Ο άγιος Πατήρ ημών Ιωάννης Καλαΐδης – Ο ευσεβής είναι και ευγενής!
Μεγάλη σημασία έδινε ο άγιος Πατέρας Ιωάννης στην ευγένεια που πρέπει να χαρακτηρίζει τον κάθε άνθρωπο και ιδιαίτερα τους Χριστιανούς! Και επειδή έδινε πολύ μεγάλη βαρύτητα στην ευλάβεια, την οποία θεωρούσε θεμέλιο της πνευματικής ζωής, συνέδεε τα δύο αυτά χαρίσματα άρρηκτα μεταξύ τους!
Πολλές φορές που πηγαίναμε να τον συναντήσουμε μας μιλούσε για την ευλάβεια και την ευγένεια, λέγοντας:
” Ο ευσεβής άνθρωπος είναι και ευγενής “! Και είχε δίκιο, γιατί δεν μπορούμε να λέμε ότι έχουμε ευλάβεια προς τον Θεό και την ίδια στιγμή να μην είμαστε ευγενείς προς τον κάθε συνάνθρωπό μας, που είναι η εικόνα Του! Δυστυχώς αρκετές φορές, όσοι θέλουμε να ονομαζόμαστε Χριστιανοί δεν έχουμε την ευγένεια που θα έπρεπε σε ανθρώπους που θεωρούμε ότι δεν έχουν την δική μας “αξία” και “πνευματικότητα”.Αρνούμαστε ακόμη και μια απλή “καλημέρα”, στον συνάνθρωπό μας.
Ο άγιος Πατήρ όμως ήταν ταπεινός και έδειχνε αγάπη, συμπάθεια, σεβασμό και ευγένεια στον κάθε άνθρωπο! Γι’ αυτό και πολλές φορές μας επαναλάμβανε ότι “ο ευσεβής είναι και ευγενής”, υπονοώντας ότι αυτοί που δεν συμπεριφέρονται με ευγένεια στον συνάνθρωπό τους, δεν είναι αληθινά ευσεβείς, διότι δεν σέβονται την εικόνα του Θεού, που είναι ο κάθε άνθρωπος!
Ο θεόπνευστος λόγος του, ας είναι πάντοτε οδηγός στην πνευματική μας ζωή! Να έχουμε την αγία ευχή του!
Μιλτιάδης Τσεσμετζής – εκπαιδευτικός
http://apantaortodoxias.blogspot.com/2021/02/blog-post_811.html