ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΑΡΤΙΑ ΟΣΩΝ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΝ. ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΧΡΙΔΟΣ.

ει τυφλοί ήτε ουκ αν ειχετε αμαρτία

(Ιωάν. 9:41)

Τα λόγια αυτά ειπώθηκαν στους Ιουδαίους από Εκείνον ο Οποίος τους έδωσε τον Νόμο διά των Προφητών, γιά να τούς χρησιμεύσει ως όραση της ψυχής. Οι Ιουδαίοι δέχθηκαν αυτήν την όραση αλλά, ηθελημένα και κακόβουλα, έκλεισαν τα μάτια τους. Να γιατί τούς μίλησε έτσι ο δίκαιος Κύριος.

Αυτά είναι λόγια αληθινής δικαιοσύνης γιά χθες, γιά σήμερα, γιά πάντοτε• διότι ένας τυφλός άνθρωπος δεν έχει αμαρτία, αν ποδοπατήσει την καλλιέργεια κάποιου άλλου ή αν πάρει κάποιου άλλου το ρούχο αντί γιά το δικό του. ’Άν όμως αυτό το διαπράξει εκείνος πού έχει όραση, αμαρτάνει και επισύρει τη δίκαιη ανταπόδοση : τα επίχειρα.

’Άν εκείνος ο οποίος έχει μάτια, ηθελημένα τα κλείσει  και κάνει κάτι τέτοιο στον άλλον, διαπράττει και αυτός αμαρτία και επισύρει τα επίχειρα.

Εντούτοις, τί μπορεί να ειπωθεί γι’ αυτούς οι οποίοι, παρόλο πού έχουν λάβει το βάπτισμα και το χρίσματα δύο μάτια της ψυχής- εξακολουθούν όμως να αμαρτάνουν όπως και οι αβάπτιστοι; Στην Τελική Κρίση, αυτοί δεν θά αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο όπως και οι εκ γενετής τυφλοί, αλλά θά κριθούν ως παραβάτες οι όποιοι ηθελημένα παραμόρφωσαν και τύφλωσαν εαυτούς.

Επιπλέον τι μπορούμε να πούμε γι’ αυτούς οι οποίοι, ενώ απολαμβάνουν τα Μυστήρια της Χάριτος μέσα στην πληρότητα της Ορθοδοξίας κι έχουν μπροστά τους τα παραδείγματα των αγιων και ακούνε διαρκώς τις νουθεσίες και προειδοποιήσεις της Εκκλησίας τού Θεού, εντούτοις παρεκκλίνουν και φεύγουν απ’ αυτήν; Στην Τελική Κρίση τέτοιοι άνθρωποι δεν θά είναι σε θέση να δικαιολογήσουν εαυτούς, επικαλούμενοι οποιοδήποτε είδος τυφλότητας• απεναντίας θά κριθούν ως παραβάτες, οι οποίοι παραμόρφωσαν τόσο τούς εαυτούς τους, όσο και τούς άλλους γύρω τους, με τυφλότητα.

Παντοκράτορα Κύριε, σώσε μας από τήν αμαρτία. Μακρόθυμε Κύριε, άνοιξε τα μάτια μας για να δούμε καθαρά το μονοπάτι της σωτηρίας.

Ότι Σοι πρέπει πάσα δόξα, τιμή και προσκύνησις εις τούς αιώνας των αιώνων. Αμήν.

http://apantaortodoxias.blogspot.gr/2018/02/blog-post_373.html