Ο σατανάς είναι σαδιστής. Σου δίνει μια ηδύτητα, μία γλύκα, μία ηδονή από το ξυλοκέρατο της αμαρτίας, έπειτα όμως πάνω στην ηδονή εκείνη, κάνεις εμετό και είσαι έτοιμος να φτύσει αμέσως.
Φάε πολύ… εμετό θα κάνεις…
Πιές πολύ… εμετό θα κάνεις…
Παίξε χαρτί… θα αυτοκτονήσεις, θα ξεπουλήσεις…
Πόρνευσε… θα φτύσεις πάνω στην ηδονή…
Ό,τι θέλεις βάλε, δεν ξεκουράζεται η ψυχή με αυτά. Ο μόνος που ξεκουράζει και την ψυχή και το σώμα είναι ο Χριστός. Γι’ αυτό λέει ο Χριστός: “Δεύτε προς με πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι, καγώ αναπαύσω υμάς” (Ματθ. 11,28).
 
❈ Ταξιδεύοντας κάποιος καθ’ οδόν με το κάρο, συνάντησε κάποιον, που πήγαινε φορτωμένος με ένα τσουβάλι. Τον λυπήθηκε μέσα στη ζέστη και για να τον ξεκουράσει από το βάρος και την οδοιπορία, του λέει:
– Ε, ανέβα πάνω, να σε πάω στον προορισμό σου…
Και ανεβαίνει εκείνος πάνω στο κάρο. Εφόσον είχαν ταξιδέψει πολύ ώρα σε μια στιγμή γύρισε πίσω για να δει τι κάνει ο συνταξιδιώτης του. Και τί βλέπει; Τον βλέπει να κρατάει το τσουβάλι στον ώμο του. Του φάνηκε τόσο περίεργο και αστείο, που σταμάτησε και του λέει:

– Βρε Χριστιανέ μου, εγώ σε πήρα πάνω, να αφήσεις το φορτίο σου και να ξεκουραστείς και εσύ το κουβαλάς;
– Φτάνει που πας εμένα, λέει εκείνος. Να μην πηγαίνεις και το φορτίο μου! 
Πόσοι από εμάς είναι τέτοιοι, που κουβαλούν το φορτίο των θλίψεων πάνω τους και δεν το εναποθέτουν στον Χριστό, επειδή δεν Τον εμπιστεύονται…
❈ Πέραν της πνευματικής ωφέλειας, είναι προς συμφέρον της φυσιολογίας του οργανισμού του, ο άνθρωπος να νηστεύει. Ακούς τον ένα να λέει: Έχω ζαλάδες, έχω άλατα, έχω… έχω…. Εμ, αφού έφαγες όλα τα βόδια του κόσμου, τί θέλεις να έχεις; Τί θα έχεις;
Αν όλοι οι άνθρωποι νήστευαν, δεν θα υπήρχαν ιατροί. Να ήθελε ο άνθρωπος να κάνει 2 μέρες νηστεία, Τετάρτη και Παρασκευή που έχει θεσπίσει η Εκκλησία. Τί υγιεινότερο πράγμα; Να αφήνεις το στομάχι και το πάγκρεας να μη δουλεύει και να ”ξεκουράζεις” τον οργανισμό σου. 
Στην εποχή της Γερμανικής κατοχής, οι αρρώστιες είχαν σχεδόν εκλείψει, γιατί οι άνθρωποι νήστευαν αναγκαστικά, λόγω της πείνας.
 
 
 
 
Ιεροκήρυκας Δημήτριος Παναγόπουλος (1916 – 1982)