Ο άγιος Μπρίοκ και οι λύκοι

Η παράδοση διασώζει ότι, όταν ο άγιος Μπρίοκ (Brioc, Βρίοχος, 440-530) πήγαινε με κάρο από το ασκητήριό του προς το λιμάνι της Κορνουάλης, για να πλεύσει μέσω του αγγλικού καναλιού στη Βρεττάνη, εκτός από τους συντρόφους του, μέσα στο κάρο καθόταν και ο ειδωλολάτρης ηγεμόνας Κόναν (Conan).
Στη διαδρομή ζήτησαν από τον άγιο Μπρίοκ, που ήταν ιδιαίτερα καλλίφωνος, να ψάλλει κάτι. Όταν άρχισε να ψάλει, μία ομάδα λύκων τους περικύκλωσαν, κάνοντας τον ηγεμόνα και τη συνοδεία του να πεταχτούν έξω από το κάρο και να τραπούν σε φυγή, παρόλα τα νεύματα του Μπρίοκ να ηρεμήσουν και να μείνουν.
Ο ίδιος, ήρεμος συνέχισε να ψάλλει ύμνους, ενώ άλλοι λύκοι ήσαν ανεβασμένοι πάνω στο κάρο και καθισμένοι στα πόδια του και άλλοι ακολουθούσαν.
Όταν τελείωσε το ψάλσιμό του, είπε στους λύκους να αποχωρήσουν ένας-ένας ήρεμα και αθόρυβα, τηρώντας τάξη, χωρίς να πειράξουν κανένα από τους συντρόφους του, όπως και έγινε. Αυτό το γεγονός έκανε τον ηγεμόνα Κόναν να ζητήσει να κατηχηθεί και να βαπτισθεί από τον άγιο Μπρίοκ.

 ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΚΕΛΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ. ΒΙΟΙ ΑΓΙΩΝ ΤΗΣ ΟΥΑΛΙΑΣ».

ΕΚΔΟΣΙΣ: ΙΕΡΟΝ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΝ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΝ “Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΙΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ.” ΜΗΛΕΣΙ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ ΑΒΕΕ www.eptalofos.gr