Η  ΣΚΛΗΡΗ  ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ  ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΜΕ ΤΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ.

Τη Δευτέρα, 13η Δεκεμβρίου 2010, κανείς από την αδελφότητά μας δεν υποπτευόταν τη λαίλαπα που θα ξεσπούσε, προκαλώντας μια βαθιά πληγή στην ευλογημένη και ειρηνική ζωή μας.

Ήταν περίπου 4:30μ.μ.,όταν στη νότια πτέρυγα του μοναστικού συγκροτήματος η αδελφότητα της Μονής διαπίστωσε εστία φωτιάς στην ξύλινη στέγη της οροφής. Σπεύσαμε άμεσα εκδαπανώντας μέχρι και την τελευταία δυνατότητά μας για την κατάσβεσή της. Με κίνδυνο της ζωής μας διασώσαμε ό,τι πιο πολύτιμο είχαμε  μέχρι τότε διατηρήσει  στο τμήμα αυτό σα μια ιερά παρακαταθήκη. Ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά την έξοδο των τελευταίων μοναζουσών μέσα από τις φλόγες, όλο το συγκεκριμένο κτιριακό συγκρότημα βρισκόταν παραδομένο στη φωτιά. Το αντίκρυσμα του συμβάντος μόνο κόλαση θύμιζε στις ψυχές μας. Με πόνο ψυχής ικετεύαμε τον Τίμιο Πρόδρομο να σκεπάσει τη Μονή του από την ολοκληρωτική  καταστροφή.Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγος με τις αρχές του τόπου κατέφθασαν δυναμικά εκδηλώνοντας τη συμπαράσταση τους και δρομολογήθηκαν οι πρώτες άμεσες προτεραιότητες. Οι προσπάθειες της πυροσβεστικής υπηρεσίας από τις απογευματινές ώρες συνεχίστηκαν με ένταση και επιμονή όλο το 24ώρο και με διαρκή παρακολούθηση τις επόμενες μέρες, ενώ συγκινητική ήταν η συμμετοχή του στρατού και πολλών εθελοντών στη δοκιμασία αυτή που περνούσε και περνά η Μοναστική αδελφότητα.

Η  παλαιότητα του κτιρίου επιτάχυνε τη φωτιά, ώστε πολύ γρήγορα μία έκταση 2.500 τετραγωνικών μέτρων  να καλύπτεται από στάχτη και ερείπια, που ακόμη αναδίνουν κάπνα από αυτήν την ανυπολόγιστη καταστροφή. Οι χώροι στους οποίους ζούσαμε και διακονούσαμε ήταν καρπός μιας άοκνης προσπάθειας αγωνίας, κόπου και υπέρμετρης θυσίας 25 ετών, για να μπορέσει η Μοναστική αδελφότητα να ανασυγκροτηθεί. Το αρχονταρίκι, ο ξενώνας, η τράπεζα, το μαγειρείο, αποθηκευτικοί χώροι έχουν αποτεφρωθεί, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα αποκατάστασης και λειτουργίας σε κάποια άλλη πτέρυγα της Μονής.

Με ακράδαντη πίστη στην προστασία του Θεού του Τιμίου Προδρόμου και των Κτητόρων της προσβλέπουμε με εμπιστοσύνη στα φιλεύσπλαχνα αισθήματα του ανά την υφήλιον Ελληνικού λαού, όλων των προσκυνητών και επιστημόνων που επισκέπτονταν με ιστορικό ζήλο, ενδιαφέρον και σεβασμό το βυζαντινό αυτό Μνημείο από όλα τα μέρη της γης.

Ικετεύουμε και εκλιπαρούμε την αγάπη και τη συμπαράσταση όλων σας να ενισχυθεί η αδελφότητα στον τωρινό και στον προκείμενο αγώνα της με την κατά το δυνατόν οικονομική σας συμβολή για την άμεση ανασυγκρότηση της Μονής, την ομαλή λειτουργία της και την αέναη, όπως πάντα, προσφορά της στο συνάνθρωπο, ιδιαίτερα στις δύσκολες μέρες που διανύουμε.

Για οικονομική βοήθεια του μοναστηριού, μπορείτε να καταθέσετε στους παρακάτω τραπεζικούς λογαριασμούς:

ALPHA-BANK

Αρ.Λογ:571-002101-076305

ΙΒΑΝ: GR6001405710571002101076305

 

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ:

Αρ.Λογ:5257-035802-567

ΙΒΑΝ: GR7401722570005257035802567

 

Σας ευχαριστούμε για την συμπαράσταση,

Αδελφότητα Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Σερρών

 

http://www.im-prodromou.gr/category