Ο άγιος Μητροφάνης,  o πρώτος πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

Ο πατέρας του, Δομέτιος, αδελφός του Ρωμαίου αυτοκράτορα Πρόβου (276-282), διέφυγε ως χριστιανός από τη, Ρώμη κατά τον διωγμό των χριστιανών κι έφθασε στο Βυζάντιο. Ο επίσκοπος του Βυζαντίου, Τίτος, τον χειροτόνησε πρεσβύτερο. Μετά την κοίμηση του Τίτου, τον διαδέχθηκε ο Δομέτιος ως νέος επίσκοπος. Όταν αναπαύτηκε και ο Δομέτιος, τον επισκοπικό θρόνο κατέλαβε ο μεγαλύτερος γιός του, Πρόβος , και μετά τον θάνατο του Πρόβου, επίσκοπος αναδείχθηκε ο Μητροφάνης.

Λέγεται πώς όταν ο άγιος και Μέγας Κωνσταντίνος είδε πρώτη φορά τον Μητροφάνη, τον αγάπησε ως πατέρα του.

Τήν εποχή της Α’ Οικουμενικής Συνόδου (325) ο Μητροφάνης ήταν ήδη υπεραιωνόβιος, 117 ετών, κι επομένως ήταν αδύνατον να συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου• έτσι όρισε εκπρόσωπό του τον βοηθό του, πρεσβύτερο Αλέξανδρο. Ο αυτοκράτορας αιτήθηκε τότε από τη Σύνοδο να αποδώσει στον Μητροφάνη τον τιμητικό τίτλο του πατριάρχη. Αυτός ήταν επομένως ο πρώτος Κωνσταντινουπόλεως. Επιπλέον, ο αυτοκράτορας προσκάλεσε σύσσωμη τη Σύνοδο να επισκεφτεί τον σεβάσμιο και ασθενή ποιμενάρχη.

Ο Μέγας Κωνσταντίνος ρώτησε τον Μητροφάνη ποιόν ήθελε να χρίσει διάδοχό του και εκείνος ονόμασε τον Αλέξανδρο Αλεξάνδρειας (30 Αυγούστου), λέγοντάς του: «Αδελφέ μου, αφήνω εσένα ως τον πιο άξιο διάδοχό μου». Στή συνέχεια έπιασε το χέρι του αρχιδιακόνου Αθανασίου (μετέπειτα αγίου Αθανασίου του Μεγάλου, πατριάρχου Αλεξάνδρειας) και ενώπιων όλων τον επαίνεσε. Μετά τήν προφητική αυτή πρόρρηση , ο Μητροφάνης ζήτησε συγγνώμη απ’ όλους τους παρισταμένους και μέσα σε δέκα ημέρες παρέδωσε τήν άγια ψυχή του στον Θεό, το έτος 325.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. Ο ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΑΧΡΙΔΟΣ. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΕΛΙΜΙΡΟΒΙΤΣ. ΜΗΝΑΣ  ΙΟΥΝΙΟΣ.

http://apantaortodoxias.blogspot.com/2018/06/o-4-ioynioy.html?m=1