Είναι μερικά ζώα που είναι ολότυφλα, όπως ο τυφλοπόντικας και η νυχτερίδα. Γιατί ο Θεός τα έκανε τα ζώα αυτά εντελώς τυφλά, ενώ λάμπει αυτός ο ήλιος; Είναι άσπλαχνος, σκληρός και μερολήπτης ο Θεός;
Όχι βέβαια, αλλά τα έπλασε ο Θεός, για να μας διδάξει, ότι υπάρχουν άνθρωποι που βλέπουν, αλλά δεν βλέπουν. Οφθαλμούς έχουν, αλλά δεν βλέπουν, διότι είναι ψυχικά τυφλοί. Οι άνθρωποι αυτοί, στερούμενοι Πνεύματος Αγίου, δεν μπορούν να δουν το Χριστό μας, Τον οποίο δεν πιστεύουν.
Υπάρχουν δηλ. δύο ειδών τυφλοί: Οι σωματικοί τυφλοί και οι πνευματικά τυφλοί. Ο νους για να δει καθαρότερα, πρέπει να ταπεινωθεί και να αγιαστεί. Εκεί είναι το μυστικό για να δει κανείς πνευματικά, αφού το ”μάτι” υπάρχει. Αγνότητα του νοός είναι, το να μην σκέπτεται κάποιος τίποτα το πονηρό. Είναι η πιο ακριβή μορφή ψυχικής παρθενίας.
Ξέρετε ποιά είναι η προσευχή του αθέου ανθρώπου; Είναι η εξής:
– Θεέ μου, Θεέ μου, Θεέ μου… δεν υπάρχεις!
Μα γιατί απευθύνεται σε κάποιον έτσι, αφού δεν υπάρχει; Δεν είναι λογικό!…
Επειδή η ψυχή είναι πλασμένη από το Θεό, η ίδια η ψυχή από μόνη της ζητά την αλήθεια και πουθενά δεν αναπαύεται, παρά μόνο στο Χριστό, είτε ο άνθρωπος είναι Ορθόδοξος είτε όχι….

Όπως πρέπει να καθαρίσει κανείς καλά ένα μπουκαλάκι, πριν βάλει μέσα σ’ αυτό μύρο, έτσι και ο άνθρωπος πρέπει να καθαρίσει το μπουκαλάκι του (το σώμα και την ψυχή του), πριν δεχτεί μέσα σε αυτό το μύρο (τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος). Θα ξεκινήσουμε από την κάθαρση του σώματος και θα προχωρήσουμε στην κάθαρση της ψυχής. Η αδολεσχία της κάθαρσης του σώματος, διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Σε άλλους κρατάει λίγο καιρό και σε άλλους κρατάει μια ολόκληρη ζωή.
Εάν τελικώς κατορθώσει ο άνθρωπος να απαλλαγεί από όλα του τα πάθη, τότε το Άγιο Πνεύμα κατοικεί μόνιμα στον άνθρωπο και έχουμε το λεγόμενο ”πνευματικό βάπτισμα”.
Μέχρι όμως να γίνει αυτό, η Χάρη του Θεού, θα έρχεται και θα φεύγει. Θα έχουμε συστολή και διαστολή της Χάριτος, ανάλογα με τη ζωή που διάγουμε.
Πάντως, αγωνιζόμενος κανείς να καθαριστεί δια της μετανοίας, είναι ήδη σεσωσμένος. Ανεξάρτητα σε τι βαθμό πάθους και παθών φύγει απ’ αυτήν τη ζωή…
Ο Θεός μας άφησε ελεύθερους να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Αλλά γι’ αυτό το “ό,τι θέλουμε”, θα πληρώσουμε…
Για να μην πληρώσουμε και να μας “χρωστάει” ο Θεός, ας κάνουμε υπακοή στο θέλημά Του και στις εντολές Του και ας αφήσουμε τον Χριστό να κάνει ό,τι θέλει Εκείνος μέσω εμάς. Αυτό είναι το άριστο!!
Το ηλιακό σύστημα που έχει διάμετρο δισεκατομμύρια έτη φωτός, μπροστά στον παράδεισο, αυτές οι αποστάσεις, είναι ένα τίποτα!
Τόσος μεγάλος είναι ο Παράδεισος στην Βασιλεία των Ουρανών…
Γέροντας Εφραίμ της Σκήτης του Αγίου Ανδρέα του Αγίου Όρους
 
 
https://apantaortodoxias.blogspot.com/2022/01/blog-post_747.html