Η Κυρία Έλλη Γαλανάκη, πνευματικό παιδί του Γέροντα, είχε πάει στο χωριό της, την Σφάκα Σητείας, να δει τους γονείς της. Χειμώνας κι είχαν ανάψει μαγκάλι. Ήταν το 1975. Αποβραδίς καθόταν και διάβαζε βίους Αγίων στους γονείς της. Έπειτα πήγε και κοιμήθηκε. Στον ύπνο της είδε τον Γέροντα να στέκει στα πόδια του κρεβατιού, να κρατά με τά χέρια του τα κάγκελά του και να της φωνάζει επιτακτικά: «Σήκω, σήκω παιδί μου» – 
 «Μα, δεν μπορώ να σηκωθώ…». – «Σήκω, πρέπει να σηκωθείς, σήκω πρέπει να φτιάξουμε τά δέματα…».Η κυρία Έλλη, μέσα στον ύπνο της είχε πάθει δηλητηρίαση από το διοξείδιο τού άνθρακα του μαγκαλιού και κόντευε να πεθάνει. Η φωνή όμως του Γέροντα, γινόταν όλο και πιο επιτακτική: «Σήκω, πρέπει να σηκωθείς…». Οπότε ξυπνά, προσπαθεί να σηκωθεί και ζαλισμένη, πέφτει κάτω. Πρόλαβε όμως και φώναξε. 
Την άκουσαν οι άλλοι και την έβγαλαν έξω σέ κακή κατάσταση. Ό Γέροντας όμως την είχε γλυτώσει από βέβαιο θάνατο.
Η ίδια, κάποια φορά, παίρνοντας ευχή από τον Γέροντα σκέφτηκε: «Κρύο, κοκαλιάρικο και παγωμένο, πού είναι το χέρι του! Σαν του πεθαμένου!» Οπότε γυρίζει ο Γέροντας και της λέει: «Σαν τ’ αποθαμένου, έ Κυρία Έλλη; Σαν τού πεθαμένου!»
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΤΙΜΟΘΕΟΣ ΤΖΑΝΝΗΣ. Ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ.
http://apantaortodoxias.blogspot.gr/2014/11/7_24.html