Το Μπρουζάδο και η άγνωστη ιστορία της εκκλησίας που ήταν κτισμένη επάνω εκεί

To Μπρουζάδο της Κέρκυρας Κάπου μεταξύ του λιμανιού της Κέρκυρας και πολύ κοντά στην νησίδα του Βίδο βρίσκεται ένας μικρός βράχος όπου αποτελείται από Μολασσικούς σχηματισμούς με πολλές εναλλαγές ψαμμίτη και μαργών. 
Η νησίδα αυτή δεν είναι άλλη από το Μπρουζάδο, ενώ πάνω του υπήρχε μια εκκλησία χτισμένη, η Παναγία-Κονδυλονησιώτισσας.
Από έγγραφα του 1649 προκύπτει ότι το ξερονήσι αυτό ονομαζόταν Κονδηλονήσι ενώ σήμερα αναφέρεται ως Μπρουζάδο ή Μπουρζάδο μάλλον από το Σκολιέτο μπρουζά (σκολιο=πέτρα -βραχος και μπρουζά = βρουζά -βράζω υπό του πυρός) δηλ. Καμένος βράχος αφού η εκκλησία κάηκε (Αγγελόπουλος-Σγούρου). Βέβαια όπως μας αναφέρει ο Όθωνας Μιχαλάς πολύ δύσκολα θα γινόταν παραφθορά του “τσιά” της λέξης “μπρουτσιάτο” να μεταβληθεί σε “ζ” στο “μπρουζάδο”, δυσκολία επίσης παρουσιάζει και η αλλαγή του “το” σε “δο”.

Το Μπρουζάδο και η άγνωστη ιστορία της εκκλησίας που ήταν κτισμένη επάνω εκείΜια άλλη ερμηνεία του ονόματος από τη λέξη “bruzzaglia > bruzzaglio > bruzzado” που σημαίνει θάμνος (ή και παρακλάδι) καθώς το νησάκι ήταν “παρακλάδι” του βίδο και τόσο μικρό που ήταν σαν “θάμνος” αλλά και τα καλάμια που έχει πάνω του όπου μοιάζουν σαν θάμνοι από την πόλη.
Το Μπρουζάδο και η άγνωστη ιστορία της εκκλησίας που ήταν κτισμένη επάνω εκείΌπως μας πληροφορεί ο Θεόφιλος Τζίκας από την Προστασία και Aνάδειξη των Kερκυραϊκών Oχυρώσεων στο βιβλίο του κ. Σπ. Καρύδη “Ο αστικος χωρος και τα ιερά, Αθηνα 2007”, αναφέρει ότι το μοναστήρι της Κοντυλονησιώτισσας υπήρχε μέχρι την πολιορκία του 1716. 
O ναός φαίνεται να εκκενώθηκε και η εφέστια εικόνα μεταφέρθηκε στο Μαντούκι, στο ναό της Παναγιωπούλας. 
Κατά τη διάρκεια της πολιορκίας στη νησάκι υπήρχε πυριτιδαποθήκη και η ανατίναξη της έγινε είτε απο τους Βενετούς είτε από τους Τούρκους. Μετα την πολιορκία δεν υπάρχει άλλη αναφορά στο ναό. Η νησίδα πλέον έχει γίνει πάρα πολύ μικρή ενώ έχει ανοίξει και μια τρύπα στο κέντρο της, όπου με αυτούς τους ρυθμούς διάβρωσης σε μερικές δεκαετίες ίσως να παραμείνει μόνο ένας ύφαλος.
https://proskynitis.blogspot.gr/