ΕΙΠΕ   ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ    Υπήρχε ένας τεχνίτης. Όλη τη ζωή του έχτισε σπίτια, αλλά κουράστηκε και αποφάσισε να αποσυρθεί.
«Εγώ  θα παραιτηθώ», είπε στον εργοδότη. – Μόλις συνταξιοδοτηθω  θα είμαι μαζί με τα  εγγόνια μου.
Ο ιδιοκτήτης στεναχωρηθηκε με αυτόν τον άνθρωπο, και τον ρώτησε:
– Ακούστε, τι  θα κάνουμε – να χτίσουμε το τελευταίο σπίτι και θα αποσυρθούμε. Με ένα καλό ασφάλιστρο!
Ο εργοδότες συμφώνησε. Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, έπρεπε να οικοδομήσει ένα σπίτι για μια μικρή οικογένεια, και άρχισε: συντονισμός, αναζήτηση υλικών, δοκιμές. 
Ο εργοδηγός βιαζόταν επειδή είχε ήδη δει τον εαυτό του στη συνταξιοδότηση. Δεν τελείωσε κάτι, απλοποίησα κάτι, αγόρασε φθηνά υλικά, καθώς θα μπορούσαν να παραδοθούν γρηγορότερα. Ένιωσε ότι δεν έκανε το καλύτερο έργο του, αλλά δικαιολόγησε τον εαυτό του λέγοντας ότι αυτό ήταν το τέλος της καριέρας του. Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής, κάλεσε τον ιδιοκτήτη.
Έλεγξε το σπίτι και είπε:
– Ξέρετε, αλλά αυτό είναι το σπίτι σας! Πάρτε τα κλειδιά και περάστε . Όλα τα έγγραφα έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Αυτό είναι ένα δώρο από την εταιρεία για πολλά χρόνια εργασίας.
Αυτό που γνώρισε ο τεχνίτης ήταν γνωστό μόνο σε αυτόν μόνο του! Κοκκινησε από ντροπή και όλοι γύρω του χειροκροτουσαν  δίνοντας συγχαρητήρια  για το σπίτι του, και νόμιζαν ότι κοκκινίζει από συστολή και κοκκινίζε απο ντροπή για την απροσεξία του. Γνώριζε ότι όλα τα λάθη και τα μειονεκτήματα ήταν τώρα το προβλήματά του, και όλοι γύρω του σκεφτονταν ότι ήταν αμηχανία για το ακριβό δώρο. Και τώρα έπρεπε να ζει στο μοναδικό σπίτι που έχτισε άσχημα .
Είμαστε όλοι τεχνίτες . Χτίζουμε τη ζωή μας σαν έναν τεχνίτη πριν αποσυρθούμε. Δεν κάνουμε μεγάλη προσπάθεια, δεδομένου ότι τα αποτελέσματα αυτής της συγκεκριμένης κατασκευής δεν είναι τόσο σημαντικά. Γιατί αυτή περιττή προσπάθεια; Αλλά τελικά συνειδητοποιούμε ότι ζούμε σε ένα σπίτι που χτίσαμε. Εξάλλου, όλα όσα κάνουμε σήμερα έχουν σημασία.
https://apantaortodoxias.blogspot.com/2019/02/blog-post_472.html