ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΕΛΙΜΙΡΟΒΙΤΣ. ΟΜΙΛΙΑ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗ ΑΓΑΠΗ.

Ο φιλών πατέρα και μητέρα υπέρ εμέ ουκ έστι μου άξιος (Ματθ. 10:37)

Όλο το Ευαγγέλιο μας διδάσκει ότι ,πρέπει ν’ αφήνουμε τα πράγματα μικρότερης αξίας για τα υψηλότερα, τα προσωρινά για τα αιώνια, τα λιγότερο καλά για τα καλύτερα, τα ευτελέστερα για τα πολυτιμότερα. ’Άν η ευάγγελία -η καλή είδηση του Ευαγγελίου- δεν υποσχόταν υψηλότερη αξία, ποιος θά άφηνε τα μικρότερης αξίας πράγματα; ’Άν το Ευαγγέλιο δεν αποκάλυπτε την υπεροχή των πολύτιμων αγαθών, ποιος θ’ άφηνε τα ευτελέστερα αγαθά; Ποιος θά άφηνε το μέλι και το γάλα, εάν δεν έβρισκε κάτι γλυκύτερο;

Ποιος θ’ άφηνε πατέρα και μητέρα, αν δεν έβρισκε κάποιον ακόμη πιο στενό συγγενή; Ποιος θ’ άφηνε παιδιά και φίλους, αν δεν αναγνώριζε κάποιον πιο αγαπητό; Ποιος θά έδινε τη ζωή του εκουσίως στο μαρτύριο και στον θάνατο, εάν δεν αντιλαμβανόταν τήν αιώνια ζωή; Ο Κύριος Ιησούς Χριστός είναι γλυκύτερος από το γάλα και το μέλι• είναι ο πιο στενός συγγενής μας, πάνω κι απ’ τον πατέρα και τη μητέρα μας* πιο αγαπητός σ’ εμάς απ’ ότι τα ίδια τα παιδιά και οι φίλοι μας• πιο πολύτιμος απ’ όλους τούς ορατούς θησαυρούς  πιο ακριβός απ’ την ίδια τη ζωή μας, διότι Εκείνος δίνει την αιώνια ζωή. Συγκρινόμενο μαζί Του καθετί στον κόσμο είναι κατώτερο, ευτελέστερο, πικρό, αδύναμο, ασήμαντο και προσωρινό. Όποιος δέχεται Αυτόν είναι εύκολο να αφήσει τα πάντα, διότι λαμβάνει το καλύτερο, το άριστον, Αυτόν, ο οποίος είναι το άριστον.

Κύριε Ιησού, Σύ πού είσαι η Κιβωτός όλων των αιωνίων θησαυρών, βοήθησέ μας ν’ απαλλαγούμε απ’ όλα και ν’ ακολουθήσουμε Εσένα μόνο: το Καλό μας, τη Ζωή μας.

Ότι Σοί πρέπει πάσα δόξα, τιμή και προσκύνησις εις τούς αιώνας τών αιώνων. Αμήν

 

http://apantaortodoxias.blogspot.gr/2018/02/blog-post_984.html?m=1