Ορθόδοξη Εκκλησία τέλεσε την τελευταία της Λειτουργία στην Άνω Λαύρα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Παρά τον διωγμό, ο πιστός λαός του Κιέβου διατήρησε την πίστη του, ψάλλοντας στην τελευταία Λειτουργία το «Χριστός Ανέστη!» . [και ΕΔΩ].
 
Η αδελφότητα μάταια έκανε έκκληση στο κράτος να σταματήσει την δίωξη του Mοναστηριού και της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

 
Μετά την δίωξη της Ορθοδοξίας από την Άνω Λαύρα, το κράτος επέτρεψε στους σχισματικούς της «Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας», δημιούργημα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις της Ουκρανίας και των ΗΠΑ, να λειτουργήσουν πολλές φορές στους Ναούς της Άνω Λαύρας— κάτι που η κανονική Εκκλησία χαρακτηρίζει «εθνικό όνειδος». Οι Ναοί έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί για καλλιτεχνικές παραστάσεις και συναυλίες, στις οποίες τραγουδούν για δολοφονίες Ρώσσων.
 
Και τώρα η Εκκλησία ενημερώθηκε ότι έχει προθεσμία μέχρι τις 29 Μαρτίου για να φύγει από ολόκληρη την Λαύρα. Η Κάτω Λαύρα, στην οποία η κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία είχε ακόμη πρόσβαση, φιλοξενεί τις πραγματικές σπηλιές, τα κελιά των Μοναχών, την Θεολογική Σχολή και την Ακαδημία του Κιέβου.
 
Το ειδοποιητήριο της έξωσης αναφέρει:
 
Το Εθνικό Απόθεμα «Λαύρα Σπηλαίων Κιέβου» (εφεξής «Απόθεμα») και η Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου (ανδρικό Μοναστήρι) της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (εφεξής «Μοναστήρι») υπέγραψαν την υπ’ αριθμό συμφωνία 2 της 19ης Ιουλίου του 2013, σχετικά με την ελεύθερη χρήση θρησκευτικών κτιρίων και άλλης κρατικής περιουσίας από θρησκευτικό οργανισμό (εφεξής «συμφωνία»).
 
Σύμφωνα με το υπ’ αριθμόν 820/2022 διάταγμα του προέδρου της Ουκρανίας «Απόφαση της 1ης Δεκεμβρίου 2022 του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας για ορισμένες πτυχές των δραστηριοτήτων των θρησκευτικών οργανώσεων στην Ουκρανία και την εφαρμογή προσωπικών, ειδικών, οικονομικών και άλλων περιοριστικών μέτρων (κυρώσεων)», το υπ’ αριθμόν No. 1416 ψήφισμα της 23ης Δεκεμβρίου 2022 του Υπουργικού Συμβουλίου της Ουκρανίας ίδρυσε μια διυπηρεσιακή ομάδα εργασίας για την προετοιμασία προτάσεων και συστάσεων υλοποίησης ορισμένων καθηκόντων που σχετίζονται με τις δραστηριότητες των θρησκευτικών οργανώσεων στην Ουκρανία, η οποία, κατά την διάρκεια των εργασιών της διαπίστωσε ότι το Μοναστήρι παραβίασε τους όρους της συμφωνίας για την χρήση της κρατικής περιουσίας.
 
Λαμβάνοντας υπόψη τα συμπεράσματα της διυπηρεσιακής ομάδας εργασίας και την υπ’ αριθμόν 06/34/2234-23 επιστολή του Υπουργείου Πολιτισμού και Πολιτικής Πληροφόρησης της Ουκρανίας με ημερομηνία 03.09.2023, βάσει της ρήτρας 8.1. της συμφωνίας, το Αποθεματικό ενημερώνει για την λήξη της συμφωνίας από 29.03.2023.
 
Προκειμένου να διεξαχθεί η διαδικασία αποδοχής και μεταβίβασης της κρατικής περιουσίας το Μοναστήρι θα πρέπει να λάβει μέτρα για την απελευθέρωση των κτιρίων και των οικοδομημάτων (περιουσίας) που αποτελούν κρατική ιδιοκτησία και βρίσκονται στην κατάσταση του Αποθεματικού, στην διεύθυνση: Kiev, Lavrskaya St. ., 11, Κίεβο, Lavrskaya St., 15 έως τις 29.03.2023.
 
Παρακαλούμε να προσκομίσετε έως τις 14.03.2023 κατάλογο εκπροσώπων της Μονής (πλήρες όνομα), δύο ή τριών ατόμων, για ένταξή τους στην επιτροπή αποδοχής και μεταβίβασης της κρατικής περιουσίας, η οποία θα σχηματιστεί με εντολή του οργάνου διαχείρισης του κράτους.
 
 
 
http://aktines.blogspot.com/2023/03/blog-post_29.html