Ή Ειρήνη, έζησε κατά τούς αποστολικούς χρόνους στην πόλη Μαγεδών. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η αγία ήταν σλαβικής καταγωγής . Η Ειρήνη γεννήθηκε σε ειδωλολατρικό περιβάλλον από ειδωλολάτρες γονείς, ο πατέρας της ήταν ο βασιλιάς Λικίνιος και τό όνομά της αρχικά ήταν Πηνελόπη. Έμαθε γιά την χριστιανική Πίστη από τον δάσκαλό της Απελλιανό. Την βάπτισε, μάξι με τις θεραπαινίδες της, ο μαθητής του αποστόλου Παύλου άγιος Τιμόθεος, ο οποίος της έδωσε τις επιστολές του αποστόλου Παύλου για να κατηχηθεί.
Όταν η Ειρήνη αρνήθηκε να παντρευτεί, ο πατέρας της εξεμάνη και θέλησε να τήν βασανίσει, αλλα αντί γι’ αυτό, εκείνη μετέστρεψε τον πατέρα της στον Χριστιανισμό κατά τρόπο θαυμαστό. Υποβλήθηκε σε ποικίλα μαρτύρια από τέσσερις βασιλείς, (Σεδεκίας, Σαβώρ, Νουμεριανός και Σαβώριος), άλλα όχι από τον πατέρα της. Ο Θεός με τούς αγγέλους Του τήν διαφύλαξαν.
Ο βασιλιάς Σαβώρ, διάδοχος του Σεδεκία, διέταξε να της καρφώσουν τα πόδια και φορτωμένη μ’ ένα σακκί άμμο, να τη σύρουν σαν ζώο έξω από τήν πόλη, αναγκάζοντάς την να διανύσει πολύ μεγάλη απόσταση. «Αληθώς, κτηνώδης έγινα ενώπιον Σου Κύριε!» , αναφώνησε η αγία μεγαλομάρτυς, ενώ έτρεχε δεμένη πίσω από τούς βασανιστές της. Όμως παρενέβη άγγελος Κυρίου: σείστηκε η γη και ράγισε «καταπίνοντας» τούς βασανιστές της αγίας.
Αφού διασώθηκε με περίτρανα θαυμαστό τρόπο απ’ όλα τα χαλεπά μαρτύριά της, διά των οποίων αμέτρητα πλήθη ειδωλολατρών μεταστράφηκαν κι έγιναν χριστιανοί, μετέβη στήν πόλη Καλλίνικο, όπου ομολόγησε τήν Πίστη της με παρρησία.
 Ο τοπικός άρχοντας Νουμεριανός πρόσταξε να εξολοθρευθεί διά πυρός, ρίχνοντάς την διαδοχικά μέσα σε τρία πυρακτωμένα χάλκινα βόδια. Όμως η παρθένος Ειρήνη εξήλθε σώα και άβλαβής από τήν κάμινο. Πολλοί αυτόπτες μάρτυρες του θαύματος πίστεψαν τότε στον Χριστό. Ο έπαρχος Βαύδων την πήρε αιχμάλωτη στην πόλη Κωνσταντίνα και δοκίμασε να την κατακάψει με πυρακτωμένες σχάρες, αλλα πάλι η αγία διαφυλάχθηκε αλώβητη, οδηγώντας έτσι αμέτρητες ψυχές στην αληθινή Πίστη. Τέλος, με διαταγή του βασιλιά Σαβωρίου την έστειλαν στην πόλη Μεσημβρία για να θανατωθεί, άλλα εκεί ο Θεός την επανέφερε στη, ζωή.
Ώς αυτόπτες μάρτυρες του θαύματος, ο βασιλιάς και πολλοί άλλοι άνθρωποι, πίστεψαν στον Χριστό και βαπτίσθηκαν. Έτσι, διά των φοβερών της μαρτυρίων και αλλεπάλληλων θαυμάτων, η μεγαλομάρτυς του Χριστού Ειρήνη μετέστρεψε πάνω από εκατό χιλιάδες ανθρώπους στην χριστιανική Πίστη. Στην ’Έφεσο, (εκεί όπου παραδόξως μεταφέρθηκε διά νεφέλης και δίδαξε γιά πολύν καιρό), βρήκε μόνη της τον τάφο της, ένα καινό μνημείο. Μπήκε μέσα και διέταξε τον διδάσκαλό της Απελλιανό να θέσει επάνω μία πέτρα γιά να σφραγιστεί. Όταν μετά τέσσερις ημέρες ανοίχθηκε ό τάφος, τό λείψανό της δεν ήταν εκεί. Ο Θεός δόξασε έτσι εσαεί την παρθένο και μάρτυρα Αυτού, η οποία θυσίασε τα πάντα και υπέμεινε τα πάντα, ώστε ο Θεός να δοξάζεται εν μέσω των ανθρώπων.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. Ο ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΑΧΡΙΔΟΣ. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΕΛΙΜΙΡΟΒΙΤΣ. ΜΗΝΑΣ  ΜΑΙΟΣ.
http://apantaortodoxias.blogspot.gr/2018/05/blog-post_7.html?m=1