Τα παρακάτω που γράφω τα βίωσα την δεκαετία του 1980. Τότε που πηγαίναμε να δουμε και να συμβουλευτούμε τον γερο-Παίσιο, που τωρα με την Χαρη του Θεού, είναι ο Αγιος Παίσιος. Για αυτό και αναφέρομαι στον Αγιο όπως τον αποκαλούσαμε και τον φωνάζαμε εξω από το συρμάτινο φράκτη, τότε που τον ζήσαμε. «Γέρονταααα….»
Ο γερο-Παίσιος ήταν ήδη γνωστός γιά την αρετή του το 1982, όταν πήγα με τον αδελφό μου (μετέπειτα Ιερομόναχο Παρθένιο, Κελλί /Εισόδια της Θεοτόκου , Κερασιά, Αγίου Ορους) ανήμερα του Πασχα στο Κουτλουμούσι.
Την πρώτη φορά που είδα τον γεροντα Παίσιο ήταν στην Λιτανεία της εικόνας της Παναγίας της Φοβεράς Προστασίας του Κουτλουμουσιου. Αυτή η Λιτανεία γίνεται κάθε Τρίτη του Πασχα. Ο γεροντας, κρατούσε μαζί με έναν άλλο μοναχό την Εικόνα της Παναγίας μας με την ευλάβεια και την επίγνωση της σοβαρότητας της διακονίας αυτής ζωγραφισμένη ξεκάθαρα στο πρόσωπό του. Για την εποχή εκείνη και για την δική μου πρώτη φορα στο Αγιον Ορος η προστασία της εικόνας της Παναγίας μας από μιά περίτεχνη ομπρέλλα που κρατούσε άλλος μοναχός ηταν κάτι το πρωτόγνωρο. «Αυτός είναι ο γεροντας Παίσιος μου ειπε χαμηλόφωνα κάποιος δίπλα μου.» Εμεινα να χαζεύω μέσα στην ανωριμότητα μου και στο πρωτόγνωρο μιάς τέτοιας Λιτανείας.

Ο αδελφός μου που ειχε παει αρκετές φορες ήδη στο Αγιο Ορος, μετά από λίγο καιρό πήγε στο Κουτλουμούσι αποφασισμένος να μονάσει. Με την συμβουλή και ευχή όμως του Γεροντος Παισίου πήγε στο Κελλί Εισόδεια της Θεοτόκου στην Κερασιά όπου γέροντας ηταν ο γνωστός και φίλτατος στον γερο-Παίσιο Ιερομόναχος Μάξιμος Ψιλόπουλος.
Ο παπα-Μάξιμος ορισε για τον αδελφό μου για τα πνευματικά, οδηγο τον γερο-Παίσιο και εστελνε συχνά τον αδελφό μου στην Παναγούδα για την πνευματική του καθοδήγηση.
Εκείνα τα χρόνια σπούδαζα στο εξωτερικό και ερχόμουν σε κάθε ευκαιρία, διακοπών και μη, και έμενα στο κελλί στην Κερασιά. Ετσι, όποτε έστελνε ο παπα-Μάξιμος τον αδελφό μου στον γερο-Παίσιο πήγαινα και εγώ μαζί του. Μεγάλη ευλογία που με συνοδεύει σε όλη μου την ζωή . «Αντε να πάτε αυριο στον γερο-Παίσιο», έλεγε ο παπα-Μάξιμος και ετοιμαζομασταν από βραδύς. Μετά την πρωινή ακολουθία φεύγαμε νωρίς πριν χαράξει ακόμα. Από την Κερασιά άλλοτε με τα μουλάρια άλλοτε πεζοπορία, ως την Αγία Αννα. Από εκεί με καραβάκι ως την Δάφνη, από εκεί με το πρωτόγονο λεωφορείο Δάφνη-Καρυές. Από εκεί με τα ποδια παλι. Περνούσαμε την Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου και κατεβαίναμε για να φτάσουμε στην λιτή αλλά γεμάτη αγάπη φιλοξενία του γέροντος παπα Γρηγόρη, στο κελλι Αγιος Ιωάννης ο Θεολόγος.
Ετσι, είτε το απόγευμα της ίδιας ημέρας είτε την επομένη, είχαμε την ευλογία να συναντήσουμε τον γέροντα και να πάρουμε τις συμβουλές του.
 
 
https://apantaortodoxias.blogspot.com/2022/07/blog-post_571.html