Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος και τέως αστυνομικός Μίλογιε Στσεπάνοβιτς
Μαυροβούνιο, 30 Δεκεμβρίου 2019
«Боље кући часна образа, него с пендреком прљава» — «Καλύτερα να είσαι σπίτι και άνεργος με φιλότιμο παρά να ντροπιάζεις τον εαυτό σου κουνώντας ρόπαλο», έτσι περίπου μεταφράζονται τα λόγια του τέως πλέον στελέχους του Υπουργείου Εσωτερικών της πόλεως Νίκσιτς Μίλογιε Στσεπάνοβιτς, ο οποίος αρνήθηκε να συμμετάσχει στη διάλυση των Μαυροβουνιτών διαδηλωτών, οι οποίοι διαμαρτύρονταν κατά του νόμου για την ελευθερία της συνειδήσεως που εισάγει διάκριση σε βάρος των Ορθοδόξων. Ο Στσεπάνοβιτς με τριακονταετή προϋπηρεσία στην αστυνομία έκρινε άτιμο να ξυλοκοπεί διαδηλωτές συμπολίτες, οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους για να υπερασπισθούν την Εκκλησία τους: προτίμησε ανεργία και «εισιτήριο λύκου» (κάθε είδους εγγράφου που επηρεάζει αρνητικά την καριέρα ενός ατόμου – σημ. του μτφρ.) από τις σημερινές αρχές του Μαυροβουνίου, παρά το αίσχος το οποίο αναποφεύκτως θα αισθανόταν σε περίπτωση συμμετοχής στην καταστολή των ειρηνικών διαμαρτυριών.
Άλλωστε, παρά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου Μάρκοβιτς για το απαράδεκτο χρήσεως βίας κατά των διαμαρτυρόμενων, στις οποίες προέβη στο Κοινοβούλιο αυτής της βαλκανικής δημοκρατίας, που πρόσφατα εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ, αστυνομικοί ξυλοκόπησαν μερικά άτομα, μεταξύ των οποίων και τον Επίσκοπο Διοκλείας Μεθόδιο, ο οποίος με τους συνοδούς τους ρίχθηκε στο έδαφος, ξυλοκοπήθηκε με τα πόδια και ρόπαλα και στη συνέχεια νοσηλεύθηκε. Ο Μίλογιε δεν θεωρεί αξιοπρεπή τέτοια συμπεριφορά των αστυνομικών.

Μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Χριστού στην Ποντγκόριτσα ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλόχιος απένειμε στον Μίλογιε Στσεπάνοβιτς παράσημο του Αγίου Πέτρου Β’ Λόβτσεν σε ένδειξη ευγνωμοσύνης και ευχαριστίας για την επιλογή του. Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε επίσης και πολλούς άλλους αστυνομικούς, οι οποίοι παρόλο που έλαβαν εντολή να χρησιμοποιήσουν βία κατά των Ορθοδόξων διαδηλωτών διαμαρτυρόμενων κατά του νόμου, που εισήγαγε διάκριση, δεν την εφάρμοσαν. Ο Στσεπάνοβιτς και οι ομόφρονές του επέλεξαν «την πίστη, την αλήθεια και την ελευθερία, φροντίζοντας την ήσυχη συνείδησή τους και μια αξιοπρεπή εικόνα του Μαυροβουνίου», τόνισε ο Σεβασμιώτατος Αμφιλόχιος. Ακόμη κάλεσε όλους τους Ορθοδόξους να συμμετάσχουν στις δεήσεις στην Παναγία υπέρ ειρήνης, υγείας, σωτηρίας και καταλλαγής των Μαυροβουνιτών. Οι δεήσεις τελούνται σε όλους τους Ναούς και θα συνεχίζονται μέχρι τα Χριστούγεννα. Καθημερινά στους ναούς του Μαυροβουνίου οι καμπάνες ηχούν πένθιμα σε ένδειξη του «θανάτου» της δικαιοσύνης και του δικαίου στο Κοινοβούλιο αυτής της χώρας. Όσον δε αφορά την ιδιοκτησία της Ορθοδόξου Εκκλησίας ο κ. Αμφιλόχιος επεσήμανε: «Οι ναοί ανήκουν στον λαό και όχι στους άθεους».
Ενώ ο τέως αστυνομικός Μίλογιε Στσεπάνοβιτς, ο οποίος, κατά εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, δικαίως μπορεί να θεωρείται καμάρι του Ορθοδόξου Μαυροβουνίου, απευθυνόμενος στους συμπατριώτες υπογράμμισε: «Δεν έκανα τίποτε αξιοσημείωτο, απλώς ακολούθησα τη συνείδησή μου. Πιστεύω στον Χριστό, πώς αλλιώς; Δόξα τῳ Θεῳ και τῳ αγίῳ Βασιλείῳ του Οστρόγκ! Τιμή μου!».
12/31/2019
https://gr.pravoslavie.ru/126828.html