π. Κωνσταντίνος Στρατηγόπουλος
 
Εισαγωγή – εδώ σε mp3 – απόσπασμα από την εκπομπή
 
Ράδιο Παράγκα “Κυριακή του τυφλού” 1995
Χριστός Ανέστη
 
Μια φορά και έναν καιρό, ήταν ένας μεγάλος βασιλιάς που βασίλευε σε μια πολύ μεγάλη χώρα.
Ήθελε να κάνει ότι το καλό μπορούσε για τους υπηκόους του. Πήρε λοιπόν το δρόμο και έφτασε σε ένα σοφό και είπε στο σοφό:
 
– Δεν μου λες σοφέ μου άνθρωπε, έμαθα πολλά για σένα. Τι μπορώ να κάνω για αυτούς που είναι υπήκοοι μου;
Και ο σοφός του είπε:
 
– Να τους δώσεις πολλά, όσο μπορείς περισσότερα, μιας και είσαι βασιλιάς δυνατός και μπορείς πολλά να δώσεις. Δώσε σε αυτούς όσο μπορείς περισσότερα.
Γύρισε πίσω στη χώρα του ο βασιλιάς ο μεγάλος και έκανε αυτό που του είπε ο σοφός. Και έδινε και έδινε πολλά στους υπηκόους του, εκείνοι όμως ήταν ανήσυχοι. Ήθελαν πιο πολλά και πιο πολλά και όλο γκρίνιαζαν και όλο διαμαρτυρόντουσαν και έγινε μεγάλη ταραχή στο βασίλειο. Τότε ο βασιλιάς ο μεγάλος, πήγε σε ένα άλλο σοφό να του δώσει μία λύση.
Του είπε τότε ο σοφός ο δεύτερος:

 
– Μην τους δίνεις τίποτε. Τα πολλά που τους έδωσες τους κατέστρεψαν.
Και άρχισε ο βασιλιάς ο μεγάλος να κάνει αυτό που του είπε ο δεύτερος σοφός. Δεν τους έδινε πια τίποτε. Μα και πάλι γκρίνια και διαμαρτυρία και πάλι αγωνία στο βασίλειο και ταραχή επικρατούσε. Ούτε τα πολλά, ούτε τα λίγα, ούτε το τίποτε, δεν βοήθησε για να έρθει γαλήνη σε αυτό τον τόπο και όλα ήτανε σαν στο σκοτάδι. Έτσι είναι πάντα όταν υπάρχει ταραχή, υπάρχει σκοτάδι και τότε ο βασιλιάς πήγε σε ένα γέροντα για να του βρει μία λύση για το πρόβλημα του.
Ο γέροντας του είπε τότε:
 
-Άκουσε, τους έδωσες πολλά ή δεν τους έδωσες τίποτε, ξέχασες όμως να καθαρίσεις τα μάτια της ψυχής τους.
-Και πώς θα το κάνω αυτό; Είπε ο βασιλιάς να καθαρίσω τα μάτια της ψυχής τους;
-Πρώτα, πρώτα – του είπε ο σοφός – θα καθαρίσεις τα δικά σου μάτια.
-Και πώς θα καθαρίσω τα δικά μου μάτια;
-Να, θα κάνεις τα πάντα για αυτούς και θα ξέρεις πως τίποτε δεν είναι δικό σου, ούτε να δώσεις μπορείς, ούτε να μην δώσεις δεν μπορείς, όλα τα δίνει ο Θεός. Αν γνωρίζεις που ούτε να δώσεις μπορείς, ούτε να μην δώσεις δεν μπορείς και όλα τα δίνει ο Θεός, τότε θα αρχίσεις να καθαρίσεις τα μάτια της ψυχής σου. Γιατί θα αγαπάς Εκείνον και όχι τον εαυτό σου. Και εσύ ούτε θα μπορείς, ούτε δεν θα μπορείς και τότε τα πάντα θα μπορείς και τα πάντα θα μπορείς να τα κάνεις.
Και ο βασιλιάς ο μεγάλος και πολυχρονεμένος έτσι άρχισε το δρόμο του για να βγάλει το βασίλειο του από το σκοτάδι προς το φως.
Σήμερα Κυριακή του τυφλού και το σκοτάδι γύρω μας πολύ μεγάλο και το φως γύρω μας άλλο τόσο εκρηκτικό το Φως του Χριστού και όλοι περιμένουμε μία έξοδο από το σκοτάδι στο φως.
 
Μία εκπομπή που ξεκινάει από το σκοτάδι του τυφλού και μας οδηγεί προς το Φως του Χριστού.
 
 
https://wra9.blogspot.com/2021/09/blog-post_4.html