Ό άγιος ιερομάρτυς Φαβιανός, πάπας Ρώμης

Ο Φαβιανός γεννήθηκε στη Ρώμη, όπου υπηρετούσε ως τοπικός εφημέριος ιερέας. Στη διάρκεια εκλογής νέου πάπα (δηλ. επισκόπου, περί το 236), ένα λευκό περιστέρι ήλθε από τόν ουρανό και κάθισε επάνω στο κεφάλι του Φαβιανού- μετά άπ’ αυτό το ορατό σημείο ο λαός τόν εξέλεξε πάπα .

Ο νέος ποιμενάρχης ήταν πράος και ταπεινός. Με μεγάλο ζήλο μερίμνησε για την περισυλλογή των σκηνωμάτων των αγίων μαρτύρων, τον ενταφιασμό τους με τις δέουσες τιμές και την ανέγερση εκκλησιών πάνω από τούς τάφους τους. Επίσης έφτιαξε παρεκκλήσια και λάρνακες μέσα στα σπήλαια, οπού κρύβονταν οι μάρτυρες τις περιόδους πικρών διωγμών των χριστιανών.

Ο άγιος Φαβιανός βάπτισε τον αυτοκράτορα Φίλιππο και τον γιο και διάδοχό του Φίλιππο μέ τη βοήθεια τού βαπτισμένου πατρικίου Ποντίου, κατέστρεψε πολλούς είδωλολατρικούς βωμούς και είδωλα. Όταν στέφθηκε αυτοκράτορας ο πανούργος Δέκιος, εξαπολύθηκε απηνής διωγμός κατά των χριστιανών, κατά τη διάρκεια του οποίου ο άγιος Φαβιανός συνελήφθη και βασανίστηκε. Το έτος 250, αποκεφαλίστηκε διά ξίφους.

Ο άγιος ιερομάρτυς Φαβιανός καθιέρωσε στην Εκκλησία το έθιμο του καθαγιασμού του αγίου Μύρου κατά την Αγία και Μεγάλη Πέμπτη . 

Ό καθαγιασμός του Αγιου Μύρου καθιερώθηκε αντί της αποστολικής χειροθεσίας -της «δί επιθέσεως των χειρών» μετάδοσης των χαρισμάτων του Αγιου Πνεύματος από τούς αποστόλους – καί ετελειτο ως τον 8ο αιώνα από τούς εχοντες την αποστολική διαδοχή Επισκόπους. Σταδιακά, το δικαίωμα αυτό περιορίστηκε ατούς πατριάρχες καί στο τέλος περιήλθε στον Οικουμενικό Πατριάρχη. Ό Καθαγιασμός αυτός πραγματοποιείται κάθε δέκα χρόνια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και αποστέλλεται σέ όλες τίς Όρθόδοξες Εκκλησίες γιά τίς ανάγκες τελέσεως του Μυστηρίου του Χρίσματος (εξ ου και επονομάζεται «έλαιον χρίσεως» «έλαιον ευχαριστίας»), επίσης και καθαγιασμού των ιερών ναών και των ιερών σκευών τής Θείας λατρείας• η διαδικασία παρασκευής του αγίου Μύρου ξεκινά από την Κυριακή των Βαΐων και ολοκληρώνεται την Μεγάλη Πέμπτη
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. Ο ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΑΧΡΙΔΟΣ. ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΗΣ ΑΧΡΙΔΟΣ. ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2018

http://apantaortodoxias.blogspot.com/2018/08/blog-post_73.html?m=1