Πριν από πολλά χρόνια τον επισκέφθηκε στο εξομολογητήριο μια κυρία με τη μοναχοκόρη της, η οποία μνηστευμένη ούσα με κάποιον νέο είχε καταστεί έγκυος.
Ο μοναδικός λόγος της επισκέψεως ήταν να πείσουν τον Γέροντα (Επιφάνιο) να συγκατατεθεί στην πρόθεσή τους να προβούν σε διακοπή κυήσεως, διότι ανυπέρβλητοι λόγοι εμπόδιζαν τη σύντομη τέλεση του γάμου. Επειδή δε, αντιδρούσε σφοδρότατα σ’ αυτό η μητέρα του γαμπρού, η οποία ήταν πιστή γυναίκα, νόμιζαν ότι μέσω του Γέροντος θα ξεπερνούσαν και το εμπόδιο της μελλούσης πεθεράς.
Κυρία μου, τόνισε ο Γέροντας, ξέρετε ότι αυτό το οποίο σχεδιάζετε είναι φόνος και μάλιστα εκ προμελέτης;
– Μα, πάτερ, τι να κάνουμε, αφού δεν μπορεί να γίνει τώρα ο γάμος;
 – Και ήλθατε σε μένα να σας δώσω ευλογία να κάνετε φόνο;
– Ε, πάτερ, τι να γίνει τώρα; Καταλαβαίνετε ότι αν γεννηθεί το παιδί χωρίς να έχει προηγηθεί ο γάμος, θα διασυρθεί η υπόληψη της οικογενείας μας.
Κυρία μου, κτυπήσατε λάθος πόρτα.
Τότε συνέβη κάτι το απροσδόκητο.Απευθύνεται η κυρία με δαιμονική αναίδεια στον Γέροντα και του λέει:
–               Αφού, πάτερ, δεν μας καταλαβαίνετε, εμείς θα προχωρήσουμε στη διακοπή της κυήσεως και μετά θα έλθουμε να μας συγχωρήσετε.
Ο Γέροντας τινάχθηκε από το κάθισμά του και, έχοντας την αίσθηση, όπως χαρακτηριστικά είπε, ότι πάλευε σώμα με σώμα με τον εωσφόρο, την επετίμησε με στεντόρεια φωνή:
–               Θα πας στην κόλαση! Τ’ ακούς; Θα πας στην κόλαση, διότι προκαλείς τη φιλανθρωπία του Θεού! Ένα μόνο σου λέω: Αν τολμήσεις και έλθεις, να ξέρεις ότι θα σε ζεματίσω! Θα σε ζεματίσω!
Η κυρία έσπευσε να εξαφανιστεί μαζί με την κόρη της.
Μετά την αφήγηση του περιστατικού αυτού, όταν ρωτήθηκε από εμάς ο Γέροντας τι εννοούσε λέγοντας ότι θα τη ζεματίσει, απάντησε:
–               Κατάλαβα ότι ήταν πολύ πλούσια. Ως προϋπόθεση να τη δεχθώ στο εξομολογητήριο, θα απαιτούσα να πουλήσει όλη της την περιουσία μέχρι δραχμής, να τη δώσει ελεημοσύνη στους φτωχούς και μετά βλέπαμε!
 Διαβάστε επίσης το 1ο μέρος και το 2ο μέρος περί εκτρώσεων από τη ζωή του π. Επιφανίου
Αποσπάσματα από το βιβλίο «ΥΠΟΘΗΚΕΣ ΖΩΗΣ από τη διδασκαλία του πατρός Επιφανίου» – Έκδοσις Ιερού Ησυχαστηρίου Κεχαριτωμένης Θεοτόκου Τροιζήνας
http://makkavaios.blogspot.gr/2015/02/3_12.html#more