Περί θυμοῦ καί ἀοργησίας Δ’ – Ἁγίου Παϊσίου, 20-3-2021, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου 
 
Ακούστε όλη την ομιλία εδώ:
 
 
Ερώτηση: Γέροντα, γιατί όταν θυμώνουμε ή στενοχωριόμαστε, πέφτουμε στη γαστριμαργία;
 
Απάντηση: Γιατί μας κυριεύει ο πονηρός, το πάθος και ο δαίμονας του θυμού και μας παραδίδει μετά εύκολα στο συνεταιράκι του, θα λέγαμε, στον διάβολο της λαιμαργίας και της γαστριμαργίας. 
Επίσης, διότι ο θυμός δημιουργεί μια αναστάτωση μέσα μας και για να λειτουργήσει και να εκδηλωθεί ο θυμός καταναλώνουμε και πολλή ενέργεια, οπότε εξαντλείται και το σώμα και η ψυχή.
Γι’ αυτό, αν κανείς προσέξει, μετά από τον θυμό έρχεται η λύπη, έρχεται μια κατάπτωση και ο άνθρωπος νιώθει εξαντλημένος και αν δεν προσέχει, έρχεται ο διάβολος μετά και του λέει: «Φάε για να παρηγορηθείς», του φέρνει αυτήν την ψευτοπαρηγοριά της γαστριμαργίας και της λαιμαργίας. Είναι όλη αυτή η κατάσταση η πλεκτάνη των δαιμόνων, που ο ένας δαίμονας σε παραδίδει στον άλλον.
Γενικά να ξέρετε, ότι όταν αμαρτάνουμε, πέφτουμε σε οποιοδήποτε πάθος, μετά ο διάβολος προσπαθεί να μας φέρει κάποιες ψευτοπαρηγοριές, όταν βεβαίως λειτουργεί η συνείδηση του ανθρώπου και στενοχωριέται ο άνθρωπος. Και του φέρνει ως παρηγοριά το φαγητό συνήθως, και όχι μόνο, και άλλες ηδονές, ακόμη χειρότερες, σαρκικές, έτσι ώστε, τάχατες, να παρηγορηθεί ο άνθρωπος.
Και πέφτουμε από τον ένα γκρεμό στον άλλο γκρεμό, όπως μας είπε ο Άγιος Ιωάννης προηγουμένως, από τον βόθρο πέφτουμε στον γκρεμό, από τον θυμό στην γαστριμαργία, κλπ., κλπ.
 
Απομαγνητοφώνηση 2λεπτου αποσπάσματος ομιλίας: 1.03΄ – 1.05΄