«Διαποιμαίνω την πιο ωραία και αρχοντική Μητρόπολη και ευχαριστώ τον Θεό γι’ αυτό» – Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου

____________________

Ως γνωστό η Μητρόπολις Σύρου περιλαμβάνει εκτός από τη Σύρο τα νησιά, Τήνο, Άνδρο, Κέα, Μήλο, Κύθνο, Σέριφο, Σίφνο, Κίμωλο, Φολέγανδρο, Σίκινο και Μύκονο, και για να χρησιμοποιήσουμε τη φράση του Σεβασμιωτάτου «από το Κάβο Ντόρο μέχρι το Κρητικό Πέλαγος».

Με θρασύτητα οι Παπικοί, το Ελληνικό νησί της Σύρου, το καλούν «νησί του Πάπα».   Η ‘’ονομασία’’ από τους Παπικούς του νησιού της Σύρου, ως «νησιού του Πάπα», ξαναφέρνει στη θύμισή μας ιστορικές μνήμες από τη Παπική βαρβαρότητα έναντι των Ορθοδόξων.  Τόσο η Παπική βαρβαρότητα, όσο και η Παπική δολιότητα «άχρι του νυν», έχουν γράψει μελανές σελίδες στην Ιστορία των  Ελληνικών νησιών.

Και μόνη η παρουσία των Παπικών στα Ελληνικά νησιά, καταμαρτυρεί τον τρόπο που ‘’ρίζωσαν’’.  Με βάση τη συμφωνία διανομής (Partitio Terrarum Imperii Romaniae) που έκαναν οι Σταυρωτές (‘’Σταυροφόροι’’ ) των Ορθοδόξων, περιήλθαν στην ‘’ιδιοκτησία’’ του Βαλδουίνου νησιά του Αιγαίου.  Το μεγαλύτερο όμως μέρος των νησιών του Αιγαίου περιήλθε υπό τη δυναστεία των Βενετών.

Με αυτό τον ‘’ένδοξο’’ τρόπο αρχίζει η παρουσία των Παπικών στα νησιά του Αιγαίου, μετά την Δ΄ Σταυροφορία, και την άλωση και λεηλασία της Κωνσταντινούπολης το 1204.  Ως εκ τούτου η συνεπαγόμενη των αθλιοτήτων των αιδώ, έπρεπε να ήταν αποτρεπτική για την κατ’εξακολούθηση θρασύτατη αναφορά για το νησί της Σύρου από τους Παπικούς, ως «νησιού του Πάπα».

Πως είναι δυνατόν οι απόγονοι αυτών που καταδυνάστευσαν τους Ορθοδόξους Έλληνες, να καλούν το νησί της Σύρου, ως «νησί του Πάπα»;   Πως είναι δυνατόν να ομιλούν με τόση θρασύτητα και να αποδίδουν το νησί της Σύρου σε αιρετικό αποκομμένο από τη Μία Αγία Εκκλησία;  

Η φράση του Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου, «δίκαια ονομαζομένη Μητροπολιτική νήσος», σε πρόσφατη συνέντευξή του, καθώς και η ωραία φράση του, «διαποιμαίνω την πιο ωραία και αρχοντική Μητρόπολη και ευχαριστώ τον Θεό γι’ αυτό», ας γίνει απαρχή για να δοθεί και μια απάντηση στους Παπικούς, για να παψουν να καλούν τη Σύρο «νησί του Πάπα».

http://hristoifantos.blogspot.gr/2015/04/blog-post_70.html