Η Μαρία Ματθέγιεβνα Γκένζο, χήρα πλουσίου γαιοκτήμονα από την Χέρσωνα, είχε μπλεχτή σε μιά Δικαστική υπόθεση, γιά αρκετά χρόνια με τους κουνιάδους της, που αφορούσε τα κτήματα. Εξ αιτίας της έλλειψης πονηριάς εκ μέρους της, έχασε τήν δίκη καί τώρα ήταν ολοκληρωτικά κατεστραμμένη. Στήν απόγνωση της έκανε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο γιά επανεξέταση της Δικαστικής απόφασης. Έχοντας ακούσει γιά τόν Στάρετς από ευλαβείς γνωστούς της, η Γκένζο ταξίδεψε στο Κίεβο να ζητήση την συμβουλή του μακαρίου διορατικού.

Ο Στάρετς τότε ζούσε στο ερημητήριο Κιταγιέφσκαγια και συναντώντας την επισκέπτρια τής έφερε ένα πελώριο καυτό καρβέλι άσπρο ψωμί, χωρισμένο σέ δύο μέρη. Στο κάτω μισό υπήρχε μιά λακκούβα στην ψίχα που την γέμισε μέ τόσο πολύ λάδι, ώστε να ξεχειλίση καί νά τρέχη στο πάτωμα.

«Ορίστε, ορίστε, πάρτο. Μή ντρέπεσαι. Αυτό στο δίνω εγώ για την μεγάλη σου υπομονή».

Η Γκένζο ταράχτηκε αλλά πήρε τό καρβέλι.Επέστρεψε συλλογισμένη γιά τό παράδοξο δώρο στο σπίτι της. Σύντομα η υπόθεση πήρε τέλος, γιατί το Δικαστήριο την δικαίωσε. Όχι μόνον πήρε πίσω την γη της, αλλά επί πλέον, οι καταπιεστές της υποχρεώθηκαν να την άποζημιώσουν γιά όλα τα έξοδα.

Η ευτυχισμένη Γκένζο έστειλε 50 ρούβλια στον Στάρετς από ευγνωμοσύνη. Αυτός αμέσως τα μοίρασε στους φτωχούς πού είχαν ανάγκη.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ.

Ο ΣΤΑΡΕΤΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ Ο ΔΙΑ ΧΡΙΣΤΟΝ ΣΑΛΟΣ ΑΣΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ ΤΩΝ ΣΠΗΛΑΙΩΝ ΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ. (1788-1853Μ.Χ)ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ.

http://apantaortodoxias.blogspot.gr/2017/02/blog-post_71.html