ΟΡΑΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΛΛΟΘΑΝΑΤΩΝ.

Η ψυχή του Πρόβου επίσκοπου της πολιτείας Ρεάτε.

Πάνω στο ίδιο θέμα να μην αποσιωπήσω αυτό, πού συνήθιζε να μού διηγείται ο δούλος του Παντοδυνάμου Θεού Πρόβος , ο οποίος τώρα βρίσκεται στην πόλη μας στο μοναστήρι που καλείται του Ρενάτου , για τον Πρόβο  τον θείο του, επίσκοπο της πολιτείας Ρεάτε : Έλεγε πώς, όταν πλησίαζε το τέλος της ζωής του, επλήγη από πολύ βαριά ασθένεια. Ο πατέρας του, ονόματι Μάξιμος, αποστέλλοντας υπηρέτες στα περίχωρα έσπευσε να συγκεντρώσει γιατρούς, μήπως τυχόν μπορέσει να δώσει θεραπεία στην αρρώστια του. Αλλά σαν μαζεύτηκαν από παντού από τούς γειτονικούς τόπους οι γιατροί, μόλις έπιασαν τον σφυγμό του εξανήγγειλαν πώς σύντομα επρόκειτο να γίνει η έξοδός του.
Όταν κόντευε πια η ώρα της τράπεζας και η ώρα ήταν
μάλλον περασμένη, ο αξιοσέβαστος επίσκοπος, μεριμνώντας περισσότερο για εκείνων την υγεία παρά για την δικιά του  παρότρυνε όσους παρευρίσκονταν να ανέβουν μαζί με τον γέροντα πατέρα του στον πάνω όροφο του επισκοπείου και εκεί να φάγουν για να αναλάβουν δυνάμεις μετά την δουλειά τους Όλοι λοιπόν ανέβηκαν στο οίκημα. Μοναχά ένα μικρό παιδάκι απέμεινε, για το οποίο ο Πρόβος, πού προαναφέραμε, διαβεβαιώνει πώς ζει ακόμα σήμερα.
Αυτό, εκεί πού στεκόταν δίπλα στο κρεβάτι του αρρώστου, ξαφνικά αντίκρισε κάποιους άνδρες να μπαίνουν μέσα και να κατευθύνονται προς τον άνθρωπο του θεού ντυμένοι με λευκές στολές, των οποίων το φώς του προσώπου υπερέβαλλε και αυτή την λάμψη των ιματίων τους. Κατάπληκτο από τη λαμπρότητα της ακτινοβολίας τους το παιδί, έβγαλε μια φωνή και άρχισε να κραυγάζει ποιοι τάχα να ήταν εκείνοι. Από τη φωνή αυτή διεγέρθηκε και ο Πρόβος, κοίταξε και αναγνώρισε αυτούς πού είχαν μπει μέσα, και άρχισε να καθησυχάζει το παιδί που φώναζε και κλαυθμύριζε, λέγοντας: «Μη φοβάσαι. Να, ήρθαν σε μένα ο άγιος Ιουβενάλιος και ο άγιος Ελευθέριος οι μάρτυρες ».
Αυτό όμως μη αντέχοντας το εξαίσιο μιας τέτοιας οπτασίας, έφυγε με γρήγορο τρέξιμο έξω από την πόρτα και ανήγγειλε αυτούς πού είχε δει στον πατέρα εκείνου και τους γιατρούς. Αυτοί κατεβήκαν γρήγορα, αλλά τον άρρωστο πού είχαν αφήσει  τον βρήκαν νεκρό, γιατί τον πήραν μαζί τους εκείνοι πού την θέα τους δεν μπόρεσε να αντέξει το παιδί πού απέμεινε εκεί μέσα.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. ΒΙΟΙ ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΑΣΚΗΤΩΝ. ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ 1988. ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ. ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΛΦΟΤ. ΙΕΡ. ΙΩΑΝΝΟΥ ¨ΚΟΙΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ” ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ
 
 http://apantaortodoxias.blogspot.gr/2014/05/1_1.html