Διωγμός σπουδαίου ιεραποστόλου
 
Αρχιμ. Δανιήλ Γ. Αεράκη, ιεροκήρυκος

            Φανταστείτε τον απόστ. Παύλο να εκδιώκεται υπό τις εξής συνθήκες: Εκλέγεται από κάποια σύνοδο επίσκοπος σε τοπική Εκκλησία, που ίδρυσε ο μεγάλος Απόστολος. Η πρώτη ενέργεια του νεαρού επισκόπου: Στέλνει γράμμα στον Παύλο και του παραγγέλνει να αφήσει το έργο του Θεού και «να επιστρέψει στη Μονή της μετανοίας του»!

·         Δεν είναι φανταστικό το παράδειγμα. Μιμητής του αποστ. Παύλου ο αρχιμανδρίτης Θεολόγος Χρυσανθακόπουλος. Κατέβηκε από το Άγιον Όρος στην Αφρική και με τα χαρίσματα που του έχει δωρίσει ο Κύριος (είναι και αρχιτέκτων), σε λίγο χρόνο κυριολεκτικά «έστησε» εκ του μηδενός την ορθόδοξη τοπική Εκκλησία στο Μπαζαβίλ (του Κογκό).

·         «Το έργο του αναγνωρίζεται από όλους, ως προς την ποσότητα, ως προς την ποιότητα και ως προς το αθόρυβον και άοκνον του χαρακτήρος του. Η Εκκλησία του αγίου Μάρκου στέκεται απέναντί του, εσαεί ευγνωμονούσα για αυτό».

 

Αυτά λέχθηκαν σε επίσημη στιγμή από εκπρόσωπο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας. Να σημειωθεί, ότι ο π. Θεολόγος ίδρυσε πολλές ενορίες, σχολείο με 350 παιδιά, ορφανοτροφείο με 37 ορφανά, κίνηση Νεότητας, ραδιοφωνικό σταθμό κ.ά.
·         Αντί όμως, του π. Θεολόγου, ωρίμου και σε ηλικία, εξελέγη επίσκοπος της νέας περιοχής Παντελεήμων τις Αράθυμος.
·         Και ο π. Θεολόγος; Έλαβε εντολή να εγκαταλείψει το έργο. «Παραγγέλλομεν ὑμῖν ὃπως ἐπανακάμψητε ὡς οἷον τάχιστα εἰς τήν Μονήν τῆς μετανοίας ὑμῶν».

·         Ας φύγει, λοιπόν, ο Παύλος, επειδή ενοχλείται νεαρός τις. Ως προς δε τη Μονή, μάλλον ο παραγγείλας και το όργανό του έχουν ανάγκη Μονή μετανοίας.

       Παύλε απόστολε (εν προκειμένω, π. Θεολόγε), δεν σε διώχνει ο Νέρων…
 
 http://aktines.blogspot.gr/2013/09/blog-post_4.html#more