Ο σατανάς είναι σαδίστας. Σου δίνει μια ηδύτητα, μία γλύκα, μία ηδονή από το ξυλοκέρατο της αμαρτίας, έπειτα όμως πάνω στην ηδονή εκείνη, κάνεις εμετό και είσαι έτοιμος να φτύσει αμέσως.
Φάε πολύ… εμετό θα κάνεις…
Πιές πολύ… εμετό θα κάνεις…
Παίξε χαρτί… θα αυτοκτονήσεις, θα ξεπουλήσεις…
Πόρνευσε… θα φτύσεις πάνω στην ηδονή…
Ό,τι θέλεις βάλε, δεν ξεκουράζεται η ψυχή με αυτά. Ο μόνος που ξεκουράζει και την ψυχή και το σώμα είναι ο Χριστός. Γι’ αυτό λέει ο Χριστός: “Δεύτε προς με πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι, καγώ αναπαύσω υμάς” (Ματθ. 11,28).
❈ Πολλοί θέλουν να πεθάνουν, ”να ησυχάσουν”, όπως λένε. Βρε άμα πεθάνεις, έκλεισε ο λογαριασμός σου. Τον έχεις εντάξει, να τον δώσεις στον Θεό; Έχεις την τόλμη να παρουσιάσεις το φάκελλό σου και να τον ελέγξει ο Χριστός; Ο Χριστός που σου προσθέτει τις μέρες σου, τις προσθέτει κακώς και εσύ ζητάς να πεθάνεις; Ο Προφήτης Αμώς λέει: ”Ουαί οι επιθυμούντες την ημέρα του Κυρίου” (Αμώς 5,18). Μη ζητάς λοιπόν να δεις την ημέρα του Κυρίου. Είναι πολύ εγωιστικό να πιστεύει ο άνθρωπος, ότι είναι εντάξει και ότι πρέπει πλέον να πάει να αναπαυτεί.

Δεν έχεις δικαίωμα να πεθάνεις. Ούτε έχεις δικαίωμα να αυτοκτονήσεις, ούτε να δημιουργήσεις επικίνδυνες καταστάσεις για το σώμα σου, διαφορετικά ανταρτεύεις, κάνεις το δικό σου και ο Θεος δεν σε δέχεται. Εάν όμως σε καλέσει ο Κύριος, έχει καλώς.
Εμείς θέλουμε να πεθάνουμε και από την άλλη ο Άγιος Αρσένιος σε ηλικία 94 ετών, παρακαλούσε τον Χριστό να του προσθέσει χρόνο στη ζωή του, για να βάλει αρχή μετανοίας! Πόσο απέχουμε εμείς από αυτά…
❈ Όταν πρωτοξεκίνησα πριν 30 χρόνια να ομιλώ στον κόσμο, η προσευχή μου ήταν αυτή.
– Κύριε στείλε με όπου Εσύ νομίζεις, που μπορώ να πω κάτι για το όνομά Σου, αλλά να μην γίνω αιτία να προσβληθείς.
Έτσι διασφάλιζα τον εαυτόν μου να μην γίνω αιτία να βλασφημηθεί ο Χριστός, ούτε να γίνω αιτία να γκρεμιστεί κάποια ψυχή με τα λόγια μου, ούτε να προβάλλω κάτι δικό μου και ούτε να μείνω έξω από μια αποστολή, που με είχει καλέσει ο Κύριος.
 
 
Ιεροκήρυκας Δημήτριος Παναγόπουλος (1916 – 1982)
F Πατέρων λόγοι και διδαχαί.