Μια ιστορία του Αγίου Νικολάου

Η μητέρα Χριστοφόρου είπε την ιστορία από την καθιερωμένη Μητέρα Abbess Benedicta, από τη Ρουμανία, της Ορθόδοξης Μονής Μεταμόρφωσης, Ellwood City, PA. Αυτή η ιστορία του Αγίου Νικολάου του είχε πει ως παιδί:
Υπήρχε κάποτε ένα νεαρό ζευγάρι που ήταν τόσο φτωχό που έπρεπε να πουλήσει τα οικιακά του αγαθά για να επιβιώσει. Τέλος, έπρεπε να πουλήσουν τις εικόνες τους. Μια ειδική εικόνα ήταν του Αγίου Νικολάου. Αυτός που το αγόρασε ήταν ένας μεγάλος Τούρκος, του οποίο είπαν ότι στο εικονίδιο αυτό που χρειάζονται ήταν κεριά και λάδι για να ικανοποιηθει ο Άγιος . Ο μεγάλος Τούρκος σκέφτηκε ότι θα ήταν καλό να έχει μια εικόνα για να προστατεύσει το σπίτι του, ενώ βγήκε για να μεθυσει (του άρεσε να πίνει).
Έτσι την αγόρασε και πήγε στο μπαρ το βράδυ και είπε στους φίλους του ότι το σπίτι του το παρακολουθεί μια εικόνα και ότι δεν έπρεπε πλέον να κλειδώνει τις πόρτες του. Οι φίλοι του χαμογέλασαν ο ένας στον άλλον,  και αποφάσισαν να τον διδάξουν ότι οι εικόνες δεν έχουν δύναμη και ενώ πίνοντας, πήγαν στο σπίτι του  έκλεψαν κάποια πολύτιμα πράγματα από αυτό. Επιστρέφοντας εκείνο το βράδυ στο σπίτι του, ο άνθρωπος είδε ότι τον είχαν ληστέψει. Πήγε στην εικόνα και είπε: “Άγιε Νικόλαε , πληρώσα καλά χρήματα για σένα και δεν προστατέψες το σπίτι μου, θα σου βάλω αρκετό λάδι στη λάμπα σου, θα σου δώσω ένα άλλο κερί”. Άναψε λοιπόν ένα άλλο κερί και έριξε περισσότερο λάδι.
Την επόμενη νύχτα βγήκε και πάλι να πιει (του άρεσε να είναι μεθυσμένος). Οι φίλοι τον είδαν και ρώτησαν πώς ο Άγιος Νικόλαος  δεν είχε προστατεύσει το σπίτι του. Απάντησε ότι δεν είχε δώσει στην εικόνα αρκετά κεριά και λάδι από την αρχή και τώρα που είχε, όλα θα ήταν “εντάξει”. Έτσι, οι φίλοι, ενώ ο Τούρκος πίνοντας έκλεψαν ξανά το σπίτι του.Ο Τούρκος ήρθε στο σπίτι και πάλι κατηγόρησε τον άγιο ότι δεν έκανε το καθήκον του και έδωσε περισσότερα κεριά. Την επόμενη νύχτα, ενώ πίνοντας με τους φίλους του, ορισμένοι από αυτούς αποφάσισαν να διεισδύσουν στο σπίτι του και να κλέψουν την ίδια την εικόνα. Διέσχισαν το σπίτι του. Ο πρώτος έφτασε για να πάρει την εικόνα του Αγίου Νικολάου από τον τοίχο, αλλά τα χέρια του ήταν κολλημένα σε αυτόν και δεν μπορούσε να κινηθεί. Ο δεύτερος προσπάθησε να τον τραβήξει μακριά, αλλά δεν μπορούσε να κινηθεί μόλις άγγιξε τον φίλο του. Υπήρχαν τέσσερις φίλοι και όλοι ήταν κολλημένοι στην εικόνα.
Όταν ο Τούρκος ήρθε στο σπίτι βρήκε τους φίλους του στην πράξη της κλοπής. Φοβήθηκαν και  είπαν στον Τούρκο ότι θα δώσουν πίσω ό, τι είχαν κλέψει. Αλλά τους κρατούσε για μια ολόκληρη μέρα. Και έπεσε τελικά κουρασμένος και είπε: “Άγιε Νικόλαε , είμαι κουρασμένος να νικήσω τους φίλους μου, αφήστε τους να πάνε, υποσχέθηκαν να δώσουν πίσω αυτά που πήραν και πολλά άλλα”. Έτσι, το εικονίδιο τους άφησε να φύγουν και έπεσαν στο πάτωμα και επέστρεψαν αυτά που είχαν κλέψει. Και ο Τούρκος έγινε Χριστιανός.
https://apantaortodoxias.blogspot.com/2019/02/blog-post_128.html