Λόγοι του Μακαριστού Γέροντα Γρηγορίου Ζούμη.
Πρέπει να αποφεύγεις την παρατηρητικότητα. Να μην παρατηρείς τους άλλους.
Αλλά έστω το να μην έρθει η κρίση-Κατάκριση στο μυαλό είναι των τελείων ανθρώπων. Αλλά αν έρθει η κατάκριση στο μυαλό τουλάχιστον μην το πεις μην το κάνεις καταλαλιά μην το πεις στον άλλον , κράτησε το για τον εαυτό σου. Διότι ο άλλος μπορεί να έχει ένα καλό λογισμό για τον αδερφό.
Εδώ στο Άγιον Όρος έλεγαν: «μην πεις τίποτα και χαλάσεις το λογισμό του αδερφού μου».
Είναι μεγάλη αμαρτία το να χαλάμε το λογισμό του αδελφού. Αφού εγώ έχω καλό λογισμό για τον αδερφό, ότι είναι αγωνιστής , κάνει τις ασκήσεις του, τις προσευχές του , τις νηστείες του , τις μετάνοιες του , γιατί εσυ έρχεσαι να μου πεις το τόσο δα …, να μου χαλάσεις τον λογισμό μου ; Ο λογισμός χαλάει πάρα πολύ εύκολα και γι αυτό πρέπει να τον φυλάμε παρα πολύ , παρα πολύ πρέπει να τον φυλάμε .

Κάθε πρωί που ξυπνάμε πρέπει να σταυρώνουμε εδώ το κεφάλι μας και να λέμε Κύριε δώσε μου καλούς λογισμούς, δώσε μου αγαθούς λογισμούς και φύλαξε το νου μου καθαρό για να μπορώ να έχω νουν ΧΡΙΣΤΟΥ.
Για την ελευθερία των λογισμών μου . Γιατί εδώ δε βλέπω έτσι να βάζω λογισμούς αισχρούς, υπερηφάνους ,κατακρίσεως και έχω έτσι μια ελευθερία λογισμών .
Ρώτησαν κάποτε έναν γέροντα εδώ , στο Άγιον Όρος: «Γιατί κάθεσαι εδώ γέροντα ;»
⁃ «Για να έχω ελευθερία λογισμών . Στην πόλη κάτι θα δεις , κάτι θ ακούσεις , κάτι θα οσφραινθείς …. δε μπορεί να έχεις καλόν λογισμό!
(†) Μακαριστός Γεροντας Γρηγόριος Αρχιπελαγίτης.
Καθηγούμενος Ι. Μ. ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ.
 
http://apantaortodoxias.blogspot.com/2020/09/blog-post_684.html