Μετά τον θάνατο αδελφής της Μονής, γράφει σε γνωστή της:
Ή μακαριστή αδελφή I. μάς άφησε χρόνια, αλλά και εις καλές ενθυμήσεις και την βεβαιότητα, ότι βρίσκεται κοντά στον μεγάλο Θεό, πού υπηρέτησε μέχρι τελευταίας της αναπνοής, με την υπομονή εις την αρρώστια της, πού υπέφερε πολύ. Σού το γράφω, ή αδελφή Ί., πήγε στον παράδεισο, ύστερα από πολλούς πόνους- έκαμε δύο μήνες στην κλινική και οι αδελφές με την σειρά κάθε νύχτα αγρυπνούσαν κοντά της. ‘Υποφέραμε πολύ, χωρίς να μπορούμε να της ελαφρύναμε, έστω και ολίγον, τούς πόνους της. Ό Θεός να φυλάη από τέτοιες αρρώστιες, είναι μαρτύρια. Όλοι θα φύγωμε από αυτήν την ζωή και έκαστος ό εάν σπείρη, τούτο και θερίσει. Αιώνια, ας είναι ή μνήμη της.
    Είναι εμφανές από τά γραφόμενα της Γερόντισσας ότι και η ίδια διδασκόταν  από την στάση πού κρατούσαν οι υποτακτικές της μπροστά στο μεγάλο γεγονός τού θανάτου. Πολλές από τις κεκοιμημένες αδελφές, ενώ βρίσκονταν εγγύστου περίμεναν  να πάρουν την ευχή της. Όταν   την ρώτησε, τι κάνει εκείνη απάντησε.
–       Κρατώ δρόμο, Γερόντισσα.
Και η Γερόντισσα τής απάντησε:
–       Πήγαινε, με την ευχή μου, και να πρεσβεύεις και για το Μοναστήρι μας.
Ή αδελφή αμέσως ένευσε καταφατικά και δεν ξαναμίλησε. Κατά τις πρωινές ώρες κοιμήθηκε εν ειρήνη.
      Πολύ συχνά, μετά από τους θανάτους των αδελφών, ή Γερόντισσα ελάμβανε εσωτερική πληροφορία για την σωτηρία της ψυχής τους, είτε μέσα από την προσευχή, είτε με οράματα και αυτό ήταν πού την παρηγορούσε τόσο πολύ. Το γεγονός ότι χωρίζεται μια ψυχή από το σώμα είναι κάτι πολύ συνηθισμένο, πού όλοι θά το περάσουμε. Αλλά το θέμα είναι τί γίνεται μετά από αυτό τον χωρισμό της ψυχής του ανθρώπου από το σώμα του. Όπως μας έλεγε και η ίδια συχνά, «σημασία έχει να ευαρεστήσουμε τον Θεό σε αυτή την πρόσκαιρη ζωή, για να είμαστε αιώνια κοντά Του. Αυτός εξ άλλου είναι και ο σκοπός της καλογερικής». 
 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ.  ΜΑΚΑΡΙΣΤΗ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑ ΧΑΡΙΘΕΑ. Ι.Μ. ΑΓΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΔΟΥ  ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΚΥΠΡΟΣ

http://apantaortodoxias.blogspot.gr/2015/11/blog-post_49.html