Η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη των μαρτύρων και ομολογητών Γουρία, Αβίβου και Σαμωνά.

Ο Γουρίας και ο Σαμωνάς, μαρτύρησαν επί Διοκλητιανού αγωνιζόμενοι τον Ιερό αγώνα της χριστιανικής πίστης. Συνελήφθησαν από τον ηγεμόνα Αντωνίνο γιατί έπεισαν πολλούς να μη λατρεύουν τα είδωλα. Υπέστησαν με θαυμαστή υπομονή πολλά βάσανα  και στο τέλος αποκεφαλίσθηκαν.
Ο Άβιβος έζησε επί Λικινίου, λίγα χρόνια αργότερα και ήταν από ένα χωριό της Έδεσσας. Προχειρίσθηκε διάκονος και διακρινόταν για τη μεγάλη ευσέβεια του και για τη θερμή αγάπη του στο Ιερό κήρυγμα.
Ο ηγεμόνας Λυσανίας, όταν είδε τον Άβιβο να προσελκύει πολλούς ειδωλολάτρες με το θερμό του κήρυγμα, τον συνέλαβε και αφού τον κρέμασε σε στύλο  τον έσχισε με σιδερένια νύχια.
Στη συνέχεια τον έριξε μέσα στη φωτιά, και έτσι ο Άβιβος παρέδωσε το πνεύμα του στο Θεό.
Η Λευκωσία, σήμερα, πανηγυρίζει τους τρείς αγίους Ομολογητές και μάρτυρες στον ομώνυμο περικαλλή ναό που η ευσέβεια του λαού του Θεού οικοδόμησε προς δοξολογία του αληθινού Θεού και τιμή των τριών Αγίων Ομολογητών.
Να αναφέρουμε ότι σήμερα ξεκινά η νηστεία-προετοιμασία των πιστών για την μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων. Κατά τη διάρκεια της νηστείας αυτής επιτρέπεται η κατάλυση ιχθύος, εκτός Τετάρτης και Παρασκευής.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου
churchofcyprus.org.cy