Υπάρχουν τρία στάδια στην πνευματική ζωή: 
Στο πρώτο στάδιο, ο Θεός δίνει καραμέλες και σοκολάτες, γιατί βλέπει την ανάγκη και την αδυναμία της ψυχής. 
Στο δεύτερο, παίρνει λίγο την Χάρη Του για παιδαγωγία, για να καταλάβει ο άνθρωπος, ότι χωρίς την βοήθειά Του δεν μπορεί να κάνει το παραμικρό, ώστε να ταπεινωθεί και να αισθανθεί την ανάγκη να καταφύγει σ’ Αυτόν. 
Και το τρίτο στάδιο, είναι μια μόνιμη και σταθερή καλή πνευματική κατάσταση. 
~ Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης ~
+ Ο πνευματικός δρόμος, είναι διαφορετικός από την πορεία, που κάνει ο οδοιπόρος της γης. Γιατί στην γήινη πορεία, αν σταματήσει ο οδοιπόρος, δεν χάνει τίποτε από την πορεία που έχει διανύσει. 
Στην πνευματική όμως πορεία, αν σταματήσει ο οδοιπόρος της αρετής, χάνει και όσες αρετές απόκτησε προηγουμένως, καθώς και η κούραση του οδοιπόρου αυξάνει. Όσο όμως ο πνευματικός οδοιπόρος βαδίζει περισσότερο μπροστά, τόσο αποκτά μεγαλύτερη εξουσία και δύναμη. 
~ Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης ~
+ Κανένας αμαρτωλός ας μην απελπίζεται, διότι δια της μετανοίας, είναι δυνατόν να ξεπεράσει και τους πρώτους. 
Και κανένας ενάρετος ας μην νυστάζει (και επαναπαύεται) διότι θα τον ξεπεράσουν ακόμα και οι πόρνες.
~ Ιερός Χρυσόστομος ~ 

 
+ Τα πράγματα είναι απλά και εύκολα στην πνευματική ζωή, στην εν Χριστώ ζωή· αρκεί να ξέρετε να διακρίνετε. Όταν σας ενοχλήσει κάτι, ένας λογισμός, ένας πειρασμός, μια επίθεση, περιφρονώντας όλα αυτά, θα στρέφετε την προσοχή σας, το βλέμμα σας, στον Χριστό. Εκείνος μετά θα αναλάβει να σας ανεβάσει…
~ Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης ~
+ Μεταλαμβάνετε συχνά, προσεύχεστε θερμά και υπομένεται και θα δείτε χέρι δυνατό να σας κρατά… 
~ Άγιος Αμφιλόχιος Μακρής ~
 
+ Τί λες άνθρωπε; Στον Ουρανό θέλεις να ανέβεις και να κληρονομήσεις την Βασιλεία του Θεού και την ανάπαυση της εκεί μακαριότητας και ρωτάς αν έχει δυσκολίες ο δρόμος;
~ Άγιος Ισαάκ ο Σύρος ~
+ Μέσα στα ξύλα υπάρχει φωτιά, μα είναι κρυμμένη. Τρίψε δύο ξύλα και θα δεις να εμφανίζονται πρώτα καπνός και έπειτα φλόγα. Στο κεχριμπάρι, υπάρχει ηλεκτρισμός, μα δεν φαίνεται. Τρίψε ένα κομμάτι και θα το δεις, να σπινθηροβολεί και να έλκει μικρά σωματίδια. 
Έτσι λοιπόν και εσύ, ”τρίψε” την ψυχή σου, θέρμανέ την με την Χριστιανική ζωή, για να εκδηλωθεί μέσα σου, η ζωντανή ενέργεια της Θείας Χάριτος. 
~ Άγιος Θεοφάνης ο Έγκλειστος ~