Αγίες Εθενία & Φιδελμία
οι Πριγκίπισσες του Υψηλού Βασιλείου Tara της Ιρλανδίας (+433). Ημέρα μνήμης: 11 Ιανουαρίου.
 
 
Οι Αγίες Εθενία και Φιδελμία ήταν πριγκίπισσες του Υψηλού Βασιλείου Tara της Ιρλανδίας, 
κόρες του ειδωλολάτρη βασιλιά Laoghaire της Ιρλανδίας. 
Όταν συνάντησαν τον Άγιο Πατρίκιο που τιμάται 17 Μαρτίου, πίστεψαν στο Χριστιανισμό και βαπτίστηκαν στο Ιερό Πηγάδι του Αγίου Πατρικίου στο Tulsk της Κομητείας Roscommon της Ιρλανδίας.
Έγιναν μαθήτριές του Αγίου Πατρικίου και Μοναχές, δηλαδή αφιέρωσαν την ζωή τους στον Νυμφίο Χριστό.
Έζησαν ως Μοναχές για μία μόνο ώρα. 
Κοινώνησαν στη Θεία Λειτουργία και αμέσως με πλήρη ηρεμία έκατσαν και κοιμήθηκαν και οι δύο παραδίδοντας την αγία ψυχή τους στα χέρια του Χριστού το έτος 433 μ.Χ. προς εκπλήρωση της μεγάλη τους επιθυμίας να δούνε τον Χριστό από κοντά.
Mια μέρα αδερφοί μου, το καλοκαίρι οι μικρές κόρες του βασιλιά Laoghaire του Connaught, Εθενία και Φιδελμία, πήγαν για το καθημερινό μπάνιο τους στον ιδιωτικό χώρο κοντά στο παλάτι, ένα μέρος στο οποίο κανείς δεν ερχόταν τόσο νωρίς το πρωί.
Αλλά αυτή την ξεχωριστή μέρα έμειναν έκπληκτες γιατί είδαν ότι είχαν κατασκηνώσει άνθρωποι στην καταπράσινη πλαγιά κοντά στην πισίνα.
Ήταν ο Άγιος Πατρίκιος και η συνοδεία του, οι οποίοι είχαν έρθει κατά τη διάρκεια της νύχτας με ένα μήνυμα για το βασιλιά του Connaught και εκείνη τη στιγμή όλοι μαζί προσεύχονταν.
Οι πριγκίπισσες ρώτησαν τον Άγιο Πατρίκιο:
– “Ποιος είσαι, και από πού έρχεσαι;”.
Ο Άγιος Πατρίκιος δίστασε για λίγο, αλλά στη συνέχεια είπε:

 – “Έχω πιο σημαντικά πράγματα να σας πω από τα ονόματά μας και από το πού ξεκινήσαμε.
Ξέρουμε και θέλουμε να σας πούμε ποιος είναι ο ένας αληθινός Θεός τον οποίο και πρέπει να λατρεύουμε”.
Τα κορίτσια έδειχναν ικανοποιημένα, παρά ενοχλημένα. Σαν ένα φλας, ένα φως, κάτι φάνηκε να άναψε μέσα τους, σαν μια εκτυφλωτική φλόγα στην καρδιά και το μυαλό τους. Ήξεραν αμέσως ότι αυτό ήταν πραγματικό, πραγματική είδηση και ότι ήταν η Αλήθεια.
Όλα συνέβησαν ακαριαία. Στη συνέχεια οι πριγκίπισσες ρωτούσαν τον Άγιο Πατρίκιο μ’ ένα ολόκληρο χείμαρρο από ερωτήματα:
-“Ποιος είναι ο Θεός;
Πού μένει; 
Θα ζήσει για πάντα;”, 
και πολλές άλλες ερωτήσεις με ενθουσιασμό καί δίψα για την Αλήθεια.
Ο Άγιος Πατρίκιος απάντησε σε κάθε ερώτησή τους γρήγορα και απλά. Ήταν πολύ ευχαριστημένος. Ο Άγιος Πατρίκιος και οι δύο πριγκίπισσες ήταν πλημμυρισμένοι μέ φως
και τα τρία φώτα μαζί έκαναν μια τεράστια λάμψη. Οι ακόλουθοι του Αγίου Πατρικίου στεκόντουσαν κοντά, ακούγοντας την συζήτηση, νιώθοντας τυχεροί να είναι μάρτυρες του άγιού αυτού ανθρώπου και των αγνών κορίτσιών με το Άγιο Πνεύμα ανάμεσά τους.
-“Αχ, να μας πείτε πώς θα βρούμε τον καλό Θεό. Να μας διδάξετε περισσότερα για τον Χριστό ο οποίος πέθανε πάνω στο Σταυρό.Πείτε μας περισσότερα, περισσότερα, περισσότερα”, οι πριγκίπισσες προέτρεψαν τον Άγιο Πατρίκιο. Αλλά δεν υπήρχε καμία ανάγκη για περισσότερο. Οι δύο πριγκίπισσες είχαν ήδη λάβει το δώρο του Πνεύματος της Αληθείας.
Ο Άγιος Πατρίκιος τις οδήγησε στην πισίνα κολύμβησης, όπου τίς βάφτισε. Για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, στη συνέχεια, η Αγίες Εθενία και Φιδελμία ήταν σε κατάνυξη, πολύ ήσυχες γιατί ήταν σε βαθιά προσευχή. Εν τω μεταξύ, ο Άγιος Πατρίκιος ήταν έτοιμος να προσφέρει την Αγία Θυσία με υπαίθρια Θεία Λειτουργία.Στη συνέχεια, οι πριγκίπισσες άρχισαν και πάλι να λένε με αγάπη για το Χριστό και λαχτάρα:
-“Θέλω να δω τον Ιησού Χριστό τώρα”, είπε η Αγία Εθενία.
-“Κι εγώ θέλω να Τον δω”, επανέλαβε η Αγία Φιδελμία. “Θέλω να είμαι μαζί Του στο Σπίτι του για πάντα”.
Ο Ἀγιος Πατρίκιος τους εξήγησε πολύ ευγενικά ότι δεν θα είναι σε θέση να δουν τον Θεό παρά μόνο μετά το θάνατό τους. Ήταν ακόμα νέες, έτσι θα είχαν ένα μεγάλο χρονικό διάστημα προτού να μπορέσουν να τον δουν όπως είναι.
Αν ζούσαν καλή Χριστιανική ζωή, τότε θα είναι σε θέση να πάνε στο Θεό για πάντα και μεγάλες χαρές θα αντικαταστήσουν τις σημερινές θλίψεις. 
Τα κορίτσια συλλογιστηκαν αυτό που τους είπε ο Άγιος Πατρίκιος ο οποίος τότε ξεκίνησε την Θεία Λειτουργία.
Καθώς έφτανε στο τέλος της η Θεία Λειτουργία το ποτάμι και τα δάση φάνηκαν να τραγουδούν τους επαίνους του Θεού, να δοξολογούν το Θεό. Στη συνέχεια χτύπησαν ένα καμπανάκι και όλοι υποκλίθηκαν, έσκυψαν το κεφάλι τους. Ο Ιησούς Χριστός ήταν μαζί τους στο πράσινο λόφο στο πάρκο του βασιλιά. Σύντομα το κουδούνι χτύπησε και πάλι
και ο Άγιος Πατρίκιος κάλεσε τις πριγκίπισσες προς τα εμπρός και τους έδωσε τη Θεία Κοινωνία.
Για λίγο τα κορίτσια φαίνονταν τόσο χαρούμενα και τόσο όμορφα σαν άγγελοι. Έκατσαν τότε ήρεμα και παρέδωσαν την αγία ψυχή τους στον Χριστό.
Ο Χριστός τους εκπλήρωσε την λαχτάρα τους να είναι από τώρα μαζί Του. 
Έζησαν για μία μοναδική ώρα μετά την Βάπτισή τους, 
ώσπου δηλαδή να τελειώσει η Θεία Λειτουργία και να κοινωνήσουν το Πανάγιο Σώμα και Αίμα του Χριστού.
 
 
ΔΟΞΑ ΣΟΙ ΚΥΡΙΕ ΔΟΞΑ ΣΟΙ.!
ΑΞΙΩΣΟΝ ΚΑΙ ΗΜΑΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΣΟΥ.!
 
 
🌿Συναξαριστής Κελτών Αγίων & Πάντων των Αγίων της Ορθοδόξου Εκκλησίας
http://gkiouzelis.blogspot.com
Συντάκτης: Άβελ-Αναστάσιος Γκιουζέλης
 
 
http://apantaortodoxias.blogspot.com/2021/01/tara-433.html