Το 2006 δημοσιεύθηκε η φωτογραφία του αντιγράφου ενός χειρόγραφου το οποίο περιέχει πνευματικές συμβουλές γραμμένες από το χέρι του Αγίου Σεραφείμ του Σαρώφ (+1833). Αυτή απευθυνόνταν στον νεαρό ιερομόναχο Αντώνιο (1792-1877) ο οποίος τακτικά επισκεπτόνταν και συμβουλευόνταν τον Άγιο.

Το 1831 ο Άγιος Φιλάρετος, Μητροπολίτης Μόσχας, διάλεξε τον πατέρα Αντώνιο σαν πνευματικό του πατέρα και τον όρισε υποηγούμενο στην Λαύρα του Αγίου Σεργίου του Ραντονέζ (ο μητροπολίτης ήταν ηγούμενος του μοναστηρίου).
Φαίνεται ότι το πρωτότυπο κείμενο βρέθηκε στο αρχείο του γέροντα Αντωνίου στην Λαύρα.Δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά στο πρωτότυπο κείμενο ή στη φωτογραφία του αντιγράφου.
Παρακάτω βλέπετε το χειρόγραφο του Αγ.Σεραφείμ και τη μετάφραση του στα ελληνικά.65d2c-seraphimletter

         1) Μάθε την ευχή του Ιησού όπως οι Πατέρες τη διδάσκουν στην Φιλοκαλία. Αυτή η προσευχή είναι ένα φως στο μονοπάτι μας, ένα αστέρι που μας οδηγεί στον παράδεισο.
2) Μάθε να εξασκείς την προσευχή του Ιησού συγχρονίζοντας την αναπνοή σου και κρατώντας τα χείλη κλειστά. Αυτή η Ευχή είναι ένα μαστίγιο για τις σαρκικές επιθυμίες.
3) Στην ευχή του Ιησού να προσθέτετε και το «δια της Θεοτόκου ελέησον με».
4) Η εξωτερική προσευχή (ακολουθία) από μόνη της δεν είναι αρκετή. Οι μοναχοί που δεν ενώνουν την εξωτερική με την εσωτερική προσευχή δεν είναι μοναχοί αλλά μικρά μαύρα κεφάλια.
5) Να φοβάστε σαν τη φωτιά της γεένης τα βαμμένα κοράκια (προκλητικές γυναίκες). Μπορούν να μετατρέψουν τους στρατιώτες του Βασιλιά σε υπηρέτες του Σατανά.
6) Να θυμάστε ότι ο πραγματικός μανδύας του μοναχού είναι το να υπομένει τις συκοφαντίες και την υποτίμηση. Όπου δεν υπάρχουν λύπες δεν υπάρχει και σωτηρία.
7) Να τα κάνεις όλα βαθμιαία, ήρεμα και όχι με την μία. Η αρετή δεν είναι σαν το απίδι. Δεν το τρως με μία δαγκωσιά.
From the Russian book by Princess Natalia Vladimirovna Urusova, Materinskii Platch Svyatoi Rusi [Maternal Lamentation for Holy Russia] (Moscow: Izdanie «Russkii Palomnik,» 2006), pp. 80-81.

Πηγή-Μετάφραση :  proskynitis.blogspot.com

 http://agiotokos-kappadokia.gr/%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CF%8C%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%BF-%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CF%87%CE%AD%CF%81%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%B3/