Πάτερ Ραφαήλ, μερικοί ιερείς λένε ότι δεν είναι σωστό να κοινωνούμε συχνά. Τι έχετε να μας συμβουλέψετε σχετικά με τη θεία Κοινωνία;

 Απάντηση: Σας συμβουλεύω να κοινωνάτε όσο συχνότερα γίνεται, όσο πιο συχνά σας επιτρέπουν οι πνευματικοί σας.
Και το λέω αυτό όχι για να έρθω σε αντιπαράθεση με τη γραμμή των πνευματικών σας, αλλά -και αυτό είναι το σημαντικό- διότι οι άνθρωποι δεν είναι άψυχα αντικείμενα για να υπόκεινται στον ίδιο νόμο ο κάθε άνθρωπος είναι μια εξαίρεση. Η κάθε ψυχή που έζησε και ζει πάνω στη γη είναι μία ατελεύτητη πορεία από την ανυπαρξία προς την αιώνια θέωση.
 Και αυτή η πορεία είναι μοναδική για τον καθένα. Γι’ αυτό και συνιστώ θεία Κοινωνία όσο πιο συχνά γίνεται -όχι, λοιπόν, συχνή θεία Κοινωνία, αλλά θεία Κοινωνία συχνά. Το πόσο συχνά όμως είναι καλό για τον έναν ή για τον άλλο, αυτό το αφήνω να το αποφασίσει ο πνευματικός του καθενός. 
Προσεύχομαι στον Κύριο να εμπνέει κάθε πνευματικό πόσο συχνά είναι καλό να μεταλαμβάνει το κάθε πνευματικό του τέκνο. Για τον έναν κάθε δύο χρόνια, για τον άλλον κάθε Κυριακή, για τον τρίτο τις Κυριακές και τις ενδιάμεσες μεγάλες γιορτές, για κάποιον άλλον κάθε δύο εβδομάδες κτλ.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ.
http://apantaortodoxias.blogspot.gr/2015/03/blog-post_32.html