Στην Κέρκυρα έγινε εκδήλωση στις 29.3. 2014:

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ: 30 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΜΙΑ ΤΟΥ. Εκεί η Γερόντισσα Ευφημία, Καθηγουμένη Ι. Μ. Παντοκράτορος Σωτήρος Χριστού, Αγ. Αθανασίου Κερκύρας είπε μεταξύ άλλων:

«Τον σεβαστό Γέροντα μας μακαριστό Μητροπολίτη Κερκύρας και Παξών αοίδιμο Πολύκαρπο Βαγενά ενδιέφερε μόνο η κοινωνία του με το Θεό. Για αυτό δόθηκε εξ όλης ψυχής και καρδίας στην άσκηση των δύο μεγάλων εντολών του. Η θέρμη της αγάπης του για τον Θεό και για κάθε άνθρωπο τον οδήγησε στην υπαρκτική τελείωση του, τον έκανε κατά την έκφραση σεμνού κληρικού ‘θείο παρανάλωμα’. Τέτοιος όντας ιερεύς αγάπησε την αφάνεια, το αθόρυβο και ταπεινό, το άσημο, δεν ήθελε την προβολή, την δημοσίευση, όσον ήταν δυνατό εβίωσε το ‘μη γνώτω η αριστερά σου τι ποιεί η δεξιά σου’. Έζησε εν τω κρυπτώ. Αλλά δεν κατάφερε να μείνει κρυμμένος υπό τον μόδιον. Επί την λυχνίαν τον ανέβασε η Εκκλησία και η συνείδηση των ανθρώπων. Όσον κι αν προσπάθησε να κρυφτεί από τα βλέμματα, όσον κι αν εμίσησε την δόξα, τον επρόδωσε η όλη του αναστροφή και βιοτή».

Άριστα μαθήτευσε κοντά του κι ο Γεράσιμος και γύριζε με ένα τριμμένο και μπαλωμένο ράσο και φαγωμένα παπούτσια που μόνο μετά από πίεση με μεταχειρισμένα τα αντικαθιστούσε, όταν πια δεν κρατιόντουσαν στα πόδια του.

Παράλληλοι τρόποι και δρόμοι σε πολλά. Το αυτοκίνητο έπρεπε να σταθμεύσει μακριά κι αυτός σαν τον αέρα να πάει την κούτα με τα τρόφιμα στους εμπερίστατους αδελφούς του, μες στο σκοτάδι, να μην πάρει είδηση κανείς.

«Πρόσεχε, παιδάκι μου, μη μας δει κανείς και χάσουμε τον μισθό».

Η κ. Σταυρούλα Γ. τον έζησε από κοντά. Βοηθούσε την ηλικιωμένη παπαδιά στο σπίτι του παπά Χιόνη, όπου ο π. Γεράσιμος έμενε.

«Έπαιρνα καμιά φορά να του βάψω τα παπούτσια κι ήταν τρύπια, κι είχαν μέσα χαλικάκι.

‘Αφέντη μου, να πάρεις ένα ζευγάρι καινούργια’, του έλεγα.

‘Όχι, καλά είναι κι έτσι’, μου απαντούσε χαμογελώντας. Πάντα μεταχειρισμένα φορούσε. Καινούργια, ξέρετε πότε του φορέσανε; Στην κηδεία του», είπε η ηλικιωμένη γυναίκα και τα δάκρυα αυλάκωναν το πρόσωπό της.

…………….

Ευχαριστούμε τον κ.Δημήτρη Κονιδάρη για τις φωτογραφίες με τον Μακαριστό Κερκύρας Πολύκαρπο.

http://apantaortodoxias.blogspot.com/2019/02/blog-post_949.html?m=1