Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας, από το Φεβρουάριο του 2022, έχει αρχίσει ποινικές διώξεις κατά 70 ιερέων της κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (ΟΟΕ), μεταξύ των οποίων και κατά 16 μητροπολιτών. Αυτό γνωστοποίησε η εν λόγω Υπηρεσία στο κανάλι της στο Telegram.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «Με βάση το υλικό της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας έχουν ξεκινήσει 70 ποινικές διαδικασίες εναντίον εκπροσώπων της ΟΟΕ, εκ των οποίων οι 16 είναι μητροπολίτες».
 
Νωρίτερα, το Σάββατο, το Γραφείο της Γενικής Εισαγγελίας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ.Κύριλλος, κατηγορήθηκε ερήμην για καταπάτηση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και για υποστήριξη των ενεργειών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
 
Τα τελευταία χρόνια, οι ουκρανικές αρχές ακολουθούν ενεργά μια εντεινόμενη πολιτική εξάλειψης της ΟΟΕ, ενθαρρύνουν τη μεταφορά των θρησκευτικών κοινοτήτων της στη δικαιοδοσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (ΟΕΟ), η οποία δημιουργήθηκε το 2018 από δύο σχισματικές θρησκευτικές δομές.Οι τοπικές αρχές στερούν από την ΟΟΕ το δικαίωμα μίσθωσης οικοπέδων πάνω στα οποία είναι κτισμένες οι εκκλησίες. Υποστηρικτές της ΟΕΟ με την ενθάρρυνση των αρχών καταλαμβάνουν με τη βία ναούς της κανονικής εκκλησίας και επιτίθενται σε ιερείς. Γίνονται ποινικές διώξεις εναντίον ιερέων της ΟΟΕ και επιβάλλονται κυρώσεις. Δέκα εννέα ιεράρχες έχουν στερηθεί την ιθαγένεια. Στις 19 Οκτωβρίου, η Βερχόβνα Ράντα ενέκρινε επί της αρχής το σχέδιο νόμου που είχε ετοιμάσει η κυβέρνηση με εντολή του προέδρου της χώρας Βλαντίμιρ Ζελένσκι και που είχε ως στόχο την απαγόρευση της ΟΟΕ.
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την Κρατική Υπηρεσία Εθνοπολιτικής και Ελευθερίας Συνείδησης της Ουκρανίας, τουλάχιστον 5-6 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα παραμένουν ενορίτες της ΟΟΕ.
 
Μετάφραση για την πύλη gr.pravoslavie.ru: Αναστασία Νταβίντοβα gorthodox.com 06/11/2023
 
http://aktines.blogspot.com/2023/11/16.html#more