[…]Χωρίς Θεία Κοινωνία δεν μπορεί το σώμα μας να γίνει απαθές. Εάν κάποιος δεν Κοινωνεί συνεχώς και τακτικά,δεν μπορεί να νικήσει τους εχθρούς (Δαίμονες) και δεν θα μπορέσει να προοδεύσει πνευματικά.
 
– Ακούω μερικούς να λένε:
Να εγώ κοινώνησα και δεν αισθάνομαι τίποτα…. Οι αλλαγές που γίνονται μέσα μας,είναι αργές και μυστικές διότι η πίστη μας είναι μικρή. Ο πρώτος λογισμός που θα έχουμε, αμέσως μετά την Θεία Κοινωνια,θα φανερώσει τι Χάρη λάβαμε, και ποιος είναι ο καρπός του ποιο μεγάλου Δώρου, επί της γης.

Εάν ο πρώτος λογισμός που θα φυτρώσει στη διάνοια είναι ταπεινός,είναι απόκτημα της αυτομεψίας,είναι γέννημα της αυτογνωσίας, τότε καλώς κοινωνήσαμε.Διαφορετικά μπορεί κάποιος να κοινωνησεί,αλλά ο Χριστός να εξέλθει από αυτόν αμέσως.
Όταν κοινωνούμε,η Θεία Κοινωνία, ο Χριστός δεν πηγαίνει στο στομάχι, πηγαίνει στην ψυχή. Η Θεία Κοινωνία μολονότι είναι ψωμάκι και κρασάκι, μετουσιώνεται σε Σώμα και Αίμα του Χριστού, που είναι πνεύμα, δεν περιέχει υλικά συστατικά, για αυτό πηγαίνει κατευθείαν στην ψυχή. Τρέφει την ψυχή, η οποία χαριτώνεται,αγιάζει και θεώνεται. Αυτή η Χαρή του Αγίου Πνεύματος στη συνέχεια μεταδίδεται, και σε όλα τα κύτταρα του σώματος. Έτσι πρώτα κοινωνεί η ψυχή και μετά το σώμα. Αγιάζει δηλαδή και το σώμα και η ψυχή.
 
 
Γέροντας Εφραίμ Σκήτης Αγίου Ανδρέα
 
 
https://proskynitis.blogspot.com/2024/06/blog-post_488.html