Λέει ο Ιερός Χρυσόστομος: Ο άνθρωπος είναι ευκολότερο να σωθεί, παρά να κολαστεί. Πρέπει να είναι κάποιος πολύ κακός και διεστραμμένος, πρέπει να μην θέλει τον Χριστό για να κολαστεί, διότι δεν υπάρχουν πόρτες και κλειδαριές στον άδη καθώς τις χάλασε ο Χριστός με την Σταύρωση και την Ανάστασή Του. Αν κολαστεί κάποιος άνθρωπος, πάει να πει ότι είχε τέτοια κακία, που στάθηκε και έφτιαξε πόρτα, έβαλε κλειδαριά μπήκε μέσα και κλειδώθηκε. Τότε χάλαλι του, εφόσον έχει τέτοια κακία… Ο Θεός τον διευκόλυνε που κατέβηκε στο Άδη για να σωθεί και αυτός μόνος του και θεληματικά θέλει να κολαστεί…

Πάνω σε αυτό να σας πω κάτι παρηγορητικό. Ο Χριστός είπε στον Πέτρο:
– Πάρε τα κλειδιά του Παραδείσου…

Τα κλειδιά αυτά είναι το μυστήριο της μετανοίας και της εξομολογήσεως. Και άφησε ο Χριστός τα κλειδιά του Παραδείσου στον Πέτρο. Τα κλειδιά όμως της αβύσσου και της κολάσεως τα έχει πάρει ο ίδιος. Είναι σαν λέει ο Κύριος:
– Πήρα τα κλειδιά για να μην έχεις να πας στην κόλαση και σου άφησα μόνο τα κλειδιά του Παραδείσου..
Και ο άνθρωπος πανούργος, κακός, σκληρός και αφιλότιμος με όλη τη σημασία της λέξεως, αναζητά να βρει αντικλείδια να πάει στην κόλαση.
Πήγαινε στην κόλαση… χαλάλι σου… Θα ιδρώσεις όμως να πας εκεί, διότι ο σατανάς τους δικούς του, τους βασανίζει είναι σαδίστας και ας λένε ότι κάνουν ζωή και καλοπερνάνε… Καμμία ζωή δεν κάνουν γι’ αυτό βλέπουμε σωρεία αυτοκτονιών, μελαγχολιών και γέμισε ο κόσμος από τρελάδικα. Αυτά είναι τα εργατικά στην σκαλωσιά του σατανά.
Αντίθετα οι άνθρωποι του Θεού μπορεί να έχουν τα βάσανά τους, είναι όμως ωφέλιμα βάσανα, με μία ελπίδα τελειώσεως και αμοιβής από τον Κύριο…
 
 
Δημήτριος Παναγόπουλος ο Ιεροκήρυξ