1. Κρύσταλλοι πάγου.
Η εικόνα αυτή προέρχεται από ένα Αυστριακό χιονοδρομικό κέντρο. Οι κρύσταλλοι δρουν σαν πρίσματα, κάμπτοντας το ηλιακό φως σε όχι λιγότερες από 22 μοίρες. Γι’ αυτό το δακτυλίδι που βλέπετε ονομάζεται φωτοστέφανο 22 μοιρών. Το εσωτερικό του φαίνεται σκοτεινό γιατί το φως κάμπτεται μακριά από το κέντρο.
2. Όταν τα πλοία πετούν.
Μην πιστεύετε στα καρτούν. Οι οφθαλμαπάτες δεν συμβαίνουν μόνο στην έρημο. Το φως κάμπτεται κάθε φορά που διέρχεται από την ατμόσφαιρα αλλά όταν η θερμοκρασία του αέρα μεταβάλλεται δραματικά σε μικρή απόσταση προκαλώντας μεγάλες διακυμάνσεις στην πυκνότητα, μπορεί να κάμψει το φως τόσο ώστε να συμβούν αντικατοπτρισμοί.

3. Το μάτι του Σάουρον?
Με την καμινάδα να μπλοκάρει την λάμψη του ήλιου, μπορούμε να δούμε ένα αμυδρό φωτοστέφανο 22 μοιρών στον ουρανό πάνω από την Φιλανδία. Αυτό ονομάζεται περιβάλλων φωτοστέφανο γιατί όπως παρατηρούμε σχηματίζει κύκλο.

4. Δύο ηλιοβασιλέματα σε μια μέρα.
Η διάθλαση του ηλιακού φωτός κάνει το πάνω μέρος του ήλιου να μοιάζει πιο επίπεδο και το φως στην περιοχή αυτή εντονότερο καθώς κάνει μικρότερη διαδρομή στην ατμόσφαιρα. Η διπλός ήλιος που φαίνεται στην φωτογραφία ονομάζεται κατώτερος αντικατοπτρισμός και είναι ο ποιο συνηθισμένος τύπος οφθαλμαπάτης που μπορεί να δει κανείς τις ζεστές μέρες στις εθνικές οδούς.

5. Σέλας στα κόκκινα.
Το πολικό σέλας εκπέμπει φώς σε όλο το εύρος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος αλλά κάποια χρώματα κυριαρχούν με το πράσινο να είναι το πιο κοινό χρώμα. Το ιονισμένο οξυγόνο ψηλά στον ουρανό της Αλάσκα επιτρέπει την εμφάνιση αυτών των σπάνιων κόκκινων ακτίνων.
6. Κεραυνός της ερήμου.
Όταν το ηλεκτρικό φορτίο υπερβαίνει την ικανότητα της ατμόσφαιρας να το απομονώνει, έχουμε αυτήν την ηλεκτρική εκκένωση στον ουρανό της Αριζόνα κοντά στα βουνά Silverbell.
7. Σκοτεινό ουράνιο τόξο.
Η λέξη “Κορώνα” αναφέρεται συνήθως στο εξωτερικό στρώμα του ήλιου που είναι ορατό μόνο κατά την διάρκεια εκλείψεων. Κορώνα εδώ στη γή συμβαίνει όταν το ηλιακό φώς περνά διαμέσου μικροσκοπικών σταγόνων νερού, διασπώμενο στις διαφορετικές συχνότητες που το αποτελούν.
8. Κοίτα τι έπιασα στον ιστό μου.
Όταν ο ήλιος είναι σε μικρή γωνία στον ορίζοντα, ουράνιο τόξο μπορεί να εμφανιστεί όταν σταγόνες νερού βρίσκονται σε συγκεκριμένες επιφάνειες όπως σε αυτόν τον ιστό της αράχνης.

9. Δεν νύχτωσε ακόμη.
Μερικές φορές οι κορυφές των βουνών λάμπουν σε αυτήν την ροζ απόχρωση ακόμη και όταν ο ήλιος έχει περάσει κάτω από την γραμμή του ορίζοντα κατά την δύση του. Αυτό συμβαίνει επειδή το ηλιακό φως αντανακλάται από το χιόνι, το νερό ή σωματίδια πάγου που βρίσκονται χαμηλά στην ατμόσφαιρα.10. Παίρνοντας το τόξο από το ουράνιο τόξο.
Το επίπεδο ουράνιο τόξο είναι ένα σπάνιο φαινόμενο που σχηματίζεται όταν ο ήλιος είναι σε θέση στον ορίζοντα με κλίση πάνω από 58 μοίρες και λάμπει διαμέσου στρωμάτων από παγοκρυστάλλους.

by SociaLMagazinE