Ήταν γιος του συγκλητικού Μάρκου και της γυναίκας  του Ιουλίας. Η στείρα Ιουλία, υστέρα από είκοσι-δύο έτη γάμου, συνέλαβε και γέννησε τον Πόντιο. Ό Πόντιος βαπτίστηκε από τον επίσκοπο Ποντιανό, όπως και ο φίλος του Παλέριος (ο μελλοντικός βιογράφος του)• κατόρθωσε δε νά μεταστρέφει στη χριστιανική Πίστη τον πατέρα του Μάρκο, τον αυτοκράτορα Φίλιππο και τον γιό του, αλλά και πολλούς άλλους διακεκριμένους Ρωμαίους.

Ώς συγκλητικός ο Πόντιος προστάτευε και υποστήριξε την Εκκλησία• ήταν δε καλός φίλος του επισκόπου Φαβιανού. Όταν ξεκίνησε ο διωγμός κατά των χριστιανών, επί Λεκίου, ο Πόντιος έφυγε από τη Ρώμη και βρήκε καταφύγιο στους πρόποδες τών Άλπεων. Συνελήφθη επί βασιλείας του Ουαλεριανού και υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια, στη διάρκεια τών οποίων συνέβησαν πολλά θαύματα καί πολλές ψυχές μετεστράφησαν στην Πίστη προς τον Χριστό.

Ο όχλος τών Ιουδαίων κραύγαζε προς τον κριτή: «Σκοτώστε τον, σκοτώστε αμέσως αυτόν τον μάγο!». Ό άγιος ύψωσε τότε τά χέρια του προς τον ουρανό καί αναβόησε: «Σέ ευχαριστώ Θεέ μου, πού οι Εβραίοι λυσσομανούν εναντίον μου – όπως άλλοτε οι πατέρες τους μαινόμενοι εναντίον του Χριστού φώναξαν: «Άρον, άρον, σταύρωσον Αυτόν». Ο Πόντιος αποκεφαλίστηκε τό έτος 257 καί ενταφιάστηκε από τον φίλο του Βαλέριο.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. Ο ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΑΧΡΙΔΟΣ. ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΗΣ ΑΧΡΙΔΟΣ. ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2018

http://apantaortodoxias.blogspot.com/2018/08/blog-post_61.html?m=1