«Αυτό μόνο ο Θεός μπορεί να διορθώσει… Τουλάχιστον να μην παραδίδεστε στην απόγνωση».

  Ένα φοβερό και ψυχρό μαύρο σύννεφο μπήκε μέσα στην άμαξα. Τά χέρια μου έπεσαν κάτω, δεν μπορούσα πια να τά σηκώσω για να κάνω το σημείο τού Σταυρού, τά πόδια μου τεντώθηκαν, το στόμα άνοιξε παρά την θέλησή μου, σαν να το άνοιγε κάποιος από μέσα. Το στόμα μου ήταν ορθάνοιχτο. 
   Τότε εκείνο το μαύρο και δύσοσμο σύννεφο άρχισε να μπαίνει μέσα μου, στο στόμα, στο λάρυγγα, στα σπλάγχνα. Όταν μπήκε μέσα μου ολόκληρο, τότε το στόμα έκλεισε μόνο του. Μέσα σε μια στιγμή μία πυρακτωμένη μάζα ανέβηκε από τά νεφρά, μέσω σπονδυλικής στήλης στον εγκέφαλο, μετά γέμισε όλο το σώμα μου δημιουργώντας ανυπόφορη πίεση στα άκρα.
Όταν έφτασα στο Βορονέζ πήγα αμέσως στον Σεβασμιότατο Αντώνιο. Εκείνος βλέποντας την κατάστασή μου κατάλαβε με το πνευματικό του αισθητήριο την συμφορά πού με βρήκε. Δάκρυσε και μου είπε: «Να σάς ελεήσει ο Θεός».
  -‘Αμάρτησα ενώπιον τού Θεού και ενώπιον σας, Σεβασμιότατε, τού είπα. Δεν άκουσα την πατρική σας συμβουλή και πήγα στο Κουρσκ.
-Τί να κάνουμε, μου είπε εκείνος, αυτό μόνο ο Θεός μπορεί να διορθώσει. Και όχι μόνο να διορθώσει αλλά και να σάς γεμίσει με την χάρη του, η οποία άναπληρεί τά υστερήματα. Τουλάχιστον να μην παραδίδεστε στην απόγνωση. Ο Πέτρος και ο Ιούδας και οι δύο τους ήταν Απόστολοι, και οι δύο τους αξιώθηκαν των αυτών χαρισμάτων τού ‘Αγίου Πνεύματος, και οι δύο τους αμάρτησαν με την ίδια αμαρτία.
Οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας δεν βλέπουν διαφορά στην αμαρτία του ενός και του άλλου. Όπως ο ένας μπόρεσε να χαθεί, το ίδιο και ο άλλος. Και όπως ο ένας μπόρεσε να σωθεί το ίδιο και ο άλλος. Αλλά ο ένας πήγε και κρεμάστηκε, αν και τον παρακαλούσε ο Κύριος να μην το κάνει, να μην απελπίζεται. Του έλεγε ότι τον συγχωρεί, ότι θα τον κάνει πρώτο των αποστόλων. Αλλά εκείνος παραδόθηκε στην πλήρη απελπισία και γι’ αυτό και χάθηκε. Διότι πίστεψε ότι η αμαρτία του είναι τόσο μεγάλη πού δεν μπορεί να συγχωρεθεί.
  ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΟΤΟΒΙΛΩΦ ΚΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΤΟΥ ΣΑΡΩΦ. 
 
http://apantaortodoxias.blogspot.gr/2015/11/blog-post_52.html