Την Μεγάλη Πέμπτη και το Μεγάλο Σάββατο είναι οι μέρες, που πολλούς ανθρώπους στέλνουν στην κόλαση. Διότι πάνε και Κοινωνούνε απροετοίμαστοι.
Εάν σας πω, ότι ένα 80% έρχονται απροετοίμαστοι, νομίζω ότι δεν μπορείτε να μου πείτε τίποτα.
Έτσι δυστυχώς προσερχόμεθα από μία συνήθεια. Αν πάτε στα χωριά, εκεί είναι που δεν υπάρχει τίποτα όρθιο.
Αλλά και εδώ στις πόλεις, άνθρωποι που δεν τους είδατε ποτέ στην Εκκλησία, οι οποίοι δεν ξέρουν που να σταθούνε, τους βλέπετε να προσέρχονται τις ημέρες αυτές. Ουρές ατελείωτες… μπαίνουν από τη μία πόρτα και από την άλλη βγαίνουν…

Προσέρχονται να Κοινωνήσουν ανεξομολόγητοι, ανήστευτοι, ανεγκράτευτοι, ατακτοποίητοι… Αυτοί είναι σύγχρονοι Εβραίοι, Χριστοκτόνοι! Όπως τότε οι Εβραίοι έχυσαν το Αίμα του Χριστού και το καταπάτησαν, έτσι και αυτοί χύνουνε μέσα στη βρώμικη ψυχή τους, το Αίμα του Χριστού και θα κατακριθούνε μίαν ημέρα. Και γι’ αυτούς έχει πει, πολύ σκληρά λόγια ο Απόστολος Παύλος: «αποθνήσκωσι ικανοί» (Α’ Κορ. 11,30), διότι δεν δοκιμάζουν τον εαυτόν τους πρώτα, αλλά προσέρχονται για το “`χρόνια πολλά“` για το καλό, γιατί είναι Μεγάλη Πέμπτη, από συνήθεια, χωρίς να έχουν καμμία σχέση με τον Χριστό και χωρίς να προηγείται καμμία προετοιμασία.
 
 
Δημήτριος Παναγόπουλος ο Ιεροκήρυξ