«Μακάριοι οι ειρηνοποιοί, ότι αυτοί υιοί Θεού κληθήσονται»

ΚΑΘΑΡΗ ΚΑΡΔΙΑ αποτελεί τό θεμέλιο της ειρήνης. Σ’ αυτό τό θεμέλιο κτίζεται ο όροφος της ειρήνης, ο έβδομος όροφος της πυραμίδας του Παραδείσου πού ανυψώνεται στους ουρανούς. Δε μπορεί να έχει ειρήνη η καρδιά εκείνη πού είναι γεμάτη από ψευδείς σκέψεις, τρελές επιθυμίες γιά τόν πεπερασμένο κόσμο καί τά χυδαία πάθη, επειδή όλο αυτό προκαλεί ταραχή και ξεσηκώνει σκοτεινές θύελλες στη ζωή του άνθρώπου.Στά ύψη καθαρίζεται τό θολό νερό ακόμα καί από τούς πιο βρώμικους λάκκους. Σήκωσε κι εσύ, άνθρωπε, την καρδιά σου ψηλά καί ο ουρανός θα σ’ την καθαρίσει. Στην καθαρή καρδιά θα κατοικήσει η ησυχία. Καί σ’ αυτή την ησυχία θωρείς τον Θεό.

Η ειρήνη είναι πνευματική απόλαυση, όπως καί η καθαρή καρδιά είναι πνευματική απόλαυση.

Όποιος έχει ειρήνη μέσα του, έχει καί μεγάλη απόλαυση μέσα στην ψυχή του. Κι αυτή την απόλαυση κανείς δε μπορεί να του την αρπάξει. Όποιος έχει ειρήνη, έχει τόν Χριστό, αφού έχει ειπωθεί: Αυτός είναι η ειρήνη μας (Έφ. β’, 14). Όποιος κρατιέται από τόν πρίγκιπα της ειρήνης, αυτός πρέπει να έχει ειρήνη, αφού ο Χριστός αποκαλείται πρίγκιπας της ειρήνης (Ήσ. 9, 6). Όποιος στήν καταιγίδα κουρνιάζει στον Χορηγό της ειρήνης, έχει ειρήνη καί δε φοβάται. Ειρήνην αφίημι υμίν (Ίω. ιδ’, 27), είπε.

Όποιος λέει ότι έχει τόν Χριστό μέσα του, μάς λέει ήδη ότι έχει ειρήνη.Έτσι μέ τόν Χριστό λαμβάνουμε ειρήνη, χωρίς τόν Χριστό ποτέ. Ο Παύλος μιλά αρκετά γιά τή συμφιλίωση μέ τόν Θεό. Όμως αυτή η συμφιλίωση δεν είναι συναλλαγή ανάμεσα στη θέλησή μας καί τή θέληση του Θεού, αλλά πλήρης καί χαρούμενη υποταγή του θελήματος μας στο θέλημα του Θεού. Ο Παύλος μιλά καί γιά τή συμφιλίωσή μας μέ τους συνανθρώπους μας. Αλλά κι αυτό δε σημαίνει συναλλαγή του θελήματος μας μέ τό θέλημα των άλλων. Σ’ αυτή τή συναλλαγή, σ’ αυτό τό παζάρι, σ’ αυτό τό αλισβερίσι, οι άνθρωποι ειρήνευαν γιά χιλιάδες χρόνια, καί ποτέ δε συμφιλιώθηκαν. Όμως ο απόστολος Παύλος θέλει να θεμελιώσει την ειρήνη ανάμεσα στούς ανθρώπους μέσα από την καθολική αναγνώριση του θελήματος του Θεού. Όποιος την εισπνέει, εκείνος καί την εκπνέει. Όποιος εισπνέει την ειρήνη του Θεού μέσα του, εκείνος την εκπνέει καί την διευρύνει γύρω του. Χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, εντελώς εύκολα, όπως είναι εύκολη η αναπνοή. Να εφαρμόζεις την ειρήνη σημαίνει: να λαμβάνεις καί να δίνεις. Να λαμβάνεις ειρήνη από τόν Θεό καί να τή δίνεις στούς ανθρώπους καί στα θηρία γύρω σου.

Ναι, καί στα θηρία: οι άγιοι του Θεού ζούσαν ειρηνικά καί μέ τα θηρία, τά χάιδευαν σα να ήταν πράα αρνάκια. ’Άρα καί τα θηρία καθώς καί ολόκληρη τή φύση γύρω μας, αφού η φύση δεν ταράσσεται από τίποτα άλλο παρά από την αμαρτωλή ανησυχία του ανθρώπου. Η ειρήνη των ανθρώπων δεν προέρχεται από τή φύση, άλλά αντιθέτως, η ειρήνη της φύσης προέρχεται από τους ανθρώπους. Μόλις επικρατήσει ειρήνη ανάμεσα στούς ανθρώπους τότε απολαμβάνει την ειρήνη καί η φύση.

Ο ειρηνοποιός θα αποκαλεστεί υιός του Θεού. Θα αποκαλεστεί όμοια μέ αυτό πού ο Χριστός είναι αιώνια. Ο ειρηνοποιός επιτελεί τό έργο του Χριστού. Στο όνομα του επουράνιου Πατέρα ευαγγελίζεται την αδελφοσύνη των ανθρώπων, καί εν ονόματι της φιλοθεΐας την φιλαλληλία. Γιά να εισαγάγει την ειρήνη ανάμεσα στούς ανθρώπους, τούς νουθετεί καί τούς ανυψώνει σε μια ανώτερη θέση συγγένειας. Καί σ’ αυτήν την ανώτερη θέση μπορεί να δημιουργηθεί πραγματική καί διαρκής ειρήνη.

Η πολιτική ειρήνη είναι ανέφικτη, μόνο η αδελφική ειρήνη είναι εφικτή. Όχι ως συμπολίτες, αλλά ως αδέλφια μπορούμε να υιοθετήσουμε τή Θεϊκή ειρήνη, την αληθινή ειρήνη. Ο ειρηνοποιός είναι αναμφισβήτητα κήρυκας της μεγάλης καί στενής συγγένειας της οικογένειας του Θεού, κήρυκας της ουράνιας πατρότητας καί αδελφότητας των ανθρώπων. «Αδέλφια είστε, έχετε ένα Πατέρα στούς ουρανούς!». Αυτό είναι τό αλάνθαστο επιχείρημα της ειρήνης του ειρηνοποιού, στο οποίο κανείς εχέφρων δε μπορεί να αντισταθεί. Αυτό αποτελεί την υψηλότερη δικαίωση καί έμπνευση της ειρήνης μεταξύ των ανθρώπων.

Μαζί μ’ αυτό ο ειρηνοποιός αδιαλείπτως προσεύχεται στον προσβεβλημένο Θεό: «Συγχώρησέ τους, δεν ξέρουν τί κάνουν, συγχώρησέ τους, παιδιά Σου είναι, καί Σύ ο Πατέρας τους!». Καί ο Θεός ακούει τόν ειρηνοποιό γιό του, καί γιά χάρη του παρέχει στούς ανθρώπους το Πνεύμα Του το Άγιο, πού φέρει τό ουράνιο δώρο της ειρήνης στις θυμωμένες ψυχές. Καί η ειρήνη είναι υγεία.

Έτσι, εφαρμόζοντας την ειρήνη, χτίζεται ο έβδομος όροφος της πυραμίδας τού Παραδείσου. Ο όροφος αυτός είναι σα να χτίστηκε από ατόφιο χρυσάφι. Καί διαθέτει την ειρηνική λάμψη του χρυσού.

ΟΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΕΛΙΜΙΡΟΒΙΤΣ. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΡΡΗΣΙΑ.

 

http://apantaortodoxias.blogspot.gr/2017/01/blog-post_55.html