Ο Τσαρλς Ουόρεν, ήταν αρχαιολόγος, αξιωματικός του Βασιλικού Μηχανικού, και αργότερα στρατηγός του βρετανικού στρατού. Το 1867 μετέβη στα Ιεροσόλυμα για ανασκαφές που κράτησαν μέχρι το 1870. Αυτά που βρήκε με την ερευνητική ομάδα, τα έγραψε στο βιβλίο του «Υπόγεια Ιερουσαλήμ». Σε ένα κεφάλαιο του έργου αυτού, αναφέρεται στο θαύμα του Αγίου Φωτός, που συμβαίνει κάθε χρόνο το Μ. Σάββατο.

«Τι είναι αυτό το Φως το οποίο την παραμονή του Πάσχα ανάβει όλες τις κανδήλες στον Πανάγιο Τάφο; [..] Ότι ένα θαύμα συνοδεύει την τελετή, δεν υπάρχει αμφιβολία».
[C. Warren, Underground Jerusalem, Λονδίνο 1976, σελ. 425].
Ο ίδιος υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας του θαυμαστού αυτού γεγονότος:
«Είχα δει το θαύμα του Αγίου Φωτός σε μια προηγούμενη τελετή, αλλά τώρα επρόκειτο να έχω μια πιο πλήρη οπτική δια της μεσολάβησης του Ganneau, ο οποίος εξασφάλισε για μένα μια θέση στη γαλαρία των Λατίνων, στο βόρειο μέρος, που είχε θέαση από ψηλά προς τον Πανάγιο Τάφο [..] Επιτέλους, υπάρχει ένα συναίσθημα ότι το Φως έρχεται, πλήθος από πυρσούς εκτείνονται μπροστά, μια αστραπή φαίνεται στο άνοιγμα του τρούλου, και ο πυρσός ανάβει [..]. Μέσα σε μία στιγμή, σαν από μαγεία, το Φως εξαπλώνεται από μόνο του προς όλες τις κατευθύνσεις».
[ Ίδιο έργο, σελ. 430. 435].
Πολύ σημαντική η μαρτυρία, διότι προέρχεται από μη Ορθόδοξο, συγκεκριμένα από Αγγλικανό. 
 (Από το βιβλίο του κου Χ. Σκαρλακίδη, «45 ιστορικές μαρτυρίες περί του Αγίου Φωτός», σελ. 241- 242, το οποίο προλογίζει ο π. Θεόδωρος Ζήσης). 

http://exprotestant

http://blogs.sch.gr/kantonopou