ΟΥΤΕ ΑΠΟΣΧΙΣΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ, ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΤΡΟΠΕΣ.

 
(Οι δύο ακρότητες που σαφώς παρεκκλίνουν από το Ορθόδοξο Εκκλησιολογικό ήθος)
 
Του Β. Χαραλάμπους,  θεολόγου
 
   Σε κείμενο του π. Ιωάννη Χρυσαυγή, στο Amen.gr, που τιτλοφορείται ‘’Η Μεγάλη Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας το 2016’’, μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής :  «Μια ενιαία και κατηγορηματική απάντηση στα εξτρεμιστικά στοιχεία και παρατάξεις – μερικές φορές από κύκλους που επηρεάζονται από ακραίους αντιδραστικούς μοναχούς…».
   Η υποδεικνυόμενη αυστηρότητα μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους, όταν η αναφορά γίνεται σε όλους τους εκτραπέντες, τόσο των αποσχιστικών ενεργειών, όσο και των  απαράδεκτων οικουμενιστικών ατοπημάτων.
   Όντως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα εκκλησιολογικής στρέβλωσης, για όσους προβαίνουν σε αποσχιστικές ενέργειες, αλλά εξίσου σοβαρό εκκλησιολογικό πρόβλημα έχουν και όσοι τους Ιερούς Κανόνες παραβιάζουν, με τα οικουμενιστικά ατοπήματά των. 
   Όσοι εισηγούνται αυστηρότητα, για εκείνους που με αδόκιμο ζήλο προβαίνουν σε αποσχιστικές ενέργειες, δεν πρέπει να είναι επιεικείς με την μία των αιτιών που τους οδήγησαν στην πράξη τους αυτή.  Συνήθως εθελούσια αγνοούν, την αιτία των οικουμενιστικών και άλλων ατοπημάτων, κάποιων Ιεραρχών μας.  Τα οικουμενιστικά ατοπήματα κάποιων Ιεραρχών μας, συνηγορούν με τον τρόπο τους στον αδόκιμο ζήλο αυτών των Χριστιανών, που προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες.
   Επιπρόσθετα πρέπει να πούμε ότι πάμπολλοι είναι εκείνοι, που χωρίς ακρότητες και αποσχιστικές ενέργειες, εκφράζουν τη λύπη τους για τις οικουμενιστικές εκτροπές κάποιων Ιεραρχών μας. 
Λύπη μεγάλη προκαλούν οι συμπροσευχές μετά αιρετικών και αλλοθρήσκων. 
Λύπη μεγάλη αισθάνεται ο Ορθόδοξος, όταν να δωρίζονται τα βλάσφημα κοράνια από Ιεράρχες μας.  
Λύπη μεγάλη αισθάνεται ο Ορθόδοξος, όταν καλούνται ιερά,  τα ανίερα κοράνια από Ιεράρχες μας. 
Λύπη μεγάλη προκαλεί Ιεράρχης να  ίσταται προσευχόμενος σιωπηρώς, εν μέσω αιρετικών και αλλοθρήσκων, κατ’ ενώπιον  σφαίρας, την ‘’Μητέραν Γαίαν’’ (αν είναι δυνατό) συμβολίζουσαν. 
Λύπη μεγάλη αισθάνεται ο Ορθόδοξος, να ακούει κατά την διάρκεια Ορθόδοξης Ακολουθίας, τη φήμη του αιρετικού Πάπα. 
Λύπη μεγάλη αισθάνεται ο Ορθόδοξος, όταν βλέπει αιρετικό ‘’ιερωμένο’’ να εισέρχεται από την Ωραία Πύλη εις το Άγιο Βήμα, κατά την διάρκεια Ορθόδοξης Ακολουθίας. 
Λύπη μεγάλη  αισθάνεται ο Ορθόδοξος, όταν δίδεται ο λόγος σε ‘’αιρετικό ‘’επίσκοπο, για να απευθύνει λόγο στο εκκλησίασμα, κατά τη διάρκεια Εσπερινής Ακολουθίας και τόσα άλλα οικουμενιστικά ατοπήματα.

   Καλούμε λοιπόν σε προτροπή παράλληλης καταδίκης, τόσο των ‘’ανατρεπτικών’’ στοιχείων όπως τους καλούν, όσο και των εκπιπτόντων σε οικουμενιστικά ατοπήματα.  Αμφότεροι μερίζονται τη ζημιά, που προκαλείται σε αυτά τα θέματα στην Εκκλησία μας.  Συνοδικά θα πρέπει σε αμφοτέρους, να υποδειχθεί το μέγεθος των Εκκλησιολογικών εκτροπών τους.

  http://aktines.blogspot.gr/2015/03/blog-post_98.html