ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ

Εν Πειραιεί τη 12η Ιουλίου 2018

Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΘΕΡΑΠΕΥΕ ΜΕ ΕΛΑΙΟ ΚΑΝΝΑΒΗΣ;

Προφανώς δεν υπάρχει άλλο πρόσωπο στην ανθρώπινη ιστορία, το οποίο να δέχτηκε τα περισσότερα πυρά, να συκοφαντήθηκε και να πολεμήθηκε τόσο, όσο ο Σωτήρας και Λυτρωτής μας Ιησούς Χριστός. Δύο χιλιάδες χρόνια τώρα οι εχθροί του Τον πολεμούν λυσσαλέα, χωρίς να μπορούν να σβήσουν τη μνήμη Του από την ανθρωπότητα, της οποίας η πλειοψηφία, εναποθέτει τις ελπίδες της σ’ Αυτόν.

Αυτή η ασίγαστη πολεμική έχει προφητευτεί από τον θεοδόχο Συμεών, όταν Τον κράτησε στη γεροντική του αγκαλιά ως βρέφος σαράντα ημερών στο Ναό των Ιεροσολύμων. Ο άγιος προφήτης, ο «κεχρηματισμένος υπὸ του Πνεύματος» (Λουκ.2,26), είπε: «ιδού ούτος κείται εις πτώσιν και ανάστασιν πολλών εν τω Ισραήλ και εις σημείον αντιλεγόμενον» (Λουκ.2,34). Πράγματι ο μισόθεος και μισάνθρωπος διάβολος, βλέποντας ότι ο Σαρκωμένος Λόγος του Θεού ήρθε στον κόσμο να σώσει το ανθρώπινο γένος, ανάλαβε τιτάνιο αγώνα να ματαιώσει το σχέδιο της σωτηρίας. Πασχίζει να πείσει τους ανθρώπους ότι ο Χριστός δεν ήταν ο Σαρκωμένος Θεός, αλλά ένας απλός άνθρωπος, ο οποίος με τη δύναμη του Σατανά έκανε και κάνει θαύματα. Ότι τα θαύματά Του ήταν πανουργίες και «εν τω άρχοντι των δαιμονίων εκβάλλει τα δαιμόνια» (Ματθ.9,34).

Ο Χριστός «περιήγεν τας πόλεις πάσας και τας κώμας διδάσκων εν ταις συναγωγαίς αυτών και κηρύσσων το ευαγγέλιον της βασιλείας και θεραπεύων πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν εν τω λαώ» (Ματθ.9,35). Τα θαύματά Του ήταν η επισφράγιση των λόγων Του. Ήταν ανάγκη ο σκληροτράχηλος ιουδαϊκός λαός να δει με τα μάτια του ότι ο Ιησούς δεν ήταν ένας από τους πολλούς και συχνά αυτόκλητους ραβίνους, οι οποίοι προσπαθούσαν να σφετεριστούν την ιδιότητα του αναμενόμενου Μεσσία, αλλά ο «ισχυρός Θεός», όπως προφήτευσε ο  Ησαΐας, οκτακόσια χρόνια πριν (Ησ.9,6), ο αναμενόμενος Μεσσίας «ο μέλλων λυτρούσθαι τον Ισραήλ» (Λουκ.24,21).

Έκανε θαύματα ως απόδειξη του ερχομού της Βασιλείας του Θεού, «ότι ήγγικεν η βασιλεία των ουρανών». Σημεία της ήταν τα θαύματα«ασθενούντας θεραπεύετε, λεπρούς καθαρίζετε, νεκρούς εγείρετε, δαιμόνια εκβάλλετε»(Ματθ.10,7-8).  Σύμφωνα με τις ευαγγελικές διηγήσεις ο απλός λαός δέχτηκε τα θαύματα ως δόξα του Θεού «Ιωάν.9,3). Συχνά «εθαύμαζον οι όχλοι λέγοντες ότι ουδέποτε εφάνη ούτως εν τω Ισραήλ» (Ματθ.10,34). Αντίθετα, οι άρχοντες του Ιουδαϊκού λαού, δεν πίστεψαν στην θεϊκή Του υπόσταση και δύναμη, διερωτώμενοι, με ποια δύναμη και εξουσία κάνει θαύματα (Λουκ.4,36). Μάλιστα, αφού απέρριψαν την θεϊκή Του υπόσταση και την μεσσιανική Του ιδιότητα, άρχισαν να τον συκοφαντούν.

Η άρνηση και οι συκοφαντίες προς το θεανδρικό Του πρόσωπο θα συνεχιστούν σε όλο το δισχιλιόχρονο διάβα της ιστορίας. Οι αρχαίες συκοφαντίες, των Ιουδαίων και των εθνικών θα αναμασώνται και θα προσφέρονται ως «χρυσωμένα χάπια» από τους αρνητές Του στους πιστούς. Η πορεία της Εκκλησίας είναι μια σταυρική πορεία, μια πορεία πνευματικού πολέμου, με τις αντίθεες δυνάμεις, για την αναστολή του σωστικού της έργου.

Στις τραγικές, αποκαλυπτικές και εσχατολογικές ημέρες μας, που η ανομία και η αμαρτία έχουν υπερπερισσεύσει, η πάλη των αντιθέων δυνάμεων προς το Θείο Πρόσωπο του Λυτρωτή μας Χριστού, έχει ξεφύγει από κάθε όριο και κάθε λογική. Βλέποντας ο διάβολος ότι«ολίγον χρόνον έχει» (Αποκ.17,12), επιστρατεύει τα δύστυχα και αξιολύπητα επί γης όργανά του, για να πλανήσει, ει δυνατόν και τους εκλεκτούς (Ματθ.24,24). Απίστευτοι άνθρωποι, ντύνονται το μανδύα της επιστήμης και πασχίζουν να πολεμήσουν και να νικήσουν τονΑνίκητο της ιστορίας. Έχοντας δε εξαντλήσει τα δήθεν «σοβαρά» επιχειρήματά τους κατά του Χριστού, μεταχειρίζονται πλέον ευτελή και εν πολλοίς γελοία επιχειρήματα, για να Τον πολεμήσουν, σαν και το παρακάτω.

Αυτές τις ημέρες ο έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος δημοσιοποίησε μια «συνταρακτική» αποκάλυψη, ενός απίθανου Βρετανού «επιστήμονα»: ότι «ο Χριστός έκανε θαύματα με λάδι κάνναβης»! Ότι δεν θεράπευε με την δική Του δύναμη, αλλά με τη χρήση βοτάνων και εν προκειμένω του χασίς! Αποκαλυπτικό είναι το δημοσίευμα στην εφημερίδα «ESPRESSO»(4-7-2018): «Μέγιστη βλασφημία από αμφιλεγόμενο ιστορικό, ο οποίος, κόντρα στη συντριπτική πλειονότητα των συναδέλφων του, ισχυρίζεται ότι ο Ιησούς χρησιμοποιούσε “λάδι κάνναβης” σε ασθενείς για να τους γιατρέψει και να φαίνεται σαν θαύμα. Το παραλήρημα του Ντέιβιντ Μπίνενστοκ, που έχει γράψει μια σειρά βιβλίων στα οποία προτρέπει τους αναγνώστες να κάνουν χρήση κάνναβης, γίνεται ακόμη πιο βλάσφημο, καθώς ισχυρίζεται ότι το λάδι κάνναβης χρησιμοποιήθηκε και στον ίδιο τον Ιησού. Ο Μπίνενστοκ δήλωσε στην “Daily Star” ότι τα έλαια κάνναβης ήταν πολύ διαδεδομένα στη Μεσοποταμία πριν από 2.000 χρόνια. Ισχυρίζεται δε ότι όπου στη Βίβλο αναφέρεται η χρήση ελαίων για την αντιμετώπιση ασθενειών το μείγμα περιείχε ένα συστατικό με το όνομα kaneh-bosem. Σύμφωνα με τον Μπίνενστοκ, πρόκειται για εκχύλισμα κάνναβης, οι περισσότεροι ιστορικοί ωστόσο διαφωνούν κάθετα. Οπως αναφέρει ρεπορτάζ της “Daily Mail”, πιστεύουν ακράδαντα ότι το συγκεκριμένο έλαιο προέρχεται από το φυτό “άκορος κάλαμος”. Τονίζουν, μάλιστα, ότι οι ενδείξεις πως το kaneh-bosem προέρχεται από την κάνναβη είναι τόσο ασθενείς που δεν αξίζει τον κόπο να τις αναζητήσει κανείς. Ο Ντέιβιντ Μπίνενστοκ φαίνεται να μην ενδιαφέρεται για την ιστορική τεκμηρίωση των στοιχείων που χρησιμοποιεί και ισχυρίζεται ότι ο Ιησούς θεράπευε αρρώστους, κυρίως όσους έπασχαν από ψυχικές ασθένειες, με λάδι κάνναβης. “Κάποιος που είναι θρησκευόμενος και δεν κατανοεί τις επιστημονικές εξηγήσεις πολύ πιθανόν να το έβλεπε σαν θαύμα” λέει. “Όταν αναλύσει κανείς όλες τις αναφορές για τη στιγμή που ο Ιησούς έλαβε το χρίσμα, όταν τον άλειψαν με λάδι, εμφανίζεται σαν να έχει συμπτώματα από τη χρήση ψυχοτρόπου ουσίας, καθώς περιγράφεται σαν μια εμπειρία που Τον άλλαξε εκ βάθους» ισχυρίζεται”». Αλλά, από την έρευνα που κάναμε, η «τρελή» αυτή θεωρία ανήκει σε κάποιον άλλο «επιστήμονα», τον Κρις Μπένετ, ο οποίος τη διατύπωσε πρώτος το 2003, τονίζοντας:« “Η κάνναβη έχει αποδειχθεί ότι ήταν αποτελεσματική στη θεραπευτική αγωγή όχι μόνο της επιληψίας αλλά και πολλών άλλων ασθενειών από τις οποίες ο Χριστός και οι μαθητές του θεράπευαν τους ανθρώπους”, λέει ο Μπένετ, ο οποίος επισημαίνει ότι το να θεραπεύει κανείς εκείνη την εποχή τέτοιες ασθένειες, έστω και με τη βοήθεια ορισμένων βοτάνων, εθεωρείτο εξορκισμός ή θαύμα» (Ιστ.ta nea.gr).

Ίσως ρωτήσουν κάποιοι: γιατί ασχολούμαστε με τέτοιου είδους φαιδρές και απόλυτα αστήρικτες επιστημονικά θεωρίες; Απαντούμε: Ζούμε σε εποχή πρωτοφανούς πνευματικής σύγχυσης. Ο σύγχρονος άνθρωπος είναι ο πλέον ευκολόπιστος άνθρωπος της ιστορίας, ο οποίος «καταπίνει αμάσητα», ό, τι σαθρό του δίδεται. Εν προκειμένω: δεν είναι λίγοι εκείνοι, οι οποίοι μας ζήτησαν πληροφορίες για το δημοσίευμα. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι συνέπεσε με την πρόσφατη νομοθετική κατοχύρωση της καλλιέργειας κάνναβης (χασίς) στη χώρα μας, για θεραπευτικούς σκοπούς. Χωρίς να γνωρίζουμε τις όποιες θεραπευτικές ιδιότητες του ελαίου της κάνναβης, όπως αυτό διαφημίστηκε δεόντως, εκφράζουμε, παρεμπιπτόντως, τις επιφυλάξεις μας για την εύκολη πια προμήθεια αυτού του ναρκωτικού από τους αξιολύπητους τοξικομανείς. Και όχι μόνον αυτό, αλλά, όπως αποκάλυψε ο καθηγητής Βοτανολογίας του Πανεπιστημίου Oid Dominion, Λίτον Τζον Μάσελμαν τα αποστάγματα αιθέριων ελαίων από ναρκωτικά φυτά, όπως ο κάλαμος, είναι «ένα πολύ σημαντικό συστατικό της αγιουβερδικής ιατρικής», το οποίο «το βρίσκει κανείς σε κάθε κατάστημα βοτάνων, ενώ καλλιεργείται και σε πολλά σπίτια παγκοσμίως» (Ιστ.iefimerida.gr). Δηλαδή, με άλλα λόγια, η προώθησή τους ενέχει και νεοεποχίτικες σκοπιμότητες!

Επανερχόμενοι στο θέμα μας, οι εν λόγω «ερευνητές» και «επιστήμονες», χωρίς να παραθέτουν το παραμικρό τεκμήριο, προσπαθούν να αποδώσουν τη θεραπευτική δύναμη του Χριστού στο χασισέλαιο! Δε μπορούμε να ξέρουμε αν στην εποχή Του οι άνθρωποι γνώριζαν τη χρήση και τις ιδιότητες του χασίς, ίσως και να τη γνώριζαν, αλλά δεν μας λένε σε ποια πηγή ανέτρεξαν και βρήκαν ότι ο Χριστός έκανε χρήση των ιδιοτήτων του. Προφανώς είναι αποκύημα της φαντασίας τους. Μάλιστα, διαφαίνεται από την προσπάθειά τους αυτή να «αποδείξουν» ότι ο Χριστός δεν ήταν ο σαρκωμένος Θεός, αλλά ένας κοινός άνθρωπος και δη αγύρτης, διότι μεταχειρίζονταν διάφορα μέσα, όπως το χασισέλαιο, για να πλανήσει το λαό, ότι ήταν Θεός. Θέλουν να Τον υποβιβάσουν σε έναν περιοδεύον σαμάνο θεραπευτή! Το πρόβλημα, κατ’ αυτούς είναι να απογυμνωθεί από τη θεία φύση Του, ένα πρόβλημα, το οποίο κατακαίει διαχρονικά όλους τους εχθρούς Του. Δεν τους ενδιαφέρει αν μπορεί να θεωρηθεί καλός και ξεχωριστός άνθρωπος, μοναδικός δάσκαλος και νομοθέτης, ειρηνιστής και ανθρωπιστής, φτάνει να μην θεωρηθεί Θεός! Διότι αυτό ενοχλεί, όπως είπαμε, πρωτίστως το διάβολο, επειδή ο Χριστός σώζει ως Θεάνθρωπος! Αυτό είναι το πρόβλημά τους και για τούτο προσπαθούν να Τον απογυμνώσουν  από τη θεότητά Του!

Κλείνοντας την αναφορά μας στο νέο αυτό φθηνό και εν πολλοίς γελοίο «πυροτέχνημα» κατά του Σωτήρα και Λυτρωτή μας Χριστού, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε την πνευματική πενία της εποχής μας, η οποία δεν είναι τυχαίο σύμπτωμα. Κάποιοι φρόντισαν, εδώ και κάποια χρόνια, να φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση, να μας καταντήσουν πνευματικά λοβοτομημένους, για να μπορούν εύκολα οι κατευθυνόμενοι πλάνοι να αλώνουν ανυποψίαστες ψυχές. Να τις αποσπούν από τη σωτήρια πίστη του Χριστού και τη σωστική αγκαλιά της Εκκλησίας και να τις κάνουν έρμαια της αμφιβολίας. Κι’ αυτό, διότι γνωρίζουν πολύ καλά οι χριστιανομάχοι, πως η σωτηρία είναι αποτέλεσμα στερεάς πίστης στο Χριστό και όχι προϊόν αμφιβολιών και αμφιταλαντεύσεων. Αυτός είναι ο στόχος και του εν λόγω δημοσιεύματος, να σπείρει αμφιβολίες στους έχοντες ρηχή πίστη, ότι δήθεν ο Χριστός δεν ήταν (κατά πάσα πιθανότητα) Θεός και άρα να τους στερήσουν την σωτηρία! Καλούμε λοιπόν τους πιστούς μας να κλείσουν ερμητικά τα αφτιά τους σε όλες αυτές τις κακόηχες σειρήνες του διαβόλου, οι οποίες, παρά την επιστημονική τους επίφαση, κρύβουν την καταστροφή και τον όλεθρο! Ο Ιησούς Χριστός, παρ’ όλες τις τιτάνιες επιχειρήσεις τους, παραμένει «χθες και σήμερον ο αυτός και εις τους αιώνας» (Εβρ.13,8), απρόσβλητος, σώζων και οδηγώντας την ιστορία στο τελεολογικό της προορισμό!

Εκ του Γραφείου επί των Αιρέσεων και των Παραθρησκειών

http://aktines.blogspot.com/2018/07/blog-post_55.html