Η ειρήνη, της ψυχής είναι πολύτιμη για κάθε άνθρωπο. Γιά εκείνους οι οποίοι έφρασαν στην ειρήνη της ψυχής, ακόμη κι αν το σώμα τους είναι σε συνεχή κίνηση -λόγω εργασίας ή πόνου- η ψυχή τους όμως, προσκολλημένη στον Θεό, παραμένει πάντοτε σε αδιασάλευτη ειρήνη.

Ο άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ διδάσκει: «Είναι απαραίτητο, πάση θυσία, να διατηρούμε την ειρήνη της ψυχής και να μην ταραζόμαστε απ’ τις προσβολές των άλλων. Γι’ αυτό, είναι απαραίτητο ν’ απέχουμε με κάθε κόστος από το θυμό και άγρυπνα να φυλάσσουμε τον νου και την καρδιά μας από απρεπείς κινήσεις.

Επίσης, γιά να διατηρήσουμε την ειρήνη της ψυχής, είναι απαραίτητο ν’ αποφεύγουμε να κρίνουμε άλλους. Με την απουσία κριτικής και με τη σιωπή διατηρούμε την ειρήνη της ψυχής. Όταν ο νους του ανθρώπου είναι σε τέτοια κατάσταση δέχεται θείες αποκαλύψεις.

Προκειμένου να φυλαχτεί ο άνθρωπος από το να γίνεται κριτής των άλλων, πρέπει να είναι άγρυπνος φρουρός του εαυτού του, να μη δέχεται από κανέναν σκέψεις πού πόρρω απέχουν από τον Θεό• να είναι νεκρός προς όλα τα πράγματα του κόσμου. Πρέπει ακούραστα να φυλάσσουμε την καρδιά μας από απρεπείς σκέψεις και επιρροές.

Πάση φυλακή τήρει την καρδίαν, εκ γάρ τούτων έξοδοι ζωής (Παροιμίες 4:23). Από τήν, αδιαλείπτως άγρυπνη, φυλακή της καρδιάς γεννιέται η αγνότητα, χάρη στήν οποία ο άνθρωπος μπορεί να δει τον Κύριο, σύμφωνα με τα λόγια της αιώνιας αλήθειας: μακάριοι οι καθαροί τη καρδία ότι αυτοί τον Θεόν όψονται (Ματθ. 5:8).

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. Ο ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΑΧΡΙΔΟΣ. ΜΗΝΑΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΘΩΣ.

http://apantaortodoxias.blogspot.gr/2018/02/blog-post_95.html?m=1