Κοφίνια πλέκουν αυτό που γιορτάζουμε σήμερα μ’ αυτό που γιορτάζαμε χθες και μ’ αυτό που θα πενθήσουμε σε μέρες.Μία γυναίκα πήγε μία σακούλα νεκταρίνια στον Άγιο Ευμένιο Σαριδάκη κι αυτός τα έβαλε μέσα στην ποδιά του, μοιράζοντας από δυο νεκταρίνια στον καθέναν απ’ τους επισκέπτες, αλλ’ ο κόσμος δεν ήταν δυο τρεις άνθρωποι, αλλά καμιά εικοσαριά, κι έτσι κάπως παραξενεύτηκε η κυρία γιατί δεν έφερε τόσα πολλά, αλλά λιγότερα.
 
Πολλαπλασιάζονταν τα νεκταρίνια στην ποδιά τ’ Αγίου σαν τα κοφίνια του Χριστού με τα πέντε ψωμιά που έγιναν έπειτα χιλιάδες άρτοι για να ταΐσουν τον κοσμάκη. Κι έμειναν και δώδεκα κοφίνια, λέει η Γραφή, περίσσευμα, όπως έμειναν στα χέρια τ’ Αγίου, λένε οι μαρτυρίες, να έχει ακόμη να δίνει νεκταρίνια.

Τα κοφίνια του πολλαπλασιασμού των πέντε άρτων και των δύο ιχθύων ήταν βαλμένα στη βάση στη Στήλη του Μεγάλου Κωνσταντίνου στην Κωνσταντινούπολη με εντολή δική του.
 
Έτσι πλέκεται, αυτό που γιορτάζουμε σήμερα · ο Άγιος Ευμένιος Σαριδάκης · μ’ αυτό που γιορτάζαμε χθες · ο Μέγας Κωνσταντίνος · μ’ αυτό που θα πενθήσουμε σε μέρες · την Άλωση της Πόλης.
 
 
 
https://proskynitis.blogspot.com/2024/05/blog-post_441.html