Ε Γ Κ Υ Κ Λ Ι Ο Ν    Σ Η Μ Ε Ι Ω Μ Α Μ Η Ν Υ Μ Α
Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά
προς τους μαθητές και τις μαθήτριες
των Δημοτικών Σχολείων της Ιεράς Μητροπόλεως

 Αγαπητά μου παιδιά,

 Στις ευχές των γονέων σας, των δασκάλων σας, των καλών σας φίλων για την πρόοδό σας, τώρα στην αρχή της σχολικής χρονιάς,  έρχομαι και εγώ ως Επίσκοπος και πνευματικός πατέρας σας να προσθέσω τις ολόψυχες, τις ειλικρινείς πατρικές μου ευχές.
 Μετά τις διακοπές του καλοκαιριού, το παιχνίδι, την ψυχαγωγία, την ανάπαυσι, ήλθατε πάλι στο σχολείο σας, για να μάθετε περισσότερα γράμματα, να μάθετε να σκέπτεσθε, να γράφετε, να μιλάτε καλά. Ήλθατε για να θέσετε τις βάσεις για μια επιστημονική εξέλιξι και ολοκληρωμένη πρόοδο αργότερα.
 Χαίρομαι πολύ για τους πόθους σας αυτούς και εύχομαι εφέτος να είστε όλοι και όλες άριστοι μαθητές και μαθήτριες.
 Μη λησμονείτε ότι οι δάσκαλοί σας και οι δασκάλες σας, έχοντας αγάπη μεγάλη για σας, θα κουρασθούν πολύ και εφέτος για να αποκτήσετε περισσότερες γνώσεις. Γι’ αυτό να θυμάστε πάντοτε τους κόπους τους και την προσφορά τους. Να τους σέβεσθε, να τους τιμάτε, να τους αγαπάτε, να τους ακούτε, να τους προσφέρετε ευγνωμοσύνη.
 Δύο αλήθειες θέλω να σας υπογραμμίσω τώρα στην αρχή του νέου σχολικού έτους.
 Πρώτα να διαβάζετε, καλά μου παιδιά, τα μαθήματά σας. Να μελετάτε για να βάλετε σταθερές βάσεις στην επιστημονική σας πρόοδο.
 Παράλληλα, προσπαθείστε εφέτος να γνωρίσετε και να φέρετε το Χριστό μας, τον Κύριο και Θεό μας, στη ζωή σας. Το κατηχητικό σχολείο σε λίγο αρχίζει. Κανείς, καμιά από εσάς να μην απουσιάση. Εκεί θα γνωρίσετε το Θεό, την αληθινή προσωπική σας πορεία που πρέπει να βαδίζετε. Έτσι, θα αποφύγετε εμπόδια και ενισχυμένοι από τη χάρη Του, θα προχωρείτε στη λαμπρή επιτυχία.
 Φέρετε το Χριστό μας στη ζωή σας με τη μελέτη του λόγου του Θεού, με την προσευχή, με τον τακτικό εκκλησιασμό και την καθαρή συναναστροφή. Τότε θα διαπιστώσετε πως θα φωτίζεται η ζωή σας, θα προχωρείτε σε δρόμους προόδου και θα δώσετε χαρά στους γονείς σας, που κουράζονται πολύ για σας.
  Εύχομαι αυτή τη σχολική χρονιά αρίστη επίδοσι στα μαθήματά σας και ο Χριστός να έλθη αληθινά στη ζωή σας.
 Καλή και ευλογημένη νέα σχολική χρονιά.
   
Με πατρική αγάπη

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο ΑΙΤΩΛΙΑΣ  ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ  ΚΟΣΜΑΣ
______________________________________


Ε Γ Κ Υ Κ Λ Ι Ο Ν    Σ Η Μ Ε Ι Ω Μ Α  Μ Η Ν Υ Μ Α 
Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά
προς τους μαθητές και τις μαθήτριες
των Γυμνασίων και Λυκείων τής Ιεράς Μητροπόλεως
 Αγαπητά μου παιδιά,
 Τώρα, στην αρχή της σχολικής χρονιάς, θα ήθελα να επικοινωνήσω μαζί σας και να εκφράσω, να προσφέρω σε σας με πατρική αγάπη, τις ειλικρινείς εγκάρδιες ευχές μου.
 Με την ακολουθία του αγιασμού η οποία τελείται σήμερα σε όλα τα σχολεία της πατρίδος μας, ζητήσαμε από τον Τριαδικό Θεό μας την ευλογία Του για το σχολείο σας, τους καλούς εκπαιδευτικούς σας, για σας και για την πρόοδό σας.
 Και είναι αλήθεια ότι το σχολείο με τη θυσιαστική αγάπη και διακονία των εκπαιδευτικών σας, θέτει τα θεμέλια της επιτυχίας σας, σας ετοιμάζει για να χαρήτε αυριο μια λαμπρή σταδιοδρομία και πρόοδο.
 Δυστυχώς όμως, είναι γεγονός ότι στη σχολική σας ζωή με την προοπτική της προσφοράς και της επιτυχίας, παρουσιάζονται πειρασμοί και δυσκολίες. Ξεπετιούνται επιθυμίες πρωτόγνωρες και ισχυρές και ζητούν ικανοποίησι, απαιτούν να κυριαρχήσουν και να κυβερνήσουν τη ζωή σας.
 Για παράδειγμα, ο κόσμος της ματαιότητος, της απάτης, της υλοφροσύνης, της αντιδράσεως σε κάθε ιερό και άγιο, ο κόσμος των ψευτοηδονών, της χυδαιότητος, της ενστικτώδους ζωής, των παθών, της αμαρτίας εμφανίζεται με πολλά χαμόγελα. Εμφανίζεται με  υποσχέσεις, φώτα και χαρές, τραγουδώντας το τραγούδι των απολαύσεων και της ανέμελης ζωής. Εμφανίζει στους νέους τον εαυτό του ως τον παράδεισο, που μέσα θα βρουν ο,τι λαχταρούν.
 Οι μαθητές και οι μαθήτριες, που προσφέρουν τα νειάτα τους σε όλες αυτές τις προκλήσεις του κόσμου, λένε πως θέλουν να χαρούν, να απολαύσουν. Στην πραγματικότητα όμως φέρουν στον εαυτό τους ταραχή, θλίψι, πόνο, ακηδία, κορεσμό. Καταστρέφουν και ερειπώνουν τα νειάτα τους.
 Παιδιά μου, ως πνευματικός πατέρας αγωνιώ και σας αγαπώ. Θέλω αληθινά την επιτυχία σας, όπως θέλουν και οι γονείς σας, οι εκπαιδευτικοί σας, όσοι σας αγαπούν ειλικρινά. Δεν θέλω ούτε ένας μαθητής, ούτε μια μαθήτρια να αποτύχη. Ούτε με τη σκλαβιά των πειρασμών να πονέση και να χάση την ποθητή λαμπρή σταδιοδρομία.
 Γι’ αυτό τώρα, σας παρακαλώ με την υγεία σας, την ευρωστία σας, την ακμή σας, την αντοχή σας, το νεανικό ενθουσιασμό και δυναμισμό σας, πρώτα να αγαπήστε τη μελέτη, τη σπουδή, τη φιλομάθεια, και παράλληλα να αρνηθήτε τις προκλήσεις, τις υποσχέσεις των κοσμικών φωνών και πειρασμών.
 Αφήστε με απόλυτη εμπιστοσύνη τα νειάτα σας, τις νεανικές δυνάμεις, τη νεανική ψυχή σας, να τα φωτίζη, να τα στηρίζη, να τα κατευθύνη ο Χριστός. Κανένας νέος δεν μετάνοιωσε ποτέ, επειδή ακολούθησε ειλικρινά το Χριστό. Αγωνίσθηκε αλλά πέτυχε.
 Τίποτε δεν μπορεί να σας παρασύρη, όταν ο Χριστός είναι θεμέλιο και οδηγός της νεότητος.
 Ο Χριστός, ο Αναστημένος Κύριος και Θεός μας, θα γεμίση τα νειάτα σας χαρά, δύναμι και ευτυχία. Τότε, η ολοκληρωμένη επιτυχία θα είναι βεβαία.
 Σας εύχομαι, με του Χριστού μας την ευλογία και το φωτισμό, καλή και ευλογημένη σχολική χρονιά, αρίστη επιτυχία και πρόοδο.

Με πατρική αγάπη

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο ΑΙΤΩΛΙΑΣ  ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ  ΚΟΣΜΑΣ