Ρωσία: Ρωσία: Ομόφωνη έγκριση νομοσχεδίου κατά της ομοφυλοφιλίας από τη Δούμα

Νομοσχέδιο το οποίο απαγορεύει την ενημέρωση ανηλίκων για την ομοφυλοφιλία εγκρίθηκε ομόφωνα την Τρίτη από τη ρωσική Κάτω Βουλή, με ψήφους 436 υπέρ και κανέναν κατά, με μία αποχή.
Πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου, ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων επιχείρησαν να διοργανώσουν μια «πορεία φιλιού» στην Κόκκινη Πλατεία, ωστόσο δέχθηκαν επίθεση από πλευράς ορθόδοξων χριστιανών ακτιβιστών και μελών πολιτικών νεολαιών φιλικών προς το Κρεμλίνο και στη συνέχεια περισσότεροι από 20 εξ αυτών συνελήφθησαν από την αστυνομία, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press.
Το σχέδιο νόμου, το οποίο απαγορεύει την «προπαγάνδιση των μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων» πρέπει να εγκριθεί και από την Άνω Βουλή και να υπογραφεί από τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, ωστόσο κανένα από τα δύο βήματα δεν τίθεται εν αμφιβόλω. Το μέτρο θεωρείται μέρος μιας προσπάθειας να προωθηθούν οι παραδοσιακές ρωσικές αξίες έναντι του δυτικού φιλελευθερισμού, ο οποίος αποτελεί κοινό εχθρό του Κρεμλίνου και της ρωσικής Εκκλησίας.
Ο μόνος βουλευτής ο οποίος απείχε ήταν ο Ίλια Πονομαριόφ, ο οποίος έχει υποστηρίξει διαμαρτυρίες κατά του πρόεδρου Πούτιν, παρά το γεγονός ότι ανήκει σε φιλοκυβερνητικό πολιτικό φορέα.
 
Προσβολή θρησκευτικής πίστης

Με ψήφους 308 εναντίον 2, η Κρατική Δούμα ενέκρινε την Τρίτη και δεύτερο νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο η προσβολή των θρησκευτικών αισθημάτων τιμωρείται με ποινή έως και τριών χρόνων φυλάκισης.
Ο νόμος θεωρείται απότοκο της υπόθεσης των Pussy Riot, του γυναικείου πανκ συγκροτήματος που είχε χρησιμοποιήσει μία «πανκ προσευχή» εντός του ναού του Χριστού του Σωτήρος στη Μόσχα για να καταγγείλει τον πρόεδρο Πούτιν και τις σχέσεις Κρεμλίνου – ρωσικής Εκκλησίας.
Η Ρωσία αποποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία το 1993, ωστόσο το ρεύμα ενάντια στους ομοφυλόφιλους παραμένει ισχυρό.
Μάλιστα, εκφράζονται σκέψεις να απαγορευθεί σε πολίτες χωρών που έχουν επιτρέψει το γάμο ζευγαριών του ιδίου φύλου να υιοθετούν παιδιά από τη Ρωσία.

http://www.naftemporiki.gr/story/664312